Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfințirea bisericii "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Fântânele (Vechi)

La 1 octombrie 2017, în sărbătoarea sfintei Tereza a Pruncului Isus, în Parohia Focuri, județul Iași, a avut loc sfințirea bisericii și consacrarea altarului din filiala Fântânele (Vechi). La acest eveniment ne-am bucurat de prezența episcopilor Petru Gherghel și Aurel Percă, a multor preoți, a peste 200 de nași și a mai multor credincioși din alte parohii. Tuturor, în numele comunității, le mulțumim pentru că ne-au însoțit și ne-au fost alături la acest frumos eveniment.

În altar s-au așezat moaștele sfintei Tereza a Pruncului Isus (un fragment din părul de pe cap), ale fericitului Anton Durcovici, ale fericitului Vladimir Ghica, ale sfintei Ecaterina, fecioară martiră, și ale sfintei Maria Giuseppa Rosselo. Ne bucurăm să-i avem în fiecare zi alături de noi la sfânta Liturghie pe acești sfinți, cărora ne rugăm să ne însoțească și să ne ajute să devenim așa cum spunea și Preasfințitul Aurel Percă la predica sa de la sfințire, "o Biserică vie!"

Piatra de temelie a fost sfințită în anul 2010 și imediat au început lucrările care s-au făcut în mare parte în regie proprie. Biserica are 24 m lungime, 16 m înălțime turn, 7 m înălțime acoperiș și 10 m lățime. Biserica are și un demisol de circa 100 metri pătrați, iar stilul bisericii este cel roman.

Această biserică a luat naștere după o lungă așteptare a credincioșilor din această comunitate și după o promisiune făcută cândva sfintei Tereza a Pruncului Isus în seminar, fapt care a dus la schimbarea hramului acestei comunități. Biserica s-a ridicat pe locul unde a fost prima biserică din comunitate, clădire care a ars, lângă biserică veche care a fost demolată în timpul construcției celei noi, datorită stării sale avansate de degradare. În biserica nouă s-a celebrat mai întâi câțiva ani la demisolul bisericii, iar după ce s-au terminat lucrările de finisare în interior am început să celebrăm sfânta Liturghie în nouă biserică.

Nu îi uităm acum și pe toți binefăcătorii noștri din țară și din străinătate care din puținul lor au contribuit la ridicarea acestui frumos lăcaș al Domnului: Episcopia de Iași, parohiile Tămășeni (în fiecare an), Focuri (în fiecare an), Adjudeni, Sagna, Oțeleni, Luizi-Călugăra, Târgu Frumos (de două ori), Bălțați, Iași "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", Săveni, comunitățile române din Torino (de patru ori), Padova și Verona, Primăria Fântânele și Consiliul Județean Iași și, nu în ultimul rând, credincioșii din Fântânele și mulți alți binefăcători care și-au dorit anonimatul sau pe care i-am uitat. Pentru toți în fiecare zi la sfânta Liturghie și în rugăciunile noastre îi cerem lui Dumnezeu ajutorul și binecuvântarea!

Încă o dată le mulțumim celor care au fost prezenți la acest eveniment important al comunității noastre și tuturor binefăcătorilor care au făcut posibilă ridicarea și consacrarea acestei biserici!

Pr. Petru Antonică

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 octombrie: Sfințirea bisericii "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Fântânele (Vechi)


 

lecturi: 37.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat