Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

În Vatican se "regândește" Europa: nu putem să ne întoarcem înapoi

"Europa trebuie să continue în evoluția sa, și din cauza crizelor din trecut. Nu există cale de întoarcere". Este ceea ce afirmă cardinalul Reinhard în vederea congresului "A regândi Europa: contribuția creștină la viitorul UE" organizat de Comisia Episcopatelor din Comunitatea Europeană (COMECE) al cărui președinte este el, în colaborare cu Sfântul Scaun. Evenimentul, promovat cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a Tratatelor de la Roma (25 martie 1957), se deschide vineri 27 până duminică 29 octombrie în Aula Nuova a Sinodului, în Vatican, și reunește 350 de participanți - între politicieni, episcopi, preoți, ambasadori, academicieni, reprezentanți ai diferitelor organizații și mișcări catolice și ai altor denominațiuni creștine - care provin din 28 de delegații din toate țările din UE. Sâmbătă vor fi primiți toți de papa Francisc.

"Vrem să creăm un loc în care să reușim să luăm nou curaj", afirmă cardinalul Marx, președinte al COMECE, prezentând inițiativa la microfoanele de la Radio Vatican. "Europa este un proiect la care nu trebuie să se renunțe. Este o experiență unică în istoria umanității, faptul ca popoare și națiuni să fi decis în mod liber să renunțe la o parte din suveranitatea lor pentru a lucra împreună și a nu mai face niciodată război unele împotriva altora, și mai degrabă să colaboreze pentru a obține avantaje comune și bunăstarea fiecărui popor, respectând drepturile umane, cu democrația, cu ajutorul constituțiilor, cu statul de drept. Și acesta este un fapt grandios. Uneori trebuie amintit acest lucru, tendința de a uita este puternică...".

Cardinalul subliniază după aceea necesitatea unei mai mari solidarități și subsidiarități pentru bătrânul continent și invită la înfruntarea câtorva întrebări: "Pe care valori fundamentale se bazează Europa? Este, și acesta, un aspect pe care trebuie să-l mărturisim lumii; și cine are rolul de a se expune pentru «marea dezvoltare» a umanității, chiar în epoca actuală în care glasul Statelor Unite a devenit un pic dificil? Să ne gândim la problema climei, la marele concept exprimat de papa, al «casei comune a creației»; să ne gândim la faptul că trebuie să existăm pentru toți, pentru ca săracii să rămână mereu în câmpul nostru vizual împreună cu generația viitoare".

Iată, spune Marx, "Europa are în asta o responsabilitate foarte mare și probabil că papa va reafirma asta la congres. Europei îi revine un rol important. Aceasta este ora Europei și noi, ca Biserică, ar trebui să preluăm provocarea".

De fapt, riscul este ca acest continent să devină ceea ce papa Francisc, folosind o metaforă puternică, a definit o "bunică sterilă". "Preocuparea papei care se ascunde în spatele acestui mod de a spune este: dar Europa mai are voință de viitor și de viață? Aceasta are exprimare în întrebarea dacă sunt dispus să întemeiez o familie, să aduc pe lume copiii...", afirmă cardinalul. "Acesta este un impuls important: Europa, tu ești parte a viitorului. Nu te retrage în lumea ta închisă. Nu apăra bunăstarea ta în așa manieră încât să apară ca un zid. Europa înconjurată de ziduri și ceea ce se întâmplă în jurul ei, nu interesează: acest lucru este steril".

Pentru președintele COMECE "nu ne putem întoarce înapoi. Niciodată nu trebuie să ne întoarcem înapoi - afirmă el - ci întotdeauna trebuie să mergem înainte".

(După Vatican Insider, 24 octombrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat