Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopul indian Thomas Menamparampil în vizită la Iași și București

Episcopul emerit Thomas Menamparampil, din India, a vizitat Dieceza de Iași și Arhidieceza de București în perioada 26 octombrie - 1 noiembrie 2017. Excelența sa a fost invitat de către "Consiliul pentru Cercetare a Valorilor și Filosofiei", din cadrul Universității "Al. I. Cuza", Iași pentru a ține o prelegere. Titlul conferinței sale a fost: "Să devenim umani. Dezvoltarea unei viziuni globale având ca țintă nevoile și temerile". Duminică, 29 octombrie 2017, a vizitat Institutul Teologic din Iași, apoi cele două structuri gestionate de Surorile "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe" în Iași, unde slujesc și doi preoți originari din India.

Succesor al sfântului apostol Toma, care, conform tradiției, ar fi evanghelizat India, episcopul Thomas Menamparampil s-a născut în 1936, în Palai, India. A fost sfințit preot în 1965 și consacrat episcop în 1981. A fost secretarul Sinodului Bisericilor din Asia. Excelenței sale i-a fost încredințată o misiune nobilă în anul 2009 de către emeritul papă Benedict al XVI-lea, și anume: de a compune meditațiile pentru Calea Sfintei Cruci de la Vatican. Mai mult, în anul 2011 a fost nominalizat al Premiului Nobel pentru Pace, fiind recunoscut pentru angajarea sa pentru pace, reconciliere și stabilitate în nord-estul Indiei, un teritoriu plin de conflicte etnice. De asemenea, de mai multe ori a colaborat în diferite inițiative caritative și sociale cu Maica Tereza de Calcutta, astăzi sfântă.

În cadrul expunerii sale academice de la Iași, Monseniorul Thomas a subliniat în repetate rânduri faptul că a fi oameni înseamnă a fi spirituali, dimensiunea sufletească ocupând locul central în dezvoltarea holistică a omului. Excelența sa a binevoit să răspundă la câteva întrebări în cadrul emisiunii "Planeta creștină", coordonată de pr. Cristian Bîrnat și difuzată în direct la Radio Maria, luni, 30 octombrie.

În cadrul interviului, PS Thomas a prezentat cadrul religios general din India, amintind ascultătorilor că în India putem vorbi de creștinism doar ca minoritate, 2,3 %.

"Societatea este foarte tolerantă, ne simțim ca acasă împreună cu hindușii și musulmanii. Biserica crește, avem vocații, diecezele cresc în număr, trebuie să fie undeva la 180 de dieceze, câteva fiind create recent. Deci, suntem optimiști. Dumnezeu este cu noi, iar societatea civilă ne este favorabilă".

Prelatul indian a afirmat cu bucuri că nu doar a întâlnit-o pe Maica Tereza de Calcutta, ci a și colaborat cu ea în mai multe proiecte caritative și religioase.

"Întotdeauna am simțit că era o persoană extraordinară. Faptul că a fost canonizată așa de rapid pentru mine nu a constituit un lucru ieșit din comun; și nu doar pentru mine, întrucât până și frații hinduși o numeau deja sfântă. Fiind sau nefiind încă declarată oficial sfântă, pentru noi era o persoană sfântă. Toți știau asta. Dar era atât de simplă încât nu puteai spune că e o sfântă precum cele din timpurile străvechi, pentru că avem, poate fără să conștientizăm lucrul acesta, o altă imagine despre sfințenie. Dar ea îmbina simplitatea, extrema simplitate, extrema normalitate cu sfințenia. Pot spune că a fost un privilegiu să o cunosc atâția ani", a mărturisit episcopul indian.

La finalul mesajului său, Excelența Sa a subliniat că este o bucurie să se afle pentru prima dată pe teritoriul României: "Mă bucur mult că am avut această ocazie să vorbesc oamenilor din România. Am învățat multe despre România, situată în această parte a Europei cu care nu eram atât de familiar. Mă voi întoarce în țara mea fericit că am avut ocazia să întâlnesc mulți prieteni și să învăț multe lucruri frumoase de la ei. Vă mulțumesc!"

La aceeași transmisiune radiofonică, au fost prezenți în studioul Radio Maria Iași doi preoți originari tot din India care lucrează în domeniul social-caritativ în orașul Iași. și, pentru a completa panorama prezenței asiatice în "urbea celor șapte coline", a fost invitată în studio și Arlyn Augustine, o tânără studentă la medicină în Iași. S-a născut în Arabia Saudită, părinții ei emigrând din India în această țară. Când ea avea 12 ani, familia a trebuit să se mute încă o dată în Scoția. Mama ei este asistentă medicală, iar tatăl ei este pensionar. A început să studieze la facultatea de farmacie, dar, ulterior, s-a înscris la Universitatea de medicină chiar în Iași. Cum de a ajuns tocmai aici? Puteți asculta chiar mărturia ei.

India, oficial Republica India, este o țară din sudul Asiei. India se află pe locul 7 în ierarhia țărilor după suprafață, pe locul doi după numărul locuitorilor și este statul democratic cu cei mai mulți locuitori. India are o zonă de coastă cu o lungime de 7000 de km și granițe cu Pakistan, la vest, Nepal, Republica Populară Chineză și Bhutan la nord-est, și Bangladesh și Myanmar la est. În Oceanul Indian, ea este adiacentă cu țările insulare Sri Lanka, Maldive și Indonezia.

Cămin al civilizației văii Indului, centrul a importante drumuri comerciale și vaste imperii, India a jucat un rol major în istoria umanității. Religii precum hinduismul, sikhismul, budismul și jainismul își au originea în India, în timp ce islamul și creștinismul se bucură de o bogată tradiție aici. Colonizată ca parte a Imperiului Britanic în secolul nouăsprezece, India și-a câștigat independența în 1947 ca națiune unificată după un efort susținut depus în această direcție. Atât populația țării, cât și flora și fauna, aspectul geografic și sistemul climatic sunt printre cele mai diversificate din întreaga lume. De asemenea India este țara de origine a piperului.

Suprafața totală este de 3.600.000 km2, locul 7 în lume, cu o populație de 1.340.000.000 de locuitori, conform ultimului recensământ. Studiile aproximează că până în anul 2025 populației Indiei va fi pe locul 1 în lume, depășind astfel China.

Din punct de vedere religios, pe primul loc se află hinduismul 79,6 %, urmat de islam 14,2 %, creștini 2,3 %.

Conform scrierilor apocrife, dar cu fundament istoric, Toma este considerat evanghelizatorul Indiei. Se pare că el ar fi murit în acest ținut, la Salamina, un oraș încă neidentificat.

Pr. Cristian Bîrnat

* * *

Înregistrarea emisiunii "Planeta creștină", ediția "India":


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat