Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mărturii pentru a-l cunoaște pe "Celălalt Francisc"

Apare în librărie culegerea de interviuri îngrijită de Deborah Castellano Lubov (Cantagalli): colaboratori și cunoștințe îl povestesc pe papa Bergoglio. Publicăm prefața semnată de cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin.

Familiaritatea cu care papa Francisc s-a prezentat lumii întregi la începutul pontificatului nu este numai un fapt nou, cel puțin în parte, ci este și ceva care plăsmuiește Biserică dinăuntru. Această prietenie pe care o are pontiful față de poporul creștin - care în definitiv este dorință de a merge împreună - este aceeași pe care o manifestă față de cel care a ales să-l urmeze pe Cristos în misiunea preoției și care are nevoie, zilnic, să fie recondus la originea slujirii sale. De aceea, nu va surprinde să se audă în interviurile care urmează glasul celui care, chiar în funcții de înaltă responsabilitate în organizarea eclezială, povestește marea stupoare cu care a trăit și trăiește întâlnirea sa personală cu papa, simțindu-se primit de o privire - cea a lui Francisc - încărcată de afect și de milostivire, sentimente care întemeiază și constituie experiența demnității sale pe care o trăiește omul.

Francisc îndeplinește această mare slujire: în era triumfului maxim al tehnicii și al banului, indică omului de astăzi rănit de criză - mai curând spirituală decât economică - singura cale pentru a redobândi propria valoare de ființă umană: calea este Isus, așa cum El însuși ne spune în Evanghelia lui Ioan: "Eu sunt calea, adevărul și viața" (14,6). În fiecare zi papa - cu umilința sa, dar și cu perseverența sa neobosită - ne duce din nou la Evanghelie și pe noi care am ales să-l slujim pe Dumnezeu în ministerul sacerdotal, fie cu cuvintele sale și cu gesturile sale, fie cu atenția pe care o arată față de cei săraci, față de cei din urmă. Pentru că este adevărat că nu numai cu pâine trăiește omul, dar este adevărat și contrariul: omul trăiește și cu pâine. Și, astăzi, în această mare criză, sunt mulți care sunt privați de pâine. De altfel, sensibilitatea sa față de sărăcie a caracterizat tot drumul său de păstor al Bisericii și de martor al lui Cristos.

Cred că una dintre imaginile cele mai reprezentative ale acestui pontificat este atunci când la Firenze - la liturghia de la "Sfântul Francisc Sărăcuț" - papa varsă apă în paharul de plastic al unei doamne în vârstă ridicând o găleată tot de plastic. Totuși, atenția lui Francisc față de săraci nu trebuie confundată cu pauperismul sau cu o cumsecădenie scop în sine: în atenția față de cei din urmă, omul trăiește experiența lui caritas. Deci, a lui Cristos. De fapt așa este în Evanghelia lui Matei: "Tot ce ați făcut unuia dintre frații mei cei mai mici, mie mi-ați făcut" (25,40). Și în Ioan este și mai clar, când Isus avertizează: "Pe săraci îi aveți întotdeauna cu voi; pe mine, însă, nu mă aveți întotdeauna" (12,8).

Pentru aceasta, papa Francisc ne invită constant să-l înțelegem pe cel sărac și să fim atenți față de el ca om: nu față de condiția sa de cerșetor, mai degrabă față de inima sa cerșetoare. Și inima sa cerșetoare este inima noastră care are nevoie de Cristos. Alipirea mare și palpabilă a lui Francisc de Fiul lui Dumnezeu l-a rănit și pe cel care nu crede. De fapt, sunt foarte mulți necredincioșii care au exprimat uimirea lor și curiozitatea lor față de papa și, într-un fel, față de Cuvântul lui Dumnezeu. Acesta este semnul că Duhul Sfânt este mai viu ca oricând în Biserica sa.

(După Vatican Insider, 25 octombrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat