Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Radio Maria, Planeta creștină: Misionari în Palestina, Ecuador

Emisiunea "Planeta creștină" realizată de pr. Cristian Bîrnat și difuzată pe postul "Radio Maria" luni, 9 octombrie 2017, a avut ca subiect misiunea română din Palestina, Ecuador. Au dat mărturii: pr. Alexandru Balațchi, actualul paroh al misiunii, pr. Alin-Cătălin Butnaru și un catehet local.

Părintele Alin, penultimul paroh al misiunii, a făcut un scurt istoric al încreștinării Americii Latine, în general, și al comunității Palestina, Arhidieceza de Guayaquil, Ecuador, în particular. Ecuadorul este o țară catolică, în procentaj de 90%. Parohia număra circa 17.000 de credincioși. Este o zonă de reevanghelizare sau de nouă evanghelizare, a subliniat părintele Alin.

În Parohia Palestina, Ecuador, în prezent este paroh pr. Alexandru Balațchi. Sfinția Sa a colaborat mai întâi în Parohia "Sfânta Lucia", cu părintele Ioan Blaj. Acum este paroh al comunității Palestina, Arhidieceza de Guayaquil. Părintele a descris activitatea pe care o are în parohie, provocările culturale și rolul pe care îl au cateheții în viața Bisericii locale.

Prin intermediul părintelui Alexandru am reușit să luăm legătura cu José Enrique Veliz Alcivar, unul dintre cateheții parohiei. José a prezentat în cuvinte foarte frumoase mulțumirea pe care o au localnicii față de activitatea preoților români: "Să aveți certitudinea că Ecuadorul, în special, comunitatea din Palestina, este foarte mulțumită de țara România, în special, de Dieceza de Iași. Deși niciun credincios din Palestina nu a vizitat această țară, o prețuim foarte mult. Simțim că atât drapelul ecuadorian cât și cel român, formează un unic drapel în inimile noastre".

Republica Ecuador este o țară situată în partea de nord-vest a Americii de Sud, care se învecinează cu Columbia la nord, Peru la est și sud, și cu Oceanul Pacific la vest. Ecuador și Chile sunt singurele țări din America de Sud care nu au graniță cu Brazilia. A obținut independența față de Spania la 24 mai 1822. Numită Ecuador după denumirea ecuatorului în limba spaniolă, țara este străbătută într-adevăr de ecuatorul Pământului, având o suprafață totală de 283.560 km2. Aparținând de Ecuador, la aproximativ 965 km spre vest, în Oceanul Pacific, este arhipelagul Insulelor Galápagos. Insulele Galapagos sunt cunoscute ca o regiune cu faună distinctă, fiind locul de naștere al teoriei evoluției darwiniste. Arhipelagul este inclus în lista patrimoniului mondial UNESCO. Numărul locuitorilor ecuadorieni se ridică la cifra de 16 milioane. Capitala țării este orașul Quito. 90% din populația țării este catolică. Aici există 24 de dieceze. Deviza țării este "Dumnezeu, patrie și libertate".

Pr. Cristian Bîrnat

* * *

Înregistrarea emisiunii:

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Radio Maria, emisiunea "Planeta creștină", ediția "Misionari în Palestina, Ecuador" (9 octombrie 2017)

* * *

Ediții similare:

Radio Maria, Planeta creștină: Misionari în Sololo, Kenya

Radio Maria, Planeta creștină: Misionari în Maikona, Kenya

Radio Maria, Planeta creștină: Misionari în Coasta de Fildeș
 


lecturi: 43.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat