Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Liturghia de deschidere a anului universitar

Preoții români din Roma s-au strâns în jurul sfântului altar din biserica "San Vitale" pentru a celebra o sfântă Liturghie de deschidere a noului an universitar 2017-2018, duminică, 22 octombrie 2017, la ora 16.00. Invitația a aparținut pr. Isidor Iacovici, parohul comunității catolicilor români din Roma.

Comunitatea românilor catolici de la "San Vitale" au avut bucuria de a avea în mijlocul lor un grup de 13 preoți catolici români care sunt la Roma pentru diferite misiuni pastorale sau pentru studii.

Liturghia a fost celebrată de Mons. Anton Lucaci, responsabilul românilor catolici din Italia, avându-i alături pe Mons. Ionuț Strejac, care activează la Vatican, în cadrul Secretariatului de Stat al Sfântului Scaun, pr. Isidor Iacovici, parohul catolicilor romani din Roma, și zece dintre preoții din Arhidieceza de București, din Dieceza de Iași, diecezani și franciscani care studiază la Roma: pr. Emanuel Bejenaru, pr. Ionuț-Eremia Imbrișcă, pr. Gabriel-Iulian Robu, pr. Gheorghe Damian Patrașcu, pr. Romeo Pal, pr. Anton Roca, pr. Marian-Iulian Șchiopu, pr. Isidor Mîrț, pr. Gabriel Hălănduț și pr. Claudiu Bulai. La Roma mai sunt prezenți pentru studii preoții: Vincențiu Balint, Ovidiu Giurgi, Vasile Petrișor, Laurențiu Dăncuță, Gabriel Anghel și Maximilian Horlescu.

Celebrarea a început cu îndemnul Mons. Anton de a ne ruga pentru misiuni și pentru misionari, penultima duminică din luna octombrie fiind dedicată Zilei Mondiale a Misiunilor.

Comunitatea s-a implicat cu bucurie în cântările liturgice, în citirea lecturilor și cântarea psalmului responsorial. Masa cuvântului și masa euharistică i-a făcut pe cei prezenți să se simtă o familiei a lui Dumnezeu.

Cuvântul de învățătură a fost ținut de Mons. Ionuț Strejac, care le-a spus celor prezenți că omul este cea mai mare comoară a lui Dumnezeu. Pornind de la picturile lui Rafael din Vatican, Mons. Strejac a făcut o comparație între viața omului orientată spre Sfânta Treime care este plină de roade bogate și viața celor care trăiesc cu spatele la Dumnezeu. Creștinii sunt mereu luminați de Dumnezeu și pot împlini cu seninătatea misiunea lor. Cei care sunt departe de Dumnezeu sunt reprezentați de Rafael cuprinși de întuneric și frământări. Predicatorul i-a îndemnat pe cei prezenți să-i ofere lui Dumnezeu ceea ce el a creat sufletul, inima și propria viață pentru a-i aduce laudă lui Dumnezeu.

Liturghia a continuat cu Crezul, rugăciunea credincioșilor și liturgia euharistică, toate reprezentând momente de har și de comuniune pentru că toți din biserică s-au unit într-un singur glas pentru a-i aduce lui Dumnezeu mărire și mulțumire.

La final, părintele paroh Isidor Iacovici le-a mulțumit preoților și credincioșilor că împreună au celebrat jertfa euharistică și le-a dorit tuturor preoților, precum și lui, un an pastoral și universitar cât mai rodnic și în conformitate cu voința lui Dumnezeu.

După celebrare a urmat un moment de comuniune preoțească, pentru a ne cunoaște și pentru a mai împărtăși din experiențele fiecăruia.

Pr. Claudiu Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 octombrie: Roma: Liturghia de deschidere a anului universitar


 

lecturi: 54.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat