Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Hramul Parohiei "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"

Hramul comunității "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași a fost celebrat duminică, 1 octombrie 2017, la sfânta Liturghie de la ora 11, în prezența unui număr mare de preoți și credincioși. Cu bucurie, ne-am unit în rugăciune în jurul celebrantului principal, rectorul Institutului Teologic din Iași, Mons. Benone Farcaș, în timp ce cuvântul de învățătură a fost împărtășit de către părintele Alois Bulai, profesor de exegeză și teologie biblică al aceluiași institut.

Lecturile și sfânta evanghelie au avut rolul de a pune în evidență calea copilăriei spirituale pe care patroana noastră a urmat-o pentru a ajunge la sfințenia pe care o propune tuturor celor care se simt mici și neputincioși, asemenea copiilor. Părintele predicator a subliniat importanța cuvintelor sfântului apostol Paul care, în scrisoarea întâi către Corinteni, așeza iubirea deasupra tuturor celorlalte daruri sau carisme, fără de care chiar și actele eroice își pierd valoarea. Sfânta Tereza a Pruncului Isus, din singurătatea Carmelului, a fost inspirată în căutările ei spirituale de aceste cuvinte, căci, precum amintea părintele, ea și-ar fi dorit să fie și preot, și misionar, și martir, dar a descoperit faptul că toate aceste vocații își trag seva și energia din virtutea iubirii. De aceea, ea a exclamat "Vocația mea este iubirea!". În continuare, am descoperit care sunt trăsăturile acestei virtuți pe care tot sfântul apostol Paul le enumeră: "Dragostea este îndelung răbdătoare; dragostea este binevoitoare, [...] dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie, nu se poartă necuviincios"; un "imn al iubirii" ce reprezintă pentru toți creștinii o chemare la sfințenie printr-o adevărată reînnoire a vieții.

Îndemnul final a fost să privim la această mare sfântă ca la un model de urmat, căci ea dorește să ne învețe fidelitatea de fiecare moment și necesitatea de a adopta o atitudine de totală încredere și abandonare în mâinile lui Dumnezeu, care ne așteaptă și ne primește mereu, în ciuda nevredniciei noastre. Părintele Alois Bulai a întărit această afirmație, reamintind ultimele fraze ale jurnalului spiritual scris de sfânta Tereza, unde susține că și dacă ar avea pe conștiință toate păcatele ce se pot comite, ea tot nu și-ar pierde speranța și s-ar arunca cu inima zdrobită de căință la picioarele Mântuitorului, asemenea fiului risipitor din evanghelie.

La sfârșitul sfintei Liturghii, părintele paroh a mulțumit celor prezenți, preoților concelebranți, duhovnicilor din scaunul de Spovadă și tuturor persoanelor care au făcut ca sărbătoarea hramului să fie cât mai frumoasă, fie prin împodobirea bisericii, fie prin pregătirea cântecelor care ne-au înălțat sufletele. Cu toții ne-am unit apoi în rugăciune în momentul binecuvântării finale, pentru ca sfânta Tereza să mijlocească din cer pentru fiecare dintre noi acea ploaie de trandafiri pe care a promis-o când încă mai era pe pământ.

Iulia Alexandra Fârte

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 octombrie: Iași: Hramul Parohiei "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat