Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul Sfântului Părinte Francisc cu ocazia celui de-al XVI-lea Congres Internațional al Consociatio Internationalis Studio Iuris Canonici Promovendo

Iubiți frați și surori,

Data centenarului promulgării primului Cod de drept canonic, care a avut loc la 27 mai 1917 cu constituția apostolică Providentissima Mater Ecclesia, induce la considerarea semnificație pe care din punct de vedere istoric a avut-o acea decizie îndrăzneață pentru viața Bisericii; o decizie dominată în întregime de preocuparea pastorală, având conștiința slujirii pe care un drept canonic clar, ordonat sistematic, accesibil tuturor va putea s-o aducă îngrijirii ordonate a poporului creștin. Instanța pastorală a fost desigur determinantă în decizia sfântului Pius al X-lea, un papă care venea de la grija față de suflete, de a da dispozițiilor canonice, acumulate de-a lungul secolelor, o sistematizare organică într-un cod. Înainte de a urca la scaunul lui Petru, Giuseppe Sarto, în slujirea sa sacerdotală și episcopală, își formase convingerea că clerul trebuia ajutat, cu instrumente potrivite și simple, pentru a face față noilor timpuri și noilor exigențe care se puneau în acțiunea pastorală. Din acest punct de vedere, organizarea normelor canonice în sistemul unui cod modern, destinat să sprijine viața zilnică a păstorilor, este în perfectă corespundere cu Catehismul care a luat numele de la acel sfânt pontif și care s-a revelat un instrument formidabil pentru formarea creștină.

Alegerea codificării a marcat, după sfârșitul puterii temporale a papilor, trecerea de la un drept canonic contaminat de elemente de temporalitate la un drept canonic mai conform cu misiunea spirituală a Bisericii.

Privind la secolul care ne desparte de acel act de promulgare, nu se poate nega că acest Cod pio-benedictin a adus un mare serviciu Bisericii, în pofida limitelor oricărei opere umane și a distorsiunilor pe care, în teorie și în practică, le-au putut avea dispozițiile din cod, inclusiv unele tentații pozitiviste. În substanță, codificarea a înzestrat Biserica pentru a înfrunta navigația în apele agitate ale perioadei contemporane, menținând unit și solidar poporul lui Dumnezeu și susținând marele efort de evanghelizare, care cu ultima expansiune misionară a făcut prezentă cu adevărat Biserica în orice parte a lumii. Apoi nu trebuie subevaluat rolul desfășurat de codificare în emanciparea instituției ecleziastice de puterea seculară, în coerență cu principiul evanghelic care impune "să se dea Cezarului ceea ce este al Cezarului și lui Dumnezeu ceea ce este al lui Dumnezeu" (cf. Mt 22,15-22). Sub acest profil, Codul a avut un dublu efect: să mărească și să garanteze autonomia care este proprie Bisericii și în același timp - indirect - să contribuie la afirmarea unei laicități sănătoase în orânduirile statale.

Totuși, centenarul care se celebrează în acest an trebuie să fie și ocazie pentru a privi la ziua de azi și la ziua de mâine, pentru a redobândi și a aprofunda sensul autentic al dreptului în Biserică, Trup Mistic al lui Cristos, unde dominația este a Cuvântului și a Sacramentelor, în timp ce norma juridică are un rol necesar, e adevărat, dar de slujire. Așa cum este ocazie propice pentru a reflecta asupra unei formări juridice genuine în Biserică, formare care să facă să se înțeleagă, întocmai, pastoralitatea dreptului canonic, instrumentalitatea sa în vederea lui salus animarum (can. 1752 din Codul din 1983), necesitatea sa pentru supunerea față de virtutea dreptății, care și in Ecclesia trebuie să fie afirmată și garantată.

Sub acest punct de vedere, revine insistentă invitația lui Benedict al XVI-lea în Scrisoarea către seminariști, dar valabilă pentru toți credincioșii: "Dar învățați și să înțelegeți și - îndrăznesc să spun - să iubiți dreptul canonic în necesitatea sa intrinsecă și în formele aplicării sale practice: o societate fără drept ar fi o societate lipsită de drepturi. Dreptul este condiție a iubirii" (18 octombrie 2010). Nulla est charitas sine iustitia.

O altă considerație vreau să o amintesc, în acest centenar care induce să privim viitorul. A scris sfântul Ioan Paul al II-lea în constituția apostolică Sacrae disciplinae leges, din 25 ianuarie 1983, cu care a fost promulgat noul Cod pentru Biserica latină, că acesta reprezintă "marele efort de a traduce în limbaj canonist [...] ecleziologia conciliară". Afirmația exprimă răsturnarea care, după Conciliul al II-lea din Vatican, a marcat trecerea de la o ecleziologie modelată după dreptul canonic la un drept canonic conformat ecleziologiei. Dar aceeași afirmație indică și exigența ca dreptul canonic să fie mereu conform cu ecleziologia conciliară și se devină instrument docil și eficace de traducere a învățăturilor Conciliului al II-lea din Vatican în viața zilnică a poporului lui Dumnezeu. Mă gândesc, de exemplu, la cele două Motu proprio recente care au reformat procesul canonic pentru cauzele de nulitate a căsătoriei.

Ca orice Conciliu, și cel de-al II-lea din Vatican este destinat să exercite în toată Biserica o influență lungă în timp. Așadar, dreptul canonic poate să fie un instrument privilegiat pentru a favoriza receptarea lui în cursul timpului și în succesiunea generațiilor. Colegialitate, sinodalitate în conducerea Bisericii, valorizarea Bisericii particulare, responsabilitatea tuturor christifideles în misiunea Bisericii, ecumenismul, milostivirea și apropierea ca principiu pastoral primar, libertatea religioasă personală, colectivă și instituțională, laicitatea deschisă și pozitivă, colaborarea sănătoasă între comunitatea eclezială și cea civilă în diferitele sale exprimări: sunt câteva dintre marile teme în care dreptul canonic poate desfășura și o funcție educativă, facilitând în poporul creștin creșterea unui simț și a unei culturi care să răspundă la învățăturile conciliare.

Vatican, 30 septembrie 2017

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat