Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Simpozionul național "Romano-catolicii din Moldova. Istorie. Școală. Identitate"

Vineri, 27 octombrie 2017, a avut loc la Complexul Muzeal "Iulian Antonescu" din Bacău Simpozionul național "Romano-catolicii din Moldova. Istorie. Școală. Identitate". Evenimentul a fost organizat de Asociația "Dumitru Mărtinaș", Departamentul de Cercetare Istorică de pe lângă Episcopia Romano-Catolică de Iași, Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Al.I. Cuza" și Seminarul "Sfântul Iosif" din Iași.

Simpozionul de la Bacău a intenționat să readucă în actualitate figura ilustrului profesor Dumitru Mărtinaș, la 120 de ani de la nașterea sa, un împătimit cercetător al identității catolicilor din Moldova. De asemenea, la aniversarea bicentenarului Școlii catolice primare din Iași, simpozionul i-a comemorat pe toți profesorii și elevii din școlile catolice care au funcționat de-a lungul timpului pe teritoriul Moldovei.

În prima parte, PS Petru Gherghel a descoperit și sfințit bustul profesorului Dumitru Mărtinaș, așezat lângă biserica "Sfinții Petru și Paul" din Bacău. A urmat apoi, la Complexul Muzeal "Iulian Antonescu", lansarea volumului O viață închinată unei opere: In memoriam professoris Dumitru Mărtinaș, coordonator Anton Coșa, Editura "Sapientia", Iași, 2017.

Între orele 11.00 și 13.00 a avut loc un colocviu științific cu titlul Originea și identitatea romano-catolicilor din Moldova. 120 de ani de la nașterea profesorului Dumitru Mărtinaș, în cadrul căruia au luat cuvântul mai mulți membri și simpatizanți ai Asociației "Dumitru Mărtinaș". Prima parte a simpozionului s-a încheiat cu înmânarea diplomelor de merit din partea Episcopiei de Iași acelor cercetători (preoți și laici) care s-au distins, în ultimii ani, în studierea trecutului catolicilor din Moldova.

Partea a doua, care a avut loc în cursul după-amiezii aceleiași zile, a fost dedicată câtorva conferințe despre învățământul catolic din Moldova. Pr. Fabian Doboș a făcut un periplu istoric în ultimele două secole, evidențiind principalele inițiative scolastice catolice din Moldova. A urmat conferința Rolul iezuiților în învățământul catolic din Moldova, prin care părintele Alois Moraru a punctat contribuția iezuiților la formarea culturală și religioasă a catolicilor din Moldova. A treia conferință a fost prezentată de părintele Cristian Dumea, OFMConv., paroh de Galați, care a expus pe larg activitatea surorilor "Notre Dame de Sion" în orașul de pe Dunăre.

Prof. dr. Anton Coșa, de la Muzeul de Istorie din Bacău, a ținut conferința cu titlul: Absolvenți iluștri ai învățământului catolic din Moldova: pr. prof. dr. Petru Tocănel (1911-1992). "Acest preot franciscan - a afirmat profesorul Coșa - a împletit în mod perfect viața de călugărie cu cea de cercetător, fiind pentru toți un exemplu de călugăr cu o cultură aleasă". Ultima conferință fost prezentată de părintele Petru Tamaș și a avut ca titlu: Educația religioasă astăzi. Repere, idealuri, valori. Părintele Tamaș a vorbit despre situația actuală a învățământului catolic din Dieceza de Iași, amintind tuturor că tot ceea ce există astăzi în Moldova la nivel de învățământ catolic se datorează jertfelor înaintașilor noștri, iar noi avem datoria de păstra cu grijă această frumoasă moștenire.

PS Aurel Percă a fost cel care, atât la începutul cât și la sfârșitul lucrărilor de după-amiază, i-a invitat pe participanți să înțeleagă importanța învățământului și a școlilor catolice, care au fost înființate chiar de Biserică, pentru a-și atinge scopul de a înțelege mai bine, prin cuvinte scrise, Cuvântul vieții.

Pr. Fabian Doboș

* * *

Bacău: Omagiu profesorului Dumitru Mărtinaș
 


lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat