Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Sărbătorirea sfântului Francisc din Assisi și sfințirea unui frate diacon

În seara de marți, 3 octombrie 2017, la Institutul Teologic Franciscan din Roman, s-a celebrat ceea ce tradiția franciscană numește "Transitus Sancti Francisci", adică trecerea din această viață a Sfântului Francisc. În cadrul acestei celebrări, a fost sfințită noua orgă de către părintele provincial Teofil Petrișor, care a prezidat această celebrare, iar apoi, în priveghere și rugăciune, s-a relatat momentul plecării lui Francisc în casa Tatălui veșnic. Odată cu celebrarea acestui moment, a început Solemnitatea Sfântului Francisc din Assisi care este patronul și întemeietorul Ordinului Franciscan.

La sfârșitul celebrării, fratele Cristinel Gal, candidat la ordinul diaconatului, a rostit profesiunea de credință și jurământul, conform canoanelor Bisericii înainte de hirotonire, în fața ministrului provincial și a celor prezenți.

Miercuri, 4 octombrie 2017, celebrarea euharistică de la ora 10:30 a marcat un triplu eveniment. În primul rând sărbătoarea seraficului părinte Francisc, în al doilea rând hirotonirea întru diaconat a fratelui Cristinel, prin impunerea mâinilor Excelenței Sale episcop auxiliar Aurel Percă și, în al treilea rând, deschiderea noului an academic 2017-2018.

La această celebrare, prezidată de episcopul auxiliar de Iași, Aurel Percă, au participat părintele provincial, Teofil Petrișor, dar și doi episcopi englezi, Patrick Kelly și Christopher Budd.

Preasfințitul Aurel Percă, în cuvântul său de învățătură, a scos în evidență, plecând de la cuvântul proclamat în evanghelie - "veniți la mine toți cei osteniți și împovărați și eu vă voi da odihnă; luați asupra voastră jugul meu și învățați de la mine căci sunt blând și smerit cu inima" - importanța păcii în lumea de astăzi, dându-ni-l drept exemplu de urmat pe sfântul Francisc din Assisi care este mijlocitor pentru pace, adevărata pace, care izvorăște dintr-o inimă simplă.

Un alt aspect pe care Preasfințitul l-a subliniat a fost cu privire la ministerul diaconatului și caracterul universal al acestei slujiri. Prin fratele Cristinel Gal, care a primit ministerul diaconatului, după exemplul sfântului Francisc, care a acceptat această slujire, ne amintim că și noi trebuie să fim diaconi, adică slujitori atenți cu cei din jurul nostru, pentru ca toți să fim în armonie. Celebrarea a continuat cu ritul hirotonirii, liturgia euharistică și binecuvântarea finală.

Înainte de binecuvântarea finală, noul părinte diacon a mulțumit lui Dumnezeu și tuturor celor care au contribuit de-a lungul anilor la formarea lui, precum și la pregătirea sărbătorii hirotonirii. De asemenea, ministrul provincial a adresat salutul de "Pace și bine!", mulțumindu-i în primul rând episcopului Petru Gherghel, pentru mesajul transmis, în al doilea rând, episcopului auxiliar Aurel Percă, pentru diaconul nou hirotonit, și, nu în ultimul rând, tuturor celor care au contribuit la organizarea și buna desfășurare a sărbătorii cât și tuturor celor care au binevoit să fie prezenți.

Fr. Francisc-Ovidiu Cojoc

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3-4 octombrie: Roman: Sărbătorirea sfântului Francisc din Assisi și sfințirea unui frate diacon


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat