Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul sr. Electa Robu, CJ

În noaptea de 5 octombrie 2017, Domnul a chemat-o la sine pe sora Electa Robu CJ, în vârstă de 57 ani, după 32 de ani de viață consacrată. Liturghia de înmormântare va avea loc sâmbătă, 7 octombrie 2017, în capela mănăstirii Congregatio Jesu din Popești-Leordeni, începând cu ora 15.00, urmată de ceremonia de înmormântare în Cimitirul Catolic Bellu.

Sr. Electa Robu s-a născut în Traian, județul Neamț, la 8 septembrie 1960, într-o familie catolică profund religioasă, binecuvântată cu șase copii, ea fiind prima și unica fiică a familiei Mihai și Bernaveta Robu. La Botez, primește numele de Maricica. Luminoasa copilă, profund religioasă și evlavioasă, la vârsta de 25 de ani, după pelerinajul făcut la bazilica "Maria Radna" în ziua de 8 septembrie 1985, se hotărăște să se consacre lui Dumnezeu în Congregatio Jesu - pe atunci - Institutul "Sfânta Maria" din Popești-Leordeni.

Va intra în noviciat în 1986, în anii cenușii ai comunismului, pe care îl va face în clandestinitate, în timpul mandatului superioarei provinciale Mater Benedicta Blaj, la îndemnul, încurajarea și intuiția profetică a Preasfințitului Ioan Robu.

În 1988, la 21 noiembrie, va depune primele sale voturile în capela "Sfânta Agnes" din Popești-Leordeni, ca membră a comunității de la catedrala "Sfântul Iosif" din București, unde activa. Până în anul 1990, când va pleca la Roma pentru a studia științele religioase la Institutul "Regina Mundi" din Cetatea Eternă, va rămâne membră activă aici, remarcându-se prin seriozitatea ei, exigența față de sine însăși, dar și față de ceilalți, pentru că, după părerea ei, "pe Dumnezeu nu-l poți sluji cu jumătăți de măsură", prin hărnicia și conștiinciozitatea ei, prin ordinea, docilitatea, simțul acut al datoriei și asumarea cu seriozitate a responsabilității, prin disponibilitatea în a împlini tot ceea ce i se încredințează sau i se cere să facă, nerefuzând nici un serviciu, motivând că nu este important ceea ce lucrează, ci pentru cine lucrează. De fapt, au foste note caracteriale și virtuți care o vor însoți pe parcursul celor 32 de ani de consacrare. Reînnoirea fidelității ei față de Domnul, prin depunerea voturilor, are lor în anii 1989, 1990, 1991 și 1994.

Întorcându-se de la Roma, licențiată în științele religioase, încununate cu distincția summa cum laude, după perioada de pregătire de un an, în 1995, va depune voturile perpetue, primind misiunea de a lucra la secretariatul Nunțiaturii Apostolice din București și ca și responsabilă a Comunității Congregatio Jesu de aici.

După 9 ani de activitate în domeniul diplomației, din 2003 până în 2009, va fi numită secretară provincială a sorei Kathy Ciobanu, timp în care încheie și studiile masterale la Facultatea de Teologie Romano-Catolică "Sfânta Tereza" din București.

În perioada 2009-2011, va activa în Comunitatea Congregatio Jesu - "Divina Milostivire" din Cupcini - Republica Moldova, ca asistent social, obținând spre sfârșitul anului 2011 și titlul de doctor în teologie, cu aceeași distincție summa cum laude, ca student doctorand a aceleiași Facultăți de Teologie Romano-Catolică "Sfânta Tereza" din București, cu lucrarea: "Aspectele carității în viața Bisericii".

Înainte de a pleca la Aosta, Italia, pentru a lucra drept catehet și pentru a fi alături de refugiații de aici, în segmentul de timp 2012-2016, va activa, pentru un an, în perioada 2011-2012, în comunitatea din Rădăuți - Suceava, ca asistent social la Centrul Social "Maria Ward" din Rădăuți.

Simțindu-se slăbită de cancerul care o măcina, după patru ani de dăruire în mijlocul comunității din Aosta, va cere să se întoarcă în țară. Astfel, la 7 iunie 2017 vine acasă, unde va lucra cum multă bucurie și dăruire ca și sacristană la biserica "Congregatio Jesu" din Popești-Leordeni.

De-a lungul convalescenței sale, a repetat cu convingere că nu are nicio frică, că dorește și este gata să meargă în brațele Tatălui, să se întâlnească cu Isus, că este foarte liberă să o facă, simte că o cheamă Domnul. Era conștientă că era ultimul ei drum, nu o mai lega nimic de acest pământ, cerându-și iertare de la toți cei care considera că ar fi greșit.

S-a stins din viață, în noaptea de 4 spre 5 octombrie 2017, cu o mare supunere la voința lui, la vârsta de 57 de ani, din care 32 de ani în Institut, trăiți cu fidelitate și dăruire în Congregatio Jesu.

Dumnezeu s-o odihnească în pace și s-o fericească cu vederea feței sale!

Sr. Giovanna CJ
secretară provincială


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat