Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Conferință de presă pentru prezentarea Dialogului "(Re)thinking Europe. O contribuție creștină la viitorul Proiectului European" (Vatican, 27-29 octombrie 2017)

Vineri, 27 octombrie 2017, la Sala de Presă a Sfântului Scaun, s-a ținut conferința de presă pentru prezentarea Dialogului (Re)thinking Europe. O contribuție creștină la viitorul Proiectului European, organizat în Vatican de Comisia Conferințelor Episcopilor din Uniunea Europeană (COMECE), în colaborare cu Secretariatul de Stat, a cărui întâlnire începe în această după-amiază și se încheie la 29 octombrie 2017. La dialog participă reprezentanți ai Bisericii și lideri politici europeni de nivel înalt pentru a contribui la o reflecție constructivă despre provocările fundamentale ale proiectului european. La conferința de presă au intervenit cardinalul Reinhard Marx, arhiepiscop de München și Freising (Germania), președinte al Comisiei Conferințelor Episcopilor din Uniunea Europeană (COMECE); și ES Mons. Paul Gallagher, secretar pentru raporturile cu statele. Publicăm în continuare intervenția cardinalului Reinhard Marx:

Uniunea Europeană, și toată Europa, trebuie să înfrunte mari provocări (care nu sunt limitate numai la Europa) în fața cărora cetățenii așteaptă de la politicieni și de la politică, dacă nu chiar răspunsuri conclusive, măcar obiective și perspective clare. Voi prezenta numai câteva din aceste provocări:

- Schimbările climatice și necesitatea care rezultă de a schimbă pe termen mediu stilul nostru de viață non-sustenabil. De ele este legată și problema costurilor schimbării ecologice și a distribuirii lor.

- Creșterea schimbărilor în lumea muncii prin digitalizare, folosirea tehnologiei robotice, raporturile de muncă precare și mai ales șomajul mare în rândul tinerilor în fiecare țară. De asta este legată problema fundamentală a valorii muncii și a demnității omului.

- Mișcările de fugă și migrațiune apărute în așa-numita "criză a refugiaților". Oamenii caută siguranță și adăpost de războaie și teroare, sunt în căutarea unor condiții mai bune de viață și a unor posibilități mai bune decât în patria lor, care pare să nu le ofere nicio perspectivă. Motivele acestor mișcări migratoare sunt multiple și trebuie căutate, printre altele, și în Europa, în stilul nostru de viață care merge adesea pe cheltuiala altora. Soluții și răspunsuri sustenabile cer o examinare aprofundată.

În fața acestor mari provocări se poate recunoaște o tendință de a căuta răspunsurile în trecut, într-o întoarcere rău înțeleasă la soluțiile omologate, care adesea este numai nostalgie și transfigurare romantică a trecutului. Sunt expresie a acestei tendințe și curentele populiste și îndreptate spre trecut. Dar aceasta nu este perspectiva noastră: privirea noastră nu este una retrospectivă care înfrumusețează realitatea, ci o privire limpede asupra prezentului nostru și mai ales asupra viitorului. Pentru aceasta motoul dialogului nostru este "(Re)thinking Europe".

Uniunea Europeană, "Proiectul Europa", a obținut mari rezultate: în cei peste 60 de ani trecuți el a contribuit în mod fundamental la crearea păcii, solidarității, creșterii și progresului în Europa. În același timp mulți cetățeni din Uniunea Europeană au dezvoltat o atitudine dezlipită: UE apare tot mai tehnocratică; pe de o parte cetățenii așteaptă totul de la "Bruxelles" (în mod consumist) și sunt dezamăgiți dacă nu obțin asta. Pe de altă parte adesea nu așteaptă chiar nimic, dar în același timp nu sunt dispuși să facă din acest "Proiect Europa" "propriul proiect".

În fața acestor provocări și a situațiilor complicate se pune această problemă: cum poate contribui Biserica să găsească răspunsuri și ce poate să facă? Nu avem răspunsuri și soluții pregătite și de altfel nu facem politică concretă. Dar considerăm că este necesar ca toți cetățenii din UE, cu diferitele lor experiențe, diferitele lor așteptări și bogatele și diferitele lor capacități, să fie puțin din nou în centrul "Proiectului Europa" și în măsură să poată fi actori.

Acesta este și conținutul și scopul acestei întâlniri la Roma: vrem să reaprindem dialogul dintre politicieni și reprezentanții Bisericii, precum și dintre reprezentanți ai entităților sociale, despre Europa și Uniunea Europeană, despre așteptări, speranțe, dar și despre dezamăgiri. Întrebarea principală este: ce putem și vrem să facem pentru a trăi împreună în această Europă și pentru a duce înainte Proiectul Europa?

Pentru acest motiv, această manifestare nu este "clasicul congres", ci ca un dialog; după o discuție introductivă despre temele prezentate de papa Francisc în discursul său ținut cu ocazia acordării Premiului Carol cel Mare:

- "Integrare" (cu fracturile și sfâșierile în și între statele membre ale UE);

- "Dialog" și stare a democrațiilor noastre occidentale;

- "Capacitate de a genera" (de ce formă de modele economice vom avea nevoie în viitor)

vom continua dezbaterea în grupuri mici pentru a auzi un număr cât mai mare de intervenții și a avea participarea activă a tuturor.

Aceste analize, idei, propuneri sunt adunate și după aceea discutate. Această întâlnire la Roma nu este încheierea unui proces de reflecție și discuție despre Europa și UE, ci un început: vom continua discuția în prezidiul COMECE și în Adunarea Generală, așa cum vom continua să intensificăm ulterior dialogul la diferite niveluri - între Biserică (COMECE) și politică (europeană).

La încheierea întâlnirii noastre așteptăm de la papa Francisc încurajare și sprijin pentru a continua acest dialog cu privirea îndreptată spre viitorul Europei (și al Uniunii Europene). Pentru a rămâne la o comparație folosită de papa Francisc: în primul său discurs despre Europa în fața Parlamentului European el a desenat Europa ca pe o "bunică" obosită și epuizată. Cum putem contribui să facem în așa fel ca această "bunică" istovită - care în pofida ridurilor vârstei sale este o persoană vrednică de iubire - să nu se limiteze să supravegheze și să apere numai ceea ce a obținut, ci să încredințeze generațiilor următoare bogăția experiențelor sale și să le încurajeze să întreprindă cu încredere propriul drum spre viitor? Apreciem mult faptul că papa Francisc va ține deja al cincilea discurs al său despre Europa și Uniunea Europeană. Până acum toate discursurile sale au dat importante idei de reflecție, care ne conduc în munca noastră la COMECE și Europei îi oferă, în ansamblu, cuvinte de speranță și de încurajare.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *


 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat