Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Omagiu profesorului Dumitru Mărtinaș

Asociația Romano-Catolicilor din Moldova "Dumitru Mărtinaș" și Episcopia Romano-Catolică de Iași au organizat vineri, 27 octombrie 2017, o amplă manifestare cultural-științifică dedicată omagierii profesorului Dumitru Mărtinaș, de la a cărui naștere s-au împlinit anul acesta (2017) 120 de ani.

Programul manifestării a început lângă biserica "Sfinții Petru și Paul" din Bacău unde, la ora 10.00, în prezența unui public numeros, a avut loc ceremonia de dezvelire și sfințire a bustului profesorului Dumitru Mărtinaș.

La acest moment emoționant și important pentru comunitatea romano-catolică din Dieceza de Iași au participat PS Petru Gherghel (episcop de Iași), PS Aurel Percă (episcop auxiliar de Iași), pr. Isidor Dâscă (decan de Bacău), însoțiți de mai mulți preoți catolici. Din partea autorităților locale au participat doamna Maricica Coșa (prefect al județului Bacău), domnul Silviu Pravăț (vicepreședinte al Consiliului Județean Bacău), directori de instituții publice. Printre invitați a fost și domnul Anton Anti, primarul comunei Butea (locul nașterii prof. Dumitru Mărtinaș).

Momentul dezvelirii bustului a fost pregătit de cuvântul domnului Gheorghe Bejan, președintele Asociației Romano-Catolicilor din Moldova "Dumitru Mărtinaș", care a prezentat câteva date din biografia ilustrului profesor omagiat.

Născut la 11 mai 1897 în satul Butea, județul Iași, într-o familie de țărani catolici, Dumitru Mărtinaș a urmat studiile secundare la Seminarul Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, iar pe cele universitare la Facultatea de Filologie a Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași. Încă din timpul studiilor universitare i s-a prefigurat o carieră didactică remarcabilă, fiind, pe rând, profesor suplinitor și profesor de limba și literatura română, limba latină, filozofie, în mai multe instituții de învățământ din Cernăuți, Cetatea Albă, Arad, Sighișoara, Târgu Mureș (Liceul "Alexandru Papiu Ilarian"), București (Liceul "Sfântul Sava").

În paralel cu activitatea didactică, profesorul Dumitru Mărtinaș a avut intense preocupări științifice, participând în același timp și la viața culturală, opera sa cuprinzând eseuri pedagogice, studii și articole. Dintre toate, se detașează opera sa de căpătâi, studiul filologic Contribuții la problema originii românești a ceangăilor din Moldova, la care a lucrat toată viața fără să o poată vedea tipărită, fiind publicată abia după moartea sa (3 februarie 1979), în anul 1985, cu titlul schimbat: Originea ceangăilor din Moldova.

După dezvelirea bustului din bronz, PS Petru Gherghel a adus un emoționant omagiu profesorului Dumitru Mărtinaș, făcând apel la iubire și speranță. Printre altele, Excelența Sa a rostit în fața celor prezenți: "Trăim un moment istoric comemorativ important, la împlinirea a 120 de ani de la nașterea celui care și-a dedicat viața cercetării originii și identității catolicilor din Moldova, un om, un profesor și un român de înaltă probitate morală și profesională. De la el am învățat să iubim adevărul, să ne cunoaștem istoria, neamul, să ne respectăm înaintașii. Fără istorie, fără să ne cunoaștem trecutul, originile, limba, cultura, nu avem viitor. De aceea comunitatea catolică din Bacău, din Moldova (dar și din alte părți), îi aduce astăzi un omagiu prin ridicarea și dezvelirea aici, lângă biserica Sfinții Petru și Paul, a acestui bust, pe care îl merita mai demult".

În continuare, a fost invitat să rostească o alocuțiune și prof. dr. Anton Coșa (consilier istoric al Asociației "Dumitru Mărtinaș" și membru în Departamentul de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice de Iași). Subliniind momentul istoric pe care îl trăiesc cei prezenți la manifestare, precum și importanța deosebită a dezvelirii și sfințirii bustului profesorului Dumitru Mărtinaș pentru comunitatea catolică din Dieceza de Iași, Anton Coșa a făcut (cum era și firesc) recurs la istorie, evidențiind în acest cadru contribuția renumitului dascăl și cercetător de odinioară la studiul originii românești a catolicilor din Moldova. Printre altele, vorbitorul a insistat asupra faptului că romano-catolicii din Dieceza de Iași fac parte din națiunea română, sunt români care au fost dintotdeauna loiali țării, participând alături de credincioșii ortodocși la toate evenimentele care au jalonat devenirea istorică a României moderne și contemporane, la toate războaiele care au avut loc de-a lungul vremii, foarte mulți dintre ei jertfindu-se pe altarul patriei, mărturie peste timp a acestui sacrificiu suprem fiind monumentele eroilor existente în satele catolicilor din Moldova, ridicate de urmași ca un prinos de cinstire a jertfei înaintașilor.

De asemenea, în cadrul demersurilor întreprinse pentru cunoașterea și promovarea adevărului istoric privindu-i pe credincioșii romano-catolici (incorect și nedrept numiți "ceangăi" de persoane din afara comunității), prof. dr. Anton Coșa a subliniat rolul deosebit pe care l-a avut și îl are Excelența Sa Petru Gherghel, cel care a inițiat, binecuvântat și sprijinit un proiect științific de anvergură privind studierea satelor catolice din Moldova, bazat pe cercetări multidisciplinare (arheologice, istorice, etnografice, antropologice, lingvistice, sociologice etc.), întreprinse de specialiști (multe dintre ele valorificate ulterior printr-o serie de articole, studii și cărți) pe cercetarea monografică a satelor catolice din Dieceza de Iași (demers care s-a concretizat într-un frumos buchet de monografii locale care au văzut deja lumina tiparului), toate dovedind originea și identitatea românească a romano-catolicilor din Moldova.

Manifestarea a continuat la Complexul Muzeal "Iulian Antonescu" din Bacău cu lansarea cărții O viață închinată unei opere: In memoriam professoris Dumitru Mărtinaș (Iași, Editura "Sapientia", 2017), volum pregătit de prof. dr. Anton Coșa, după care a urmat Colocviul științific Originea și identitatea romano-catolicilor din Moldova. 120 de ani de la nașterea profesorului Dumitru Mărtinaș, ale cărui lucrări au fost moderate de prof. Vilică Munteanu.

În cuvântul său, prof. dr. Anton Coșa a subliniat, printre altele, faptul că volumul omagial lansat cu acest prilej (editat sub egida Asociației Romano-Catolicilor din Moldova "Dumitru Mărtinaș" și a Departamentului de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice de Iași) este structurat pe 8 capitole (I. Articole și studii despre viața și activitatea profesorului Dumitru Mărtinaș; II. Extrase din volumul profesorului Dumitru Mărtinaș, "Originea ceangăilor din Moldova"; III. Medalia aniversară "Prof. Dumitru Mărtinaș"; IV. Cronica activității Asociației Romano-Catolicilor din Moldova "Dumitru Mărtinaș"; V. Documente; VI. Note; VII. Bibliografie cu privire la istoria catolicilor din Moldova (1990-2016); VIII. Fotografii), în paginile cărții fiind foarte multe argumente care dovedesc originea și identitatea românească a catolicilor din Moldova.

În intervenția sa, domnul dr. Ioan Lăcătușu a prezentat și un volum proaspăt ieșit de sub tipar, în directă legătură cu problematica dezbătută în cadrul colocviului, intitulat Romano-catolicii din Moldova în mass-media maghiară (Sfântu Gheorghe, Editura "Eurocarpatica", 2017), având o prefață scrisă de prof. dr. Anton Coșa și o postfață semnată de prof. Vilică Munteanu.

Prof. Vilică Munteanu a prezentat cele 13 efecte poștale personalizate (12 timbre și 1 plic) dedicate profesorului Dumitru Mărtinaș și emise de Poșta Moldovei la comanda domnului Vlad Cubreacov, președintele Asociației "Răsăritul Românesc" din Chișinău.

Colocviul a continuat cu intervenții ale participanților legate de tematica propusă de organizatori, anume: Originea și identitatea romano-catolicilor din Moldova. Printre cei care au luat cuvântul, îi menționăm pe conf. univ. dr. Ioan Dănilă, col. (r.) Paul Valerian Timofte, prof. Vasile Stancu, ing. Gheorghe Bejan, prof. dr. Gabriel Leahu. Sugestive alocuțiuni au fost rostite și de cei doi episcopi ai Diecezei de Iași.

În încheierea colocviului, PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă au înmânat câteva diplome de onoare unor personalități ale vieții științifice românești, cercetători laici și preoți, "pentru contribuția adusă la studierea, cercetarea și cunoașterea catolicilor din Moldova". De asemenea, ing. Gheorghe Bejan (președintele Asociației Romano-Catolicilor din Moldova "Dumitru Mărtinaș") și prof. dr. Anton Coșa au primit, în semn de prețuire și respect, câte o diplomă de onoare însoțită de crucea de merit "Fericitul Anton Durcovici", din partea Episcopiei Romano-Catolice de Iași.

După-amiază, manifestarea a continuat, în același spațiu cultural, cu Simpozionul "200 de ani de învățământ catolic în Moldova". Au conferențiat, pe rând: pr. prof. dr. Fabian Doboș, De la școala primară catolică din Moldova (1817) la Facultatea de Teologie a Universității "Alexandru Ioan Cuza din Iași"(2002); pr. Alois Moraru, Rolul iezuiților în învățământul catolic din Moldova; pr. Cristian Dumea OFMConv., Activitatea surorilor "Notre Dame de Sion" la Galați; prof. dr. Anton Coșa, Absolvenți iluștri ai învățământului catolic din Moldova: pr. prof. dr. Petru Tocănel (1911-1992); pr. Petru Tamaș, Educația religioasă astăzi. Repere, idealuri, valori.

Lucrările simpozionului au fost închise de PS Aurel Percă, Excelența Sa rostind cu acest prilej un cuvânt de binecuvântare, accentuând importanța școlilor confesionale pentru comunitatea romano-catolicilor din Dieceza de Iași.

Prof. dr. Anton Coșa

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 octombrie: Bacău: Omagiu profesorului Dumitru Mărtinaș

* * *

Bacău: Simpozionul național "Romano-catolicii din Moldova. Istorie. Școală. Identitate" (27 octombrie)


 

lecturi: 49.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat