Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Întâlnire decanală

Miercuri, 25 octombrie 2017, la sediul Episcopiei de Iași, a avut loc întâlnirea decanală, sesiunea de toamnă. Un cuvânt de salut l-a adresat PS Petru Gherghel tuturor preoților prezenți. Întâlnirea a fost condusă de PS Aurel Percă. Au participat preoții din Decanatul de Iași, implicați în activitățile pastorale.

Pe ordinea de zi au fost următoarele puncte:

- activitatea misionară a Bisericii reflectată în documente magisteriale

- definirea funcției decanului conform Codului de Drept Canonic și a Statutului Diecezei

- consultarea preoților cu privire la numirea noului decan de Iași

- rugăciunea Orei Minore

După salutul episcopului diecezei, fiind în luna misiunilor, a urmat o prezentare a activității misionare a Bisericii universale, așa cum reiese din documentele magisteriale până la Conciliul al II-lea din Vatican. Sinteza a fost realizată de pr. Cristian Bîrnat. În secolul trecut au fost date o serie de enciclice și scrisori apostolice având ca temă specifică problema misionară, fapt relativ nou și pozitiv în decursul istoriei: Maximum illud (1919) a papei Benedict al XV-lea, Rerum Ecclesiae (1926) a lui Pius al XI-lea, Evangelii praecones (1951) și Fidei donum (1957) ale lui Pius al XII-lea și Princeps Pastorum (1959) a lui Ioan al XXIII-lea. Se poate constata că în enciclice există o schimbare de vocabular cu privire la cei care nu sunt creștini. Dacă la începutul secolului al XX-lea erau considerați ca fiind "cei care stau în întuneric și în umbra morții", începând cu Pius al XII-lea (Evangelii praecones) destinatarii misiunii sunt fratres. Odată cu această perspectivă pozitivă despre om, se afirmă în mod expres că nu trebuie distrus în culturi nimic din ceea ce este bun, demn și frumos în tradițiile și obiceiurile diferitelor popoare. Biserica nu se identifică cu nicio cultură particulară, ea este catolică, universală de drept și chemată să fie în fapt.

În timpul pontificatului papei Paul al VI-lea, Biserica trăiește evenimentul Conciliului al II-lea din Vatican, cu promulgarea decretului Ad gentes, care analizează activitatea și cooperarea misionară, îmbogățind astfel patrimoniul doctrinal eclezial. De asemenea, de-a lungul pontificatului său, papa Ioan Paul al II-lea întreprinde o serie de călătorii misionare și ține, în diferite țări, discursuri prețioase cu un profund conținut teologic și pastoral, făcând referință la realitățile particulare și la problemele noilor Biserici, referințe care interpretează, clarifică și aplică ideile decretului conciliar. De asemenea, papa emerit Benedict al XVI-lea și papa Francisc se înscriu în aceeași linie pastorală-eclezială începută de predecesorii lor.

În continuarea programului, PS Aurel a prezentat misiunea, rolul, drepturile și îndatoririle decanilor în conformitate cu Codul de Drept Canonic și cu Statutele Diecezane.

Despre decanilor, Codul de Drept Canonic tratează în partea a II-a, "Structura ierarhică a Bisericii", în secțiunea a II-a, intitulată "Bisericile particulare și grupările lor", titlul III, "Organizarea internă a Bisericilor particulare", capitolul VII

Can. 553 - § 1. Vicarul foran, care este numit și decan sau protopop sau cu un alt titlu, este preotul pus în fruntea unui decanat.

§ 2. Dacă nu este stabilit altfel de către dreptul particular, decanul este numit de episcopul diecezan, după ce acesta a ascultat, după aprecierea sa prudentă, părerea preoților care își desfășoară slujirea în decanatul respectiv.

Can. 554 - § 1. Pentru oficiul de decan, care nu este unit cu oficiul de paroh al unei anumite parohii, Episcopul să aleagă un preot pe care îl consideră capabil, fiind analizate cu atenție circumstanțele de timp și de loc.

§ 2. Decanul să fie numit pentru un timp determinat, stabilit de dreptul particular.

§ 3. Episcopul diecezan poate să-l îndepărteze în mod liber pe decan din oficiu, dintr-un motiv just, apreciat de el cu prudență.

Can. 555 - § 1. Pe lângă facultățile ce îi sunt atribuite în mod legitim de dreptul particular, decanul are datoria și dreptul:

1° de a promova și de a coordona în decanat activitatea pastorală comună;

2° de a se îngriji ca clericii din districtul său să ducă o viață conformă cu starea lor și să-și îndeplinească în mod sârguincios datoriile;

3° de a avea grijă ca funcțiunile religioase să fie celebrate conform dispozițiilor liturgiei sacre; ca să fie păstrate cu grijă frumusețea și curățenia bisericilor și a obiectelor sacre, mai ales în celebrarea euharistică și în păstrarea Preasfântului Sacrament; ca registrele parohiale să fie scrise corect și păstrate cum se cuvine; ca bunurile ecleziastice să fie administrate în mod conștiincios; în fine, casa parohială să fie păstrată cu grija cuvenită.

§ 2. În decanatul ce îi este încredințat, decanul:

1° să-și dea silința ca, în conformitate cu dispozițiile dreptului particular, clericii să participe, la datele stabilite, la prelegerile, întrunirile teologice sau conferințele despre care vorbește can. 279, § 2;

2° să aibă grijă ca preoții din districtul său să dispună de toate ajutoarele spirituale și să se preocupe într-un chip deosebit de aceia care se află în situații mai dificile sau au probleme speciale.

§ 3. Decanul să aibă grijă ca parohii din districtul său, pe care îi știe că sunt grav bolnavi, să nu fie lipsiți de ajutoare spirituale și materiale, iar acelora care au decedat să li se celebreze în mod demn funeraliile; de asemenea, să aibă grijă ca, în caz de îmbolnăvire sau de deces, să nu fie distruse sau înstrăinate registrele, documentele, obiectele sacre și altele de acest fel, care aparțin Bisericii.

§ 4. Decanul are obligația să viziteze parohiile din districtul său în modul stabilit de Episcopul diecezan.

În ultima parte a întâlnirii, preoții participanți au fost consultați cu privire la numirea noului decan de Iași.

Toate discuțiile au fost așezate înaintea Domnului prin rugăciunea Orei Medii.

Pr. Cristian Bîrnat

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 octombrie: Iași: Întâlnire decanală
 


lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat