Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la sărbătoarea Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului - 2017

Bucură-te Marie, cea plină de har, Domnul este cu tine (cf. Lc 1,28)

După victoria armatelor creștine de la Lepanto, Grecia, din 7 octombrie 1571 sub conducerea lui Don Juan de Austria (1547-1578) împotriva armatelor cuceritoare musulmane, prin rugăciune împreună cu Preasfânta Fecioară Maria, către Dumnezeu cel întreit și unic, Rozariul ocupă un loc de frunte între devoțiunile creștine în cinstea Fecioarei Maria, căci Rozariul are mare putere și este util pentru înaintarea în credință, în speranță și în iubire.

Rozariul este o rugăciune biblică. Este nu este numai o sinteză a evangheliei, dar este o sinteză a întregii Scripturi, este un rezumat al istoriei mântuirii, care pe parcursul cele douăzeci mistere se descoperă minții noastre. Prin contemplarea misterelor biblice și mântuitoare cuprinse în sfântul Rozariu ajungem să înțelegem planul divin de mântuire împlinit de Isus în toată viața sa, de la Întrupare la Paștele său glorios și astfel pătrundem tot mai mult în misterul mântuirii. În cele 20 de mistere ale Rozariului, se derulează toată lucrarea mântuirii noastre, începând de la prima vestire a mântuirii și până la purtarea noastră în paradis.

Maria a fost prezentă la toate misterele lui Isus și a participat la toate cu iubire și durere. Ea ne conduce și pe noi în contemplarea misterelor mântuirii noastre, atunci când ne rugăm Rozariul.

Ea l-a purtat pe Isus în lume, tot ea, Maica Domnului, ne poartă pe noi la el și la mântuirea lui. De aceea, cea mai bună profesoară de religie este Maria.

Trebuie să știm că Rozariul nu este o rugăciune inventată de oameni, ci este o rugăciune adusă din cer oamenilor de însăși Preacurata Fecioară Maria și oferită prin sfântul Dominic Guzman (1170-1221). Acesta trebuind să stăvilească pașnic o erezie a timpului său s-a rugat cerului pentru un ajutor. Atunci îi apare sfânta Fecioară Maria care îi descoperă și îl învață rugăciunea Rozariului care cuprinde misterele și toate intervențiile miraculoase a lui Dumnezeu în favoarea mântuirii oamenilor. Apoi îl trimite să-i învețe pe oameni această minunată rugăciune. Și cu răspândirea devoțiunii Rozariului în popor, erezia se destrăma, ba mai mult oameni care încă nu-l cunoșteau pe Dumnezeu primeau acum credința. Apoi, Maria, în multe din aparițiile ei apare recitând misterele Rozariului împreună cu vizionarii.

Să recităm și noi împreună cu Maria rugăciunea Rozariului, căci fiind așa de simplă, poate fi recitată oriunde: pe stradă, în timpul activităților din casă, în călătorii și pe patul suferinței.

Rugăciunea Rozariul care preamărește "rodul trupului Mariei, Isus", cel zămislit prin puterea Duhului Sfânt și "harul lui Dumnezeu care umple inimile credincioșilor", cuprinde în ea puterea Preasfintei Treimi necesară pentru mântuirea sufletului și a trupului.

Numele lui Isus rostit împreună cu îngerul Gabriel la fiecare "Ave Maria", conform Bibliei înseamnă: sfințenie (cf. 1Pt 1,15; Ap 4,8); cale, adevăr și viață (cf. In 14,6; 17,17); iubire (cf. 1In 4,8); lumină (cf. In 8,12); mântuire (cf. Fap 4,12); putere (cf. Ex 6,3); neprihănirea (cf. Rom 3,24); răscumpărare (cf. Col 1,14); iertare (cf. Fap 5,31); viața veșnică (cf. In 11,25); înălțarea (cf. Ps 148,13).

De aceea, rugăciunea Rozariului ne îndeamnă ca urmând exemplul Mariei și a tuturor sfinților ca, "orice facem, cu cuvântul sau cu fapta, să facem totul în numele lui Isus" (cf. Col 3,17); adică, toată munca noastră să o facem împreună cu Isus, care așa cum am văzut mai sus este totul pentru noi. Rozariul și Maria ne amintesc astăzi că nu am fost creați să trăim și să lucrăm singuri, ci cu Isus. Așa că la începutul fiecărei zilei, să-l invităm pe Isus să ne fie partener, că de vreme ce a rămas cu noi până la sfârșitul veacurilor, nu voim să lucrăm singuri, ci împreună cu el și pentru el. De aceea, când ne confruntăm cu o problemă dificilă, să-l rugăm să ne ajute; când trebuie să luăm o hotărâre grea, să-i cerem înțelepciune; când simțim că ne lasă puterile, să-i cerem să ne întărească; când ne vine o ispită rea, să-l rugăm să ne îndrepte inima spre bine. Apoi, să punem o imagine a lui Isus lângă noi sau la pieptul nostru care să ne amintească că suntem parteneri. În timpul zilei să ne oprim deseori pentru a-i mulțumi și a-i cere ajutor. Să-i dăm lui toate îngrijorările noastre. Să nu uităm niciodată că fiecare moment este o oportunitate de a fi cu Isus.

O devastatoare ciumă a izbucnit în anul 1423 la Lisabona. Toți cei care au putut, au fugit îngroziți din oraș, ducând astfel ciumă peste tot, în toate provinciile Portugaliei. Mii de bărbați, femei și copii din toate clasele sociale au fost măturați de cumplita boală.

Printre cei care îi ajutau pe muribunzi cu zel neobosit, era și venerabilul episcop, Andrei Dias, care trăia într-o mănăstire a sfântului Dominic. Acest om sfânt, văzând că epidemia creștea în fiecare zi în intensitate, nemaiputând speră în vreun ajutor uman, i-a îndemnat pe nefericiții oameni să pronunțe Numele Sfânt a lui Isus. Oriunde vedea că boală era violență, el îndemna și-i imploră pe bolnavi și muribunzi, cât și pe cei ce nu fuseseră încă doborâți să repete: "ISUS, ISUS, ISUS".

"Scrieți numele lui Isus pe bucăți de hârtie și țineți-le la voi, puneți-le pe ușile voastre, dar în primul rând, invocați cu buzele voastre și în inimile voastre, acest atotputernic nume", le spunea el.

Și, minunea minunilor, prin rostirea numelui lui Isus, bolnavii s-au făcut bine, muribunzii s-au trezit din agonie, ciumă a încetat și orașul a fost eliberat în câteva zile de cel mai teribil flagel care s-a abătut asupra lumii vreodată. Vestea s-a răspândit în întreagă țară și toți au început să invoce numele lui Isus și toți se vindecau la trup și la suflet căci mulți își redobândeau și credința. Să invocăm și noi numele lui Isus, cuprins în fiecare bobiță din Rozariu ca să înceteze din lumea în care trăim, ciuma păcatului, ciuma necredinței și ciuma indiferenței față de cei aflați în suferință cu sufletul și trupul.

Dar la Rozariu se pronunță și numele Mariei, tot un nume puternic, de care tremură tot iadul, căci Maria este femeia promisă care va zdrobi capul satanei (cf. Gen 3,15), noua Evă care împreună cu noul Adam l-au pus pe satana în lanțuri pentru judecata divină. De aceea diavolul se umple de groază și la pronunțarea numelui ei, de aceea până la nașterea lui Isus a căutat s-o piardă (cf. Ap 12,1-6).

Un copil povestește: "Până nu demult în casa noastră nu se spunea rozariul și domnea o atmosferă de ceartă și de neînțelegere. Mai cu seamă seara, atât tatăl meu, cât și frații mei mai mari, plecau de acasă care încotro. Dar după ce am început să spunem rozariul împreună cu mama și cu frații mai mari, tata nu a mai plecat de acasă ci stătea într-un colț și citea ziarul: Cred că își spunea rozariul în gând. Dar într-o zi s-a unit cu noi la recitarea rozariului și, după ce am terminat, l-am întrebat: "Dar ziarul nu îl mai citești în seara asta?" Iar el îmi răspunse: "De data asta nu are nimic interesant". Însă din seara aceea nu îl mai interesa ziarul, din seara aceea nu a mai fost ceartă în casă"

Unii sfinți au observat că fiecare dintre literele care compun numele Mariei înseamnă unul dintre atributele ei. Astfel: Mater Dei; Advocata nostra; Refugium peccatorum; Illuminatrix nostra; Arca salutis.

Sfânta Tereza de Lisieux (1873-1897) spunea: "Cu Rozariul se poate obține totul. Rozariul este ca un lanț lung ce leagă cerul de pământ: un capăt în mâinile noastre, celălalt în mâinile Sfintei Fecioare. Cât timp se va recita Rozariul, Dumnezeu nu va putea părăsi lumea, deoarece această rugăciune este dragă inimii lui".

La fiecare bobiță din Rozariu spunem "binecuvântat este rodul trupului tău, Isus", adică, rodul vieții Fecioarei Maria a fost Isus. Care este rodul vieții noastre? Maria l-a născut pe Isus în lume, dar mai ales în suflete. Să privim în evanghelii și o vom vedea pe Maria ducând vestea lui Isus, arătându-l oamenilor pe Isus, cerând oamenilor să asculte de Isus, vorbind tuturor de Isus, alergând pe urmele lui Isus până sub cruce, adunând oameni în jurul lui Isus, purtând grijă de oameni pentru Isus.

Se spune că un copil se uimea odată cum de plantele fac alte plante, animalele fac alte animale, oamenii nasc alți oameni, numai creștinii nu nasc alți creștini și alți Isus. Rodul vieții Mariei a fost Isus. Rodul vieții noastre trebuie să fie Isus. Asta trebuie să fie prima învățătură a Rozariului.

Rozariu se numește "al Preasfintei Fecioare Maria", căci în misterele Rozariului Maria ne vorbește de Isus al ei și mântuirea lui, ca și odinioară când trăia pe pământ. Astfel:

- În misterele de bucurie ne vorbește de evenimentele fericite ale Fiului ei care este fratele nostru.

- În misterele de lumină ne vorbește despre momentele importante ale activității Fiului ei pentru noi.

- În misterele de durere ne vorbește de suferințele Fiului ei pentru mântuirea noastră.

- În misterele de slavă ne vorbește despre învierea și înălțarea lui Isus, a ei și a noastră.

De aceea, creștinii adevărați iubesc Rozariul. Fericitul Pier Giorgio Frassati (1901-1925), abia ieșise din biserică unde primise sfintele sacramente. În mâna dreaptă ținea rozariul lui obișnuit cu bobițe mari de culoare cenușie. Un coleg de școală, care din întâmplare tocmai atunci trecea pe acolo, îl opri și îi spuse: "O, Pier Giorgio, ai devenit bigot?" "Nu am devenit, ci am rămas creștin", răspunse Pier Giorgio. Și tot fericitul Pier Giorgio Frassati a fost martor când unui coleg i-a căzut Rozariul din buzunar. "Vai, ce a făcut mama mea", a spus acela rușinat. Atunci, fericitul Pier Giorgio Frassati a spus: "Mama ta este o femeie credincioasă, dar tu ești un laș". Și, scoțând Rozariul său, zise tuturor: "Iată Rozariul meu pe care mă rog în fiecare zi!" A ajuns fericit al Bisericii.

Anul 2017 este anul când se sărbătorește centenarul apariției Reginei Rozariului din Fatima, unde Sfânta Fecioară Maria prin cei trei copii vizionari i-a chemat pe cei mici și pe cei mari la recitarea și meditarea sfântului Rozariu. De aici și inițiativa și campania din acest an celor "un milion de Rozarii" și "Un milion de copii se roagă Rozariul", inițiative susținute, promovate și recomandate cu mare căldură și episcopul nostru, Excelență Sa, Petru Gherghel.

"Acum 100 de ani, Maria a dat celor trei copii portughezi de la Fatima un mesaj pentru salvare: căința, reparația pentru păcate și recitarea Rozariului. Astăzi, 7 octombrie 2017, un milion de polonezi participă la o rugăciune în masă și se roagă rozariul la granițele țării, sărbătorind pe regina Rozariului și aniversarea victoriei de la Lepanto. "Rozariul la granițe", după cum declarau organizatorii, "poate schimba cursul evenimentelor și poate deschide inimile oamenilor spre harul lui Dumnezeu".

Regina Preasfântului Rozariu, roagă-te pentru noi!

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat