Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Tinerețe care rămâne

Cardinalul Poupard pentru aniversarea declarării sfintei Tereza de Lisieux ca învățătoare a Bisericii

"Sfânta Tereza de Lisieux, mare învățătoare, ne spune că este mai bine a vorbi lui Dumnezeu decât a vorbi despre Dumnezeu". Așa scria Julien Green, la 30 aprilie 1973, în Journal, cu un sfert de secol înainte ca Ioan Paul al II-lea s-o numere pe sfânta carmelită desculță printre învățătorii Bisericii. A amintit asta cardinalul Paul Poupard, președinte emerit al Consiliului Pontifical al Culturii și al Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios, la a douăzecea aniversare a proclamării sfintei Tereza a Pruncului Isus și a Sfintei Fețe ca învățătoare a Bisericii. Celebrarea prezidată de cardinal s-a desfășurat în bazilica din Lisieux, în Franța, duminică 22 octombrie.

La distanță de două decenii, a afirmat cardinalul, într-o lume "divizată, însângerată, sătulă de violență, încâlcită în îndoială și zidită în carapacele sale egoiste", Tereza invită "cu elan să redescoperim tinerețea permanentă a Bisericii, să reîntinerim înțelegerea credinței, să primim răspunsul inedit alo noilor generații la chemarea «veștii bune»". În vederea următorului sinod al episcopilor despre tineri, trebuie "să dăm mărturia iubirii" și să fim "constructori ai unei civilizații reconciliate, întemeiate pe iubirea fraternă, inspirate din iubirea lui Isus, hrănite în meditație și dilatate în rugăciune".

După aceea cardinalul s-a făcut interpret al apropierii spirituale a papei Francisc și a rugăciunii sale pentru toți pelerinii din Lisieux, spunându-le credincioșilor prezenți că pontiful a mulțumit Domnului pentru darul oferit Bisericii de către Ioan Paul al II-lea cu înscrierea micii Tereza în rândul învățătorilor. Francisc a cerut Duhului Sfânt să-i ajute pe discipolii Domnului să crească în iubirea față de cuvântul său și față de Biserica sa, pentru ca să se dedice să slujească vestirea Evangheliei cu perseverență și îndrăzneală, angajându-se pe această cale mică a încrederii și a copilăriei spirituale a cărei martoră a devenit Tereza ca învățătoare de viață spirituală.

După aceea cardinalul a amintit că Ioan Paul al II-lea, în scrisoarea apostolică din 19 octombrie 1997, Divini amoris scientia, a trecut în revistă ceea ce predecesorii săi au scos în evidență cu privire la înțelepciunea și la învățătura Terezei, "cea mai mare sfântă din timpurile moderne", cum a numit-o Pius al X-lea, sau cum a sintetizat Benedict al XV-lea: "Ea a avut atâta știință pentru ea însăși încât a știut să indice altora adevărata cale a mântuirii".

Cardinalul Poupard a amintit și că Pius al XI-lea, proclamând-o patroană a misiunilor, a subliniat că "mica Tereza s-a făcut și ea cuvânt al lui Dumnezeu, adevărată floare de iubire venită din cer pe pământ pentru a uimi cerul și pământul". Și Pius al XII-lea a confirmat că Tereza întrupează o misiune și o învățătură, însă "învățătura sa, ca și toată persoana sa, este umilă și simplă. Ea este conținută în aceste două cuvinte: copilărie spirituală; sau în aceste alte două cuvinte echivalente: cale mică, așa cum a conceput-o sub inspirația Duhului Sfânt".

În reflecția cardinalului a fost dedicat spațiu amplu amintirilor personale. Cardinalul l-a reevocat pe Ioan al XXIII-lea - al cărui tânăr colaborator a fost în Secretariatul de Stat - care cu ocazia înregistrării radiofonice a unui mesaj pentru credincioșii din Lisieux a citat iubirea ferventă a Terezei față de Fecioara Maria: "Ea este mai mult mamă decât regină". Și Paul al VI-lea, "care s-a născut chiar în momentul intrării în viață" a Terezei, sublinia "simplitatea rugăciunii sale" împărtășind "convingerea sa ferventă că ea venea la leagănul micilor botezați".

Cardinalul a încheiat evidențiind că Tereza a descoperit "ascensorul" pentru a ajunge la sfințenie: "Ascensorul, sunt brațele tale, o, Isuse. Pentru aceasta, nu am nevoie să cresc, dimpotrivă, e nevoie ca să rămân mică, să devin mică tot mai mult".

(După L'Osservatore Romano, 28 octombrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat