Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Urgența de reînnoire. Pentru o parohie misionară

De James Mallon

Dacă Biserica este prin natura sa misionară, trebuie să fie așa și fiecare parohie. Cu atât mai mult că în fața diminuării drastice a numărului de preoți și a scăderii numărului de practicanți reînnoirea comunităților parohiale se impune ca una dintre chestiunile cruciale. Este ceea ce scoate în evidență un volum, abia publicat în Italia cu prefața de monseniorul Nunzio Galantino, care fotografiază experiența pastorală a unui tânăr preot canadian (Divino rinovamento. Per una parrocchia missionaria, Padova, Edizioni Messaggero Padova, 2017, 328 pagini). Autorul, paroh la Halifax, este cunoscut pentru că a răspândit "Cursurile Alfa", o serie de întâlniri pentru creștini și pentru cei care s-au îndepărtat de practică.

Cateheza centrată pe copii are ca bază o cultură catolică și o participare activă la Biserică. Însă această cultură catolică nu mai există în societatea noastră și cea mai mare parte a familiilor care cer sacramentele, nu sunt membri activi ai parohiei. Această nouă realitate înseamnă că, oricât de bune ar fi programele, valoarea lor va fi limitată în afară de cazul în care vom lucra cu părinții copiilor. A-i implica pe părinți nu poate să fie o adăugire făcută după modelul claselor școlare, ci trebuie să implice formarea credinței adulților în întreaga parohie.

Oricine dintre noi a pierdut avionul pentru a zbura undeva, a făcut cunoștință cu materialele video de siguranță care sunt proiectate înainte de decolarea avionului. Aceste materiale video scot mereu în evidență că, în cazul unei scăderi a presiunii, adulții trebuie să ia propria mască de oxigen înainte de a pune una pe capul propriilor copii. Dacă s-ar întâmpla ceva de acest gen adulților, copiii ar fi în dificultate. În schimb parohiile se concentrează mai mult asupra copiilor și îi neglijează pe adulți. În foarte multe parohii și dieceze termenii "cateheză" și "instruire religioasă" ("învățătură", n.t.) înseamnă ceea ce se face pentru copii. Formarea credinței adulților rămâne prea des o noutate care este acordată din când în când câtorva enoriași. Prin urmare, numai rar adulții ajung la maturitatea credinței. Și imediat ce copiii își dau seama că ceea ce au primit are puțină valoare pentru părinții lor, și credința lor de copii produce puține roade. A-i duce pe adulți să maturizeze credința este cel mai mare dar pe care-l putem oferi tinerilor noștri.

În parohia "Sfântul Benedict", și în altele în care am îndeplinit slujirea în decursul anilor, am experimentat mereu în fiecare lună septembrie lupta furioasă pentru a găsi un număr suficient de cateheți pentru toate nivelurile de vârstă. Încercând să furnizăm programe identice pentru fiecare nivel, resursele noastre devin prea puține și adesea nu reușim să facem bine nimic. Dispare centrul de interes și munca rezultă ineficientă. Cu toate că asta poate să nu fie o problemă care au o școală catolică, există alte provocări legate de faptul de a acționa după modelul claselor școlare, în special în menținerea unei legături vitale cu parohia și cu celebrarea euharistiei duminicale. În sfârșit transmiterea numai a cunoașterii, oricât de valabil ar fi conținutul programului, nu va produce rezultatul care se dorește de "a face discipoli". A fi discipoli este ceva mult mai vast decât cateheza și presupune că aceia care devin discipoli au fost evanghelizați în mod autentic. Vă amintiți de cuvintele din documentul de la Aparecida din 2007? Ne spunea că dacă kerygma sau prima vestire nu este transmisă și primită, toți ceilalți pași ai procesului de a face "discipoli misionari" sunt condamnați la sterilitate. A încerca să se catehizeze familii care nu au fost evanghelizate este ca și cum s-ar încerca să se planteze semințe în beton. Treaba nu funcționează. Și atunci când muncim cu familii care au fost evanghelizate, procesul de a deveni discipoli trebuie să favorizeze și să mărească o adevărată creștere personală nu numai în cunoaștere, ci în maturitatea credinței, în experiența rugăciunii și a discernământului darurilor fiecăruia pentru "a-i pregăti pe frați să îndeplinească slujirea" (Ef 4,12). Cateheza este un program prestabilit, ca un punct fix de pornire și unul de sosire. În schimb a deveni discipoli este un mod de a trăi.

În urmă cu mai mulți ani, într-o conferință internațională pentru directorii oficiilor catehetice, am ascultat-o pe sora Edith Prendergast care ne-a dat o direcție cheie. Ceva ce a spus ea m-a blocat pe loc. Era un citat din Michael Warren: "Cateheza ar trebui să fie ocazională și să dureze toată viața. În schimb am făcut-o să devină ciclică, având un început și un sfârșit". Pentru mine acesta a fost unul dintre momentele în care unul spune "Eureka".

Simplitatea acestei fraze era năucitoare. Pentru ce am avut nevoie să-i facem pe copii să treacă printr-un ciclu de întâlniri duminicale sau să-i inserăm în clase de instruire religioasă timp de nouă ani, pentru ca apoi să întrerupem totul brusc, când obțineau diploma de la școala medie, crezând că acei copii abia adolescenți erau formați pentru restul vieții lor? Imaginați-vă că ne putem dezlipi complet de un asemenea model de program și că "a fi Biserică" este în schimb acest program. Imaginați-vă că fiecare parohie are o cultură a acelui "a face discipoli", în așa fel încât formarea credinței să fie valorizată pentru toate persoanele. Dacă asta ar deveni o activitate permanentă și care durează toată viața, n-ar mai trebui să fie limitată în timp cu un început și un sfârșit.

(După L'Osservatore Romano, 22 octombrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat