Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Discipoli permanenți

Formarea și discernământul în viața preotului

De Beniamino Stella

Cardinalul prefect al Congregației pentru Cler a deschis joi, 5 octombrie 2017, la centrul de congrese Mariapoli de la Castel Gandolfo, lucrările întâlnirii internaționale de "Ratio fundamentalis institutionis sacerdotalis". Publicăm în continuare mari fragmente din intervenția sa.

Departe de a fi un recipient de idei abstracte, Ratio a fost gândită și scrisă pentru viața reală a preoților și pentru întrebările, dificultățile, provocările și speranțele slujirii lor. De aceea, pentru elaborarea documentului, am lucrat în echipă, pornind de la schimbul de experiențe de viață sacerdotală; apoi am încercat să primim instanțele și practicile din Bisericile locale răspândite în lume; și, în sfârșit, am implicat experți și membri ai Congregației mai întâi și, după aceea, ai altor dicastere din Curia Romană, cu scopul de a fi îmbogățiți de diferitele sugestii și de a ajunge la un text proiectat în mod colegial și cât mai împărtășit posibil. Era de acum necesară întocmirea unui nou document despre formarea preoților. De fapt, așa cum se știe, ultima Ratio fundamentalis este din 1970, deși ea a fost actualizată, în unele aspecte, în 1985. Schimbările care au avut loc între timp - atât în domeniul eclezial cât și socio-cultural - împreună cu aprofundările magisteriale și îndeosebi cu contribuția lui Pastores dabo vobis, cereau o nouă privire asupra figurii preotului.

Dorința care ne-a animat a fost aceea de a oferi un instrument actualizat despre formarea sacerdotală și, în general, de a pune la dispoziția preoților un profil sacerdotal bine schițat, capabil să ofere un portret robot al preotului capabil pentru provocările de astăzi ale slujirii și pentru viziunea de Biserică "în ieșire misionară" la care ne îndeamnă papa Francisc. Am încercat să schițăm bogăția, profunzimea și implicațiile personale și pastorale ale spiritualității prezbiterale, încercând să se evidențieze un anumit profil de preot și de a găsi parcursurile formative potrivite pentru a-l crea.

Care sunt, așadar, notele care caracterizează noua Ratio, cuvintele-cheie care îi ilustrează conținuturile și, în general, viziunea de fond în care a fost redactată? Desigur conferințele pe care le vom asculta în aceste zile și schimbul pe care vom reuși să-l trăim vor ajuta să intrăm în spiritul documentului; din partea mea, aș vrea să amintesc numai, pe scurt, patru puncte fundamentale ale textului: caracteristicile formării: unică, integrală, comunitară și misionară; ucenicia; configurarea cu Cristos Bun Păstor; discernământul spiritual și pastoral.

Textul din Ratio, preluând și reelaborând ceea ce a fost conceput în ultimii ani despre formarea sacerdotală, îndeosebi prin Pastores dabo vobis, propune un parcurs formativ integral; adică formarea preotului trebuie să fie unică, integrală, comunitară și misionară. Unică, pentru că este vorba de un parcurs singur, unic și permanent, adică durează toată viața și cuprinde atât faza inițială cât și cea permanentă; integrală, pentru că unește în sine dimensiunea umană, cea spirituală, cea intelectuală și cea pastorală; comunitară, pentru că vocația se naște în Biserică și este în slujba ei, adică este vorba despre o chemare care apare în cadrul comunității ecleziale și este orientată spre slujirea poporului lui Dumnezeu; în sfârșit, misionară, pentru că îi pregătește pe candidați să participe, ca păstori, la misiunea evanghelizatoare a lui Cristos încredințată Bisericii. Acest parcurs - așa cum am spus durează toată viața - începe în seminar, o comunitate care trebuie să formeze "discipoli îndrăgostiți ai Domnului", ținând cont de importanța de a oferi fiecăruia o propunere educativă țintită și treptată, precum și o însoțire spirituală personală. Este vorba despre un drum care începe cu timpul propedeutic, o etapă pe care noua Ratioa considerat că trebuie s-o propună ca indispensabilă și obligatorie, luând în considerare rezultatele pozitive formate în cursul ultimelor decenii în multe țări. De fapt, este vorba despre un prim moment fundamental în care alegerea sacerdotală, care cere o solidă maturitate umano-spirituală de bun profil, este analizată într-un drum serios de discernământ spiritual, prin inițierea la viața comunitară, la ritmurile rugăciunii și ale vieții spirituale și la doctrina Bisericii.

O idee de fond care străbate întregul document este cea a uceniciei. Dincolo de diferitele etape ale parcursului, gândite pentru a favoriza pedagogic procesul formativ, ucenicia este nota distinctivă a identității prezbiterale, pe care Ratio vrea s-o comunice ca itinerar al unei vieți întregi. Adică, preotul este un chemat care pornește la drum pe urmele Învățătorului, rămânând deschis la Cuvântul său, configurându-se cu inima sa și făcându-se astfel disponibil să împărtășească misiunea sa în Biserică și în lume; departe de a vedea în această alegere o cucerire personală, rod al propriilor eforturi, sau exercitarea unei funcții administrative și birocratice, preotul este un discipol permanent pe drum la școala Învățătorului, constituit păstor și călăuză a poporului numai pentru că, el cel dintâi, parcurge același drum al Domnului său. Acest drum de ucenicie, orientat spre sacramentul preoției, vrea să-l configureze pe candidat cu Cristos Bun Păstor, care împărtășește drumul turmei, o caută în timp ce s-a pierdut, o îngrijește cu duioșie când este rănită și o conduce la pășunile vieții veșnice. În această direcție, Ratio afirmă importanța ca drumul formativ să tindă la configurarea cu Cristos și, apoi, propune o etapă denumită configuratoare, corespunzătoare în general etapei studiilor teologice. Preoților le este cerut talentul și arta discernământului. Alături de "ucenicie" și "păstor", acesta este un alt cuvânt-cheie important din noua Ratio. De fapt, învingând riscul autoreferențialității și al narcisismului, preotul-păstor este chemat să exercite un discernământ spiritual asupra sieși și un discernământ pastoral, pentru a însoți cu iubire poporul lui Dumnezeu.

(După L'Osservatore Romano, 6 octombrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat