Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (8 octombrie 2017)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Liturgia din această duminică ne propune parabola viticultorilor, cărora stăpânul le încredințează via pe care a plantat-o și după aceea pleacă (cf. Mt 21,33-43). Astfel este pusă la încercare loialitatea acestor viticultori: via le este încredințată lor, care trebuie s-o păzească, s-o facă să rodească și să predea stăpânului recolta. Când a venit timpul culesului, stăpânul îi trimite pe servitorii săi să adune roadele. Însă viticultorii asumă o atitudine posesivă: nu se consideră simpli gestionari, ci proprietari, și refuză să predea recolta. Îi maltratează pe servitori, până acolo încât îi ucid. Stăpânul se arată răbdător cu ei: trimite alți servitori, mai numeroși decât înainte, dar rezultatul este același. La sfârșit, cu răbdarea sa, decide să-l trimită pe fiul său; însă acei viticultori, prizonieri ai comportamentului lor posesiv, îl ucid și pe fiul crezând că astfel vor avea moștenirea.

Această relatare ilustrează în manieră alegorică acele reproșuri pe care profeții le-au spus despre istoria lui Israel. Este o istorie care ne aparține: se vorbește despre alianța pe care Dumnezeu a voit s-o încheie cu omenirea și la care ne-a chemat și pe noi să participăm. Însă această istorie de alianță, ca orice istorie de iubire, are momentele sale pozitive dar este marcată și de trădări și de refuzuri. Pentru a face să se înțeleagă cum răspunde Dumnezeu Tatăl la refuzurile opuse iubirii sale și propunerii sale de alianță, textul evanghelic pune pe buzele stăpânului viei o întrebare: "Așadar, când va veni stăpânul viei, ce le va face acelor viticultori?" (v. 40). Această întrebare subliniază că dezamăgirea lui Dumnezeu datorită comportamentului rău al oamenilor nu este ultimul cuvânt! Aici este marea noutate a creștinismului: un Dumnezeu care, deși dezamăgit de greșelile noastre și de păcatele noastre, nu renunță la cuvântul său, nu se oprește și mai ales nu se răzbună!

Frați și surori, Dumnezeu nu se răzbună! Dumnezeu iubește, nu se răzbună, ne așteaptă pentru a ne ierta, pentru a ne îmbrățișa. Prin "pietrele aruncate" - și Cristos este prima piatră pe care constructorii au aruncat-o - prin situații de slăbiciune și de păcat, Dumnezeu continuă să pună în circulație "vinul nou" al viei sale, adică milostivirea; acesta este vinul nou al viei Domnului: milostivirea. Există un singur impediment în fața voinței tenace și duioase a lui Dumnezeu: aroganța noastră și îngâmfarea noastră, care devine uneori și violență! În fața acestor atitudini și acolo unde nu se produc roade, Cuvântul lui Dumnezeu păstrează toată forța sa de reproș și de avertizare: "Împărăția lui Dumnezeu va fi luată de la voi și dată unui neam care va aduce roadele cuvenite" (v. 43).

Urgența de a răspunde cu roade de bine la chemarea Domnului, care ne cheamă să devenim via sa, ne ajută să înțelegem ce anume este nou și original în credința creștină. Ea nu este atât suma de precepte și de norme morale, ci este înainte de toate o propunere de iubire pe care Dumnezeu, prin Isus, a făcut-o și continuă s-o facă omenirii. Este o invitație de a intra în această istorie de iubire, devenind o vie plină de vitalitate și deschisă, bogată în roade și în speranță pentru toți. O vie închisă poate să devină sălbatică și să producă struguri sălbatici. Suntem chemați să ieșim din vie pentru a ne pune în slujba fraților care nu sunt cu noi, pentru a ne zdruncina reciproc și a ne încuraja, pentru a ne aminti că trebuie să fim vie a Domnului în orice loc, chiar și în cele mai îndepărtate și ostenitoare.

Iubiți frați și surori, să invocăm mijlocirea Mariei Preasfinte, pentru ca să ne ajute să fim pretutindeni, în special în periferiile societății, via pe care Domnul a plantat-o pentru binele tuturor și să ducem vinul nou al milostivirii Domnului.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Ieri la Milano a fost proclamat fericit părintele Arsenio da Trigolo (înainte de a fi călugăr, Giuseppe Migliavacca), preot din Ordinul Fraților Minori Capucini și fondator al Surorilor Mariei Preasfinte Mângâietoare. Să-l lăudăm pe Domnul pentru acest discipol umil al său, care și în adversități și în încercări - a avut multe - n-a pierdut niciodată speranța.

Vă salut cu afect pe voi toți pelerini, mai ales familiile și grupurile parohiale, care provin din Italia și din diferite părți ale lumii. Îndeosebi: credincioșii din Australia, din Franța și din Slovacia, precum și cei din Polonia care se unesc spiritual cu conaționalii care astăzi celebrează Ziua Papei.

Vă salut cu afect pe voi, grupul de la Sanctuarul Sfintei Fecioare Maria de Fátima din Città della Pieve, însoțiți de cardinalul Gualtiero Bassetti: iubiți frați și surori, vă încurajez să continuați cu bucurie drumul vostru de credință, sub privirea grijulie și duioasă a Mamei noastre cerești: ea este refugiul nostru și speranța noastră! Mergeți înainte.

Salut credincioșii din Grumo Appula, scoutiștii din Gioiosa Ionica, corul parohial din Siror (Trento) și candidații la Mir din San Teodoro (Sardegna).

Vouă tuturor vă urez o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat