Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Videomesaj adresat tinerilor canadieni participanți la "Canadian National Youth Forum"

Dragi tineri prieteni canadieni!

Sunt bucuros să fiu un pic cu voi, participând la dialogul vostru care vă vede protagoniști de la Atlantic la Pacific. Sunt minunățiile tehnologiei care, dacă sunt exploatate pozitiv, oferă ocazie de întâlnire de schimb inimaginabil până cu puțin timp în urmă.

Asta ne confirmă că atunci când persoanele lucrează împreună căutând binele unii pentru alții, lumea se revelează în toată frumusețea sa. Așadar vă cer să n-o lăsați să fie ruinată de cel care se gândește numai la exploatarea ei și la distrugerea ei, fără scrupule. Vă invit să inundați locurile în care trăiți cu bucuria și entuziasmul tipice vârstei voastre, să irigați lumea și istoria cu bucuria care vine din Evanghelie, din faptul de a fi întâlnit o Persoană: pe Isus, care v-a fascinat și v-a atras să fiți cu El.

Nu lăsați să vi se fure tinerețea voastră. Nu permiteți nimănui să frâneze și să întunece lumina pe care Cristos o pune pe chip și în inimă. Fiți realizatori de relații impregnate de încredere, de împărtășire, de deschidere până la marginile lumii. Nu înălțați ziduri de diviziune, nu înălțați ziduri de diviziune! Construiți punți, ca acesta extraordinar pe care în mod ideal îl străbateți și care pune în comunicare malurile a două oceane. Trăiți un moment de pregătire intensă pentru apropiatul Sinod - Sinodul Episcopilor - care vă privește în mod deosebit, așa cum implică și comunitatea creștină. De fapt, tema este: "Tinerii, credința și discernământul vocațional".

"Doresc să vă amintesc și cuvintele pe care Isus le-a spus într-o zi discipolilor care îl întrebau: «Rabbi [...], unde locuiești?». El a răspuns: «Veniți și veți vedea» (In 1,38-39). Și spre voi Isus își îndreaptă privirea și vă invită să mergeți la El. Preaiubiți tineri, ați întâlnit această privire? Ați auzit acest glas? Ați simțit acest impuls de a porni la drum? Sunt sigur că, deși zgomotul și buimăceala par să domnească în lume, această chemare continuă să răsune în sufletul vostru pentru a-l deschide la bucuria deplină. Acest lucru va fi posibil în măsura în care, și prin însoțirea făcută de călăuze experte, veți ști să întreprindeți un itinerar de discernământ pentru a descoperi proiectul lui Dumnezeu cu privire la viața voastră, la a ta, a ta, a ta..., la viața fiecăruia dintre voi. Și atunci când drumul vostru este marcat de precaritate și de cădere, Dumnezeu bogat în milostivire întinde mâna sa pentru a vă ridica".

Aceste cuvinte le scriam în scrisoarea pe care am trimis-o tuturor tinerilor din lume la 13 ianuarie din acest an, tocmai pentru a prezenta tema Sinodului. Lumea, Biserica au nevoie de tineri curajoși, care să nu se înspăimânte în fața dificultăților, care să înfrunte încercările, să aibă ochii și inima bine deschise asupra realității, pentru ca nimeni să nu fie refuzat, nimeni să nu fie victimă a nedreptăților, a violențelor, nimeni să nu fie privat de demnitatea de persoană umană.

Sunt sigur că inima voastră tânără nu va rămâne închisă la strigătul de ajutor al atâtor tineri de vârsta voastră care caută libertate, loc de muncă, studiu, posibilitate de a da un sens propriei vieți. Mă bazez pe disponibilitatea voastră, pe angajarea voastră, pe capacitatea voastră de a înfrunta provocări importante și de a îndrăzni viitorul, pentru a face pași decisivi pe calea schimbării.

Tineri, lăsați-l pe Cristos să ajungă la voi. Lăsați să vă vorbească, să vă îmbrățișeze, să vă mângâie, să vindece rănile voastre, să risipească îndoielile și fricile voastre și veți fi pregătiți pentru aventura fascinantă a vieții, dar prețios și de neplătit pe care Dumnezeu îl pune în mâinile voastre în fiecare zi. Mergeți în întâmpinarea lui Isus, stați cu El în rugăciune, încredeți-vă în El, încredințați toată existența voastră iubirii sale milostive și credinței voastre, și această credință a voastră va fi mărturie luminoasă de generozitate și bucurie de a-l urma, oriunde vă va conduce.

Dragi tineri din Canada, vă urez să trăiți o întâlnire ca aceea a primilor discipoli, pentru ca să se deschidă larg în fața voastră frumusețea unei vieți realizate în urmarea Domnului. Pentru aceasta "Vă încredințez Mariei din Nazaret, o tânără ca voi spre care Dumnezeu și-a îndreptat privirea sa iubitoare, pentru ca să vă ia de mână și să vă conducă la bucuria unui «Iată-mă» deplin și generos" (Scrisoarea către tineri, 13 ianuarie 2017). Isus te privește și așteaptă de la tine un "Iată-mă".

Vă binecuvântez, vă îmbrățișez și vă salut cu afect în timp ce vă cer, cu rugăminte, să vă rugați pentru mine, pentru ca eu să fiu un colaborator fidel al bucuriei voastre (cf. 2Cor 1,24). Mulțumesc.

[Din Vatican, 22 octombrie 2017]

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat