Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Premierul Croației la papa Francisc, colocviu despre Europa și despre neînțelegerile cu privire la Stepinac

Micul copil al lui Andrei Plekovici, președintele guvernului Croației, a fost protagonistul audienței din ziua de sâmbătă cu papa Francisc în Vatican. Copilul, destul de plin de vitalitate, s-a jucat și n-a arătat nicio timiditate, atrăgând atenția și simpatia pontifului.

În general, toată audiența dintre premierul croat și papa, care a durat circa 20 de minute, s-a desfășurat într-un climat cordial. În timpul colocviilor, informează o notă a Sălii de Presă a Vaticanului, "a fost exprimată apreciere față de raporturile bune existente între Sfântul Scaun și Republica din Croația și față de contribuția pozitivă a Bisericii la viața țării". S-au oprit și "asupra muncii Comisiei mixte de experți croați și sârbi pentru a recitire în comun a figurii fericitului cardinal Alois Stepinac", figură care desparte de mult timp croații catolici și sârbii ortodocși.

"În timpul conversației - mai afirmă nota Vaticanului - a fost un schimb de vederi despre câteva teme de interes reciproc, între care viitorul proiectului european și contextul regional, cu referință deosebită la situația poporului croat din Bosnia și Herțegovina".

Plenkovici, însoțit de soție, de copii și de mamă, l-a întâlnit după aceea pe cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat, care era însoțit de monseniorul Antoine Camilleri, subsecretar pentru raporturile cu statele.

În momentul schimbului de daruri, premierul i-a dat papei o mică statuie de bronz care-l reprezintă pe sfântul Iosif, ocrotitorul Croației. Francisc a dăruit la rândul său obișnuita medalie a păcii și cele trei documente ale pontificatului său: enciclica Laudato si' și cele două exortații apostolice Amoris laetitiae și Evangelii gaudium.

După audiență, Plenkovici a exprimat presei mare satisfacție pentru întâlnirile din Vatican cu papa și cu Parolin. "Am profitat de această ocazie pentru a-l invita pe Sfântul Părinte în Croația și sunt convins că această vizită va avea loc în curând", a declarat el, afirmând că s-a discutat și despre procesul de canonizare a cardinalului Alois Stepinac care "merge în direcția corectă".

"Cu secretarul de stat Parolin - a adăugat conducătorul guvernului croat - am vorbit despre relații bilaterale, despre acordurile existente actualmente și despre dezvoltările contextului european. Vaticanul privește la Croația ca un punct de referință important pentru procesele de integrare a Bosniei-Herțegovine și a vecinilor noștri".

Vorbind chiar despre Bosnia, premierul a explicat că a voit să-i transmită papei "sprijinul sincer, deschis și puternic" dat țării și preocuparea autorităților din Zagreb cu privire la faptul că "toate cele trei popoare constitutive" pot să se bazeze pe drepturi egale. "Dialogul cu Biserica catolică în Croația este continuu, sistematic, plin de încredere și de cooperare", a remarcat Plenkovici, guvernul "respectă acordurile existente care reglementează raporturile dintre Croația și Vatican".

(După Vatican Insider, 7 octombrie 2017)

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat