Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Galbeni: Martin Benedict - o viață trăită între medicină și credință

Luni, 30 octombrie 2017, la Școala Gimnazială "Martin Benedict" din Galbeni a avut loc prezentarea cărții Când credința poate costa viața. Istoria medicului preot Martin Benedict, scrisă de jurnalistul și scriitorul italian Angelo Montonati și tradusă în limba română de pr. Eugen Blăjuț jr.

Au fost prezenți pr. Joaquín Ángel Agesta - asistent general FIMP, pr. Miljenko Hontic - asistent general CEF, pr. Teofil Petrișor - ministru provincial, pr. Sorin Adrian Giurgi - vicar provincial, pr. Gabriel Farcaș - paroh de Galbeni, decan de Traian, pr. Daniel Romila - din partea Editurii "Serafica", profesori, elevi, studenți, părinți, bunici și mulți alți oaspeți.

În deschidere au luat cuvântul prof. Crina Antip, directoarea școlii, Anton Șiler, primarul comunei Nicolae Bălcescu, și pr. Teofil Petrișor, ministru provincial.

În conferința sa, pr. Mihai Afrențoae, rectorul Institutului Romano-Catolic Franciscan din Roman, a vorbit despre rolul și importanța cărților în formarea tinerilor, în speță, în viața lui Martin Benedict.

A urmat discursul ing. Bonifaciu Benedic, nepotul lui Martin Benedict, care a împărtășit din experiențele sale personale trăite cu unchiul său, în mod deosebit în anii de școală și de facultate.

Pr. Eugen Blăjuț jr., traducătorul cărții, a făcut o sinteză generală asupra textului și a stilului celor nouă capitole ale cărții, scoțând în evidență puternica mărturie de credință și exemplul demn de urmat al slujitorului lui Dumnezeu Martin Benedict.

Filmul documentar "Au crezut că mă vor intimida", realizat de pr. Silvestru Bejan, delegat general al Centrului Franciscan Internațional pentru Dialog din Assisi, a încheiat prima parte a evenimentului.

Momentele artistice au fost susținute de Camelia Farcaș, elevă la Colegiul Național Pedagogic "Ștefan cel Mare" din Bacău, participantă la "Vocea României".

A doua parte a evenimentului a continuat în corpul central al școlii unde a fost dezvelit un portret al medicului preot Martin Benedict, operă realizată de prof. Grațiela Andor împreună cu un grup de elevi ai școlii, după care s-a mers în vizită la Casa memorială Martin Benedict.

În încheiere, pr. Eusebio Bejan, moderatorul evenimentului, i-a invitat pe toți participanții să lectureze cartea prezentată folosindu-se și de cuvintele autorului:

"Și pentru noi a citi viața sa este ca și cum am merge la fântâna din Galbeni, a ne opri, a ne oglindi înlăuntru, apoi să luăm un pahar de apă proaspătă și miraculoasă care ne va face să gustăm cât este de prezentă în ea o scânteie divină, care dăruiește prospețime și vigoare vieții noastre ce, deseori, ni se pare stinsă și lipsită de forțe".

Pr. Eusebio Bejan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 octombrie: Galbeni: Martin Benedict - o viață trăită între medicină și credință


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat