Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Oficiul pentru Vocații: În slujirea discernământului vocațional

Marți, 3 octombrie 2017, la sediul Decanatului din Bacău, a avut loc întâlnirea membrilor Oficiului pentru Vocații din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași. Întâlnirea a fost ocazionată de începutul noului an pastoral.

Dorința membrilor acestui oficiu a fost aceea a de a analiza Documentul pregătitor al Sinodului Episcopilor dedicat tinerilor, din prisma animatorului vocațional, chemat să poarte în lumea de astăzi vestea cea bună despre vocație.

Din cele trei capitole ale documentului s-a subliniat necesitatea ca drumul de credință și discernământul vocațional să fie propuse în mod unitar. De multe ori se crede că mai întâi trebuie să existe adeziunea de credință și maturizarea unui sentiment religios pentru a putea răspunde apoi chemării pe care Domnul o adresează. Documentul dorește să ne inspire însă o altă perspectivă: vocația nu este doar ceva ce vine la urmă, un fel de punct de sosire, accesibilă doar unora; nici nu este o realitate atât de înaltă la care nu ajung decât doar unii; credința creștină este în mod esențial și imediat vocație, chemare, solidaritate cu omul păcătos care are nevoie de mântuire; vocația este chemare de a fi parte activă în ministerul mântuirii, până acolo încât ar fi foarte greu de înțeles o credință creștină care este propusă fără dimensiunea vocațională. De fapt, vocația este cea care face să crească și să se maturizeze credința, pentru că a fi creștini înseamnă de fapt a fi chemat și trimis, a fi mântuit până acolo încât să te îngrijești de mântuirea altora.

Acesta este motivul pentru care și în acest an Oficiul pentru Vocații va veni cu câteva propuneri la nivel diecezan, pentru a-i ajuta pe adolescenți și tineri să discearnă cât mai bine vocația lor. Împreună cu Seminarul din Bacău vor fi propuse adolescenților care se pregătesc să încheie ciclul gimnazial, întâlniri vocaționale care să îi ajute să perceapă mai bine semnele chemării lui Dumnezeu în viața lor; împreună cu Seminarul din Iași, Oficiul pentru Vocații va propune a doua ediție a Zilelor Seminarului, destinate tinerilor care sunt în pragul discernerii drumului lor în viață; de asemenea, vor fi propuse cateheze care să fie în slujirea discernământului vocațional și a creșterii în credință. Opt teme vor ajunge, lună de lună, la părinții parohi și vicari, dorind ca acestea să fie un mic ajutor în slujirea pastorației vocaționale pe care fiecare păstor de suflete este chemat să o desfășoare.

1. Vocația la viață (luna noiembrie)

2. Vocația la a fi copii ai lui Dumnezeu (luna decembrie)

3. Vocația la viața de familie (luna ianuarie)

4. Vocația la viața consacrată (luna februarie)

5. Vocația la viața de preoție (luna martie)

6. Vocația la iubire (luna aprilie)

7. Vocația la a fi misionari (luna mai)

8. Vocația la viața contemplativă (luna iunie)

Dincolo de toate acestea, s-a reamintit că orice propunere sau inițiativă ar fi lipsită de orice efect dacă nu este însoțită cu rugăciunea asiduă, ca Domnul să continue să trimită lucrători în secerișul său.

Pr. Pius-Petru Iancu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat