Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Caritas: Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice

Centrul Diecezan Caritas Iași are bucuria de a celebra, în perioada 29 septembrie - 8 octombrie 2017, împreună cu persoanele vârstnice, dar și alți invitați, Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice. Evenimentele sunt organizate de echipele Centrelor de Îngrijire la Domiciliu Caritas din Iași, Iugani, Oțeleni, Suceava, Roman, Huși, Pârgărești (Satu Nou și Nicorești), Valea Mare și Faraoani, în colaborare cu parohiile romano-catolice, consiliile locale și județene, dar și alți parteneri locali.

La 1 octombrie sărbătorim Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, în scopul sprijinirii vârstnicilor și pentru intensificarea acțiunilor privind încurajarea unei vieți active și combaterea izolării sociale. Cu ocazia acestui eveniment special, dorim să le mulțumim seniorilor noștri și să le arătăm recunoștința pentru înțelepciunea de care au dat dovadă de-a lungul anilor, pentru că au știut să treacă prin momente dificile fără să-și piardă speranța, pentru că ne-au oferit povești de viață cu care să ne hrănim sufletul și pentru că, zi de zi, ne învață să apreciem viața în toată complexitatea și frumusețea ei.

Activitățile prilejuite cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, desfășurate la Pârgărești, Faraoani și Iași, sunt cuprinse în cadrul proiectelor finanțate de Consiliul Județean Iași, respectiv Consiliul Județean Bacău, prin pachetul de finanțări nerambursabile din fondurile bugetului Consiliului Județean Bacău, respectiv Consiliul Județean Iași, alocate pentru activități nonprofit, de interes județean.

*

SATU NOU, comuna Pârgărești - 29 septembrie 2017

La Pârgărești, Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice a fost sărbătorită la nivel local în ziua de 29 septembrie 2017, la biserica "Sfântul Mihail" din Satu Nou. Evenimentul a debutat cu recitarea sfântului Rozariu și celebrarea sfintei Liturghii de către părintele paroh Țăranu Costel.

A urmat un concert caritabil susținut de corul parohial al bisericii romano-catolice "Sfântul Mihail" Satu Nou, la care au participat Gheorghiță Marius Gabriel, vicepreședinte al Consiliului Județean Bacău, Victoria Iulișca - primarul comunei Pârgărești, pr. Costel Țăranu, parohul locului, peste 50 de persoane vârstnice, voluntari, dar și alte persoane din comunitate.

După concert au luat cuvântul autoritățile locale și centrale prezente la eveniment care au vorbit despre implicarea lor în susținerea proiectului Centrul de Îngrijire la Domiciliu Pârgărești, și despre susținerea în continuare a serviciile dedicate persoanelor vârstnice.

La finalul evenimentului, vârstnicii prezenți au avut ocazia să socializeze între ei și cu angajații și voluntarii centrului care i-au servit cu prăjituri, cozonac și suc.

Activitatea desfășurată este cuprinsă în cadrul proiectului finanțat de Consiliul Județean Bacău - "Servicii integrate pentru vârstnici"

Ieronim Alexă, asistent social coordonator CID Pârgărești

*

NICOREȘTI, comuna Pârgărești - 1 octombrie 2017

La Nicorești s-a marcat Ziua Vârstnicului la inițiativa Centrului de Îngrijire la Domiciliu Pârgărești, cu susținerea părintelui paroh Benone Lucaci, la biserica veche din localitate, printr-o Liturghie specială pentru acest eveniment.

Încă de la primele ore ale dimineții, angajații și voluntarii Centrului de Îngrijire la Domiciliu Pârgărești s-au deplasat la domiciliile a 10 beneficiari ai centrului care sunt imobilizați la domiciliu și au fost însoțiți și transportați la biserică.

În cadrul sfintei Liturghii, pr. Benone Lucaci a îndemnat credincioșii să se îngrijească și să le arate iubire adevărată bunicilor din familie și să fie un exemplu bun de urmat copiilor, care erau prezenți în număr mare.

După terminarea celebrării, la inițiativa părintelui paroh, copiii au oferit flori celor sărbătoriți cu această ocazie.

La final, vârstnicii prezenți au avut ocazia să socializeze între ei și cu angajații și voluntarii Centrului care i-au servit cu prăjituri, cozonac și suc.

Ieronim Alexă, asistent social coordonator CID Pârgărești

*

IAȘI, 1 octombrie 2017

La Iași, evenimentul a fost organizat la catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină". Programul a cuprins următoarele momente: ora 18.30 - oficierea sfintei Liturghii cu participarea invitaților și a persoanelor vârstnice din comunitate; ora 19.30 - concert cu cântece religioase dedicate Sfintei Fecioare Maria, susținut de corul "Juvenes Ecclesiae"; ora 19.30 - agapă frățească.

Activitatea desfășurată este cuprinsă în cadrul proiectului finanțat de Consiliul Județean Iași - "Sprijin integrat pentru vârstnici", care se desfășoară în perioada 1 august - 31 octombrie 2017.

Alături de noi a fost Fundația Principesa Margareta prin Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS) care a dorit să marcheze Ziua Persoanelor Vârstnice, oferind flori seniorilor. Acest gest simbolizează prețuirea lor pentru seniorii cetății.

Mulțumim tuturor participanților la acest eveniment și mai ales colaboratorilor noștri: Corul "Juvenes Ecclesiae", dirijat de Maximilian Husaru, Parohiei Romano-Catolice "Adormirea Maicii Domnului" Iași și tuturor preoților care au participat la eveniment.

Antonina Dogariu, coordonator diecezan Programul Servicii de Îngrijire la Domiciliu

*

OȚELENI, 1 octombrie 2017

Cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, personalul Centrului de Îngrijire la Domiciliu Oțeleni, în colaborare cu Parohia Romano-Catolică și Primăria Oțeleni au organizat în cadrul acestei sărbători o slujbă religioasă, oficiată de către pr. paroh Isidor Gheorghieș și directorul Centrului Diecezan Caritas Iași, preot Egidiu Condac, la care au participat un număr mare de persoane în vârstă, printre care și beneficiarii (pacienții) Programului de îngrijire la domiciliu.

După slujba religioasă ziua a continuat cu un concert de muzică populară susținut la Căminul cultural din localitate.

Tot în cadrul acestui eveniment au fost sărbătorite familiile din comună care au aniversat sau vor aniversa în cursul anului 2017, frumoasa și onorabila vârsta de 50 ani de la căsătorie.

Cătălina Chelaru, asistent medical coordonator CID Oțeleni

*

VALEA MARE, 1 octombrie 2017

"A ști cum să îmbătrânești este o capodoperă a înțelepciunii, și unul din cele mai dificile capitole din marea artă de a trăi" (Henri Amiel)

Aducem laudă și mulțumire Domului pentru darul vieții celor care prin exemplul simplității și fidelității știu să treacă, prin credință, încercările vieții.

În Parohia "Sfântul Mihail" din Valea Mare a avut loc, în ziua de 1 octombrie, un concert caritabil cu ocazia Zilei Internaționale a Vârstnicului, susținut de corul de copii Mesagerii Bucuriei, unde cu mare bucurie, copiii i-au înveselit pe bătrâni prin cântul lor special pregătit pentru a fi un cadou oferit, pentru a se bucura de susținerea celor care le-au fost aproape.

Mulțumim tuturor celor care din bunătatea lor ne-au ajutat pentru ca această bucurie să fie deplină, celor care au putut participa, și tuturor binefăcătorilor.

Recunoștința noastră se îndreaptă către toți cei care au făcut posibilă această sărbătoare și Dumnezeu să reverse harurile de care au nevoie pentru a fi în continuare semnul și mesagerii iubirii lui Dumnezeu în lume.

Sr. Cristina Reti, asistent medical coordonator CID Faraoani

*

SUCEAVA, 1 octombrie 2017

Duminică, 1 octombrie, echipa Centrului de Îngrijire la Domiciliu Suceava a sărbătorit Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice.

Evenimentul a avut drept scop susținerea activității Centrului de Îngrijire la Domiciliu Suceava și sprijinirea persoanelor vârstnice pe care noi le avem în îngrijire.

Începând cu orele 18.00, părintele paroh Iosif Păuleț a susținut o frumoasă Liturghie la care au participat atât persoanele vârstnice cât și foarte mulți tineri, pe care părintele i-a sfătuit să se gândească mai mult la cei bătrâni, la cei aflați în nevoi și să-i ajute ori de câte ori au ocazia. Părintele i-a felicitat pe toți cei peste care anii vieții s-au așternut și împreună le-am cântat ,,La mulți ani!".

În cinstea acestor oameni neprețuiți pentru înțelepciunea și experiența lor de viață am avut alături de noi Cvartetul vocal "Cantabile", compus din profesori ai Colegiului de Artă ,,Ciprian Porumbescu" Suceava, care au susținut un concert caritabil interpretând cântece din repertoriul internațional. Sunetul muzicii a așternut liniștea în sufletele vârstnicilor, iar chipul le era luminat de un farmec melancolic, fiind purtați departe într-o lume a feeriilor muzicale.

Am încheiat seara oferindu-le flori tuturor și imortalizând momentul cu câteva fotografii de grup.

Mulțumim tuturor celor care au fost prezenți la eveniment și ne-au susținut activitatea. Mulțumim părintelui paroh Iosif Păuleț pentru ajutorul pe care ni-l dă de fiecare dată, mulțumim Cvartetului Vocal "Cantabile", Doralymob SRL, Florăria Diva, Florăria Deea, Depozitul de flori - Simfonia Florilor, Depozitul de flori - Lora Garden Design.

Marcica Vărvăroi, asistent medical coordinator CID Suceava

*

HUȘI - 1 octombrie 201

La Huși, "Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice" a fost sărbătorită la nivel local în ziua de 1 octombrie 2017, la biserica "Sfântul Anton" din Huși.

Evenimentul a debutat cu recitarea sfântului Rozariu și celebrarea sfintei Liturghii.

A urmat un concert susținut de corul de copii al parohiei la care au participat persoanele vârstnice, voluntari, dar și alte persoane din comunitate. Îi mulțumim părintelui paroh Ieronim Enășoaie și părintelui vicar Ștefan-Cătălin Rotăraș, pentru sprijinul acordat și susținerea activităților în sprijinul beneficiarilor și a persoanelor vârstnice.

După concert, vârstnicii prezenți, dar și ceilalți participanți au avut ocazia să socializeze între ei și cu angajații și voluntarii Centrului, la sediul oratoriului "Divina Îndurare".

Ecaterina Ciobanu, asistent social coordonator CID Huși

*

ROMAN, 1 octombrie 2017

Sfântul Părinte Papa Francisc spunea: "Când suntem tineri, avem tendința de a ignora bătrânețea, ca și cum ar fi o boală de ținut la distanță; apoi, când devenim bătrâni, mai ales dacă suntem săraci, bolnavi și singuri, experimentăm lipsurile unei societăți programată să fie eficientă și care, în consecință, îi ignoră pe bătrâni." (Audiența generală din 4 martie 2015; sursa: site-ul Radio Vatican)

Ziua Internațională a Vârstnicului, sărbătorită în fiecare an la 1 octombrie, provoacă pentru fiecare persoană angajată în munca socială, desfășurată sub sigla Caritas, noi sentimente și provocări. Trăită ca un moment de reflecție asupra vârstei a treia împreună cu întreg mapamondul, vizita la beneficiarii noștri vârstnici din cadrul Serviciului de îngrijire medico-socială la domiciliu, ne-a dovedit, mai mult ca în oricare altă zi, că aceștia ne sunt nouă maeștri și uși deschise către rezerva de înțelepciune a neamului nostru, ignorată de societatea pragmatică în care trăim.

Emoționați și timizi, 40 de beneficiari, aflați în evidența Centrului de Îngrijire Medico-Socială la Domiciliu Roman ne-au primit în case și inimi pentru a marca această zi dedicată lor. În mod simbolic, am oferit un pachet alimentar (alături de urări de sănătate și de prețuire), din partea unui binefăcător, care privește curajos alături de noi, spre zilele noastre de bătrânețe, în care ne dorim să nu fim ignorați și mai ales singuri.

Acțiunea s-a înscris în rândul manifestărilor ce au drept scop tragerea unui semnal de alarmă asupra necesității acordării unei atenții sporite nevoilor speciale și problemelor cu care se confruntă persoanele vârstnice, cu precădere asupra riscului sărăciei și a excluziunii sociale la care sunt supuse, accentuându-se mesajul că bătrânețea trebuie redefinită ca triumful asupra tuturor vicisitudinilor, încercărilor și bolilor.

Petronela Trifaș, asistent social CID Roman

*

IUGANI, 3 octombrie 2017

În acest an, Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, a fost sărbătorită în cadrul Centrului de Îngrijire la Domiciliu Iugani, la 3 octombrie, prin organizarea unui grup de suport a vârstnicilor, la sediul CID Iugani. Ne-am bucurat de prezența nutriționistului dietetician Mădălina Enășcuț, care le-a oferit informații benefice vârstnicilor privind alimentația corectă în cazul afecțiunilor cardiace, respectiv a diabetului zaharat.

La această activitate au participat beneficiari ai Centrului nostru atât din Iugani cât și din satele alăturate care au fost încântați de sfaturile ce le-au primit

Activitatea a avut drept scop informarea persoanelor vârstnice, sprijin oferit și consiliere pentru a depăși cu demnitate problemele cu care se confruntă

Sărbătoarea a continuat mai apoi în biserică cu recitarea Sfântului Rozariului, având intenții speciale dedicate vârstnicilor, urmând sfânta Liturghie celebrată de părintele paroh Petru Blaj

După Liturghie, persoanele vârstnice au primit cu bucurie o mică atenție dăruită de binefăcători locali, colaboratori ai centrului nostru.

Mulțumim domnului primar al comunei Mircești, Petre Antăluț, pentru că a fost alături de noi la această zi festivă.

Punând în practică în mod concret caritatea față de aproapele, în cazul nostru fiind persoana vârstnică, am dorit să o apreciem și să o sărbătorim pentru că există.

Tatiana Andronache, asistent social CID Iugani

*

FARAOANI, 8 octombrie 2017 - ora 19.00

Concertul va fi susținut de corul parohial al bisericii romano-catolice "Sfântul Anton de Padova" Faraoani, proiect cofinanțat de Consiliul Județean Bacău.

*

"Unii oameni, indiferent cât de mult îmbătrânesc, nu-și pierd niciodată frumusețea, ci doar și-o mută de pe fețe în inimile lor". (Martin Buxbaum)

Fotografii de la aceste evenimente sunt publicate pe site-ul Centrului Diecezan Caritas Iași de unde a fost preluată și această știre: www.caritas-iasi.ro.


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat