Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul Filoni: "Toți suntem misionari, nu este numai o treabă de preoți"

De Salvatore Cernuzio

Misiunea? Nu este numai "o treabă de preoți". Toți, laicii în prima linie, sunt chemați astăzi, într-o lume globalizată dar fragmentată, să răspândească unicul mesaj de adevăr conținut în Evanghelie. O îndatorire care "aparține tuturor", și copiilor care trebuie educați la "misionaritate" încă din copilărie. Este o invitație de a lărgi orizonturile aceea a cardinalului Fernando Filoni, prefect al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor, pentru a împlini mandatul lui Cristos dat discipolilor săi: "Așadar, mergeți, botezați, învățați".

Prezentând în Vatican a 91-a Zi Mondială a Misiunii care se celebrează duminică 22 octombrie, cardinalul comentează datele difuzate astăzi de agenția Fides care atestă cum s-a schimbat numărul catolicilor în lume: aproape un miliard și 300 de milioane, 17,7% din populația mondială. Și reafirmă că "misiunea aparține tuturor": "Este vorba de a ne însuși misionaritatea, altminteri misiunea rămâne scop în sine".

Însă atenție să nu fie diminuată numai la o activitate practică: "Trebuie să existe în fond o spiritualitate care mișcă, altminteri se face numai sociologie", avertizează Filoni. Și arată jurnaliștilor în Sala de Presă a Sfântului Scaun un material video în care viața unui grup de misionari din Africa este însoțită cu rugăciunea unei comunități de surori de claustrare. Acțiunea și rugăciunea merg în același pas, subliniază cardinalul: "Dacă lipsește spiritualitatea riscăm să facem, e adevărat, o activitate socială bună, importantă" dar fără "un suflet", pentru că "sufletul se hrănește din rugăciune".

"Care este fundamentul misiunii?" întreabă Filoni, făcând referință la întrebarea obișnuită a papei Francisc. "Răspunsul este evident, clar: este Isus care spune «Eu sunt calea, adevărul, viața». Acesta este fundamentul misiunii: a-l duce pe Isus drept cale, adevăr și viață. Dacă nu s-ar face asta, atunci am putea să fim într-o fază de ideologie, de o anumită învățătură, dar nu de un mecanism voit de Isus, care este acela al mântuirii, al sfințirii, al harului și al binelui pentru om", afirmă prefectul.

Vorbind despre obstacolele legislative puse activității misionare în unele națiuni, Filoni a repropus figurile primilor laici creștini coreeni, a chinezului Xu Guangqi, "mandarinul lui Dumnezeu", și a japonezului Takayama Ucon, "samuraiul lui Dumnezeu", ca exemple de laici care au mărturisit credința în Cristos și în contexte dificile, înconjurați de rezistențe și opoziții cu caracter politic și cultural. După aceea Filoni a indicat în sfântul Paul primul mare misionar și în sfântul Francisc Xaveriu, iezuitul care a dus Evanghelia în contact cu marile culturi orientale, patronul misiunilor moderne, fără a o uita pe călugărița franceză Pauline Marie Jaricot, fondatoarea Operei Propaganda Fide, declarată venerabilă. Pentru ea auspiciul ca să poată fi ridicată în curând la cinstea altarelor în așa fel încât să fie celebrată ca martoră a grijii misionare exprimate de laici.

La rândul său, monseniorul Protase Rugambwa, președinte al Operelor Pontificale Misionare, a pus accentul pe diferența dintre prozelitism și evanghelizare. Primul "constă în «a lua» pe cineva, în sensul de a cumpăra pe cineva, a arăta o față dar cu intenția de a cuceri pe cineva". Evanghelizarea este contrariul: înseamnă a da o "mărturie care atrage". "Religia trebuie «să atragă» prin modul de a face și de a trăi al credinciosului".

Și asta trebuie s-o facă oricine, a remarcat părintele Tadeusz Novach, secretar general pro tempore al Operei Pontificale Misionare. Pentru că "Evanghelia este pentru toți. Misiunea Bisericii nu este o îndatorire numai pentru preoți sau călugări. Ci noi toți creștinii, prin Botez și cu credință, suntem chemați să proclamăm Evanghelia cu viața noastră, pentru a-i face pe ceilalți să-l întâlnească pe Cristos viu".

Cu privire la aportul laicilor adus lumii misionare, statisticile recente, difuzate de Fides, vorbesc despre o diminuare globală cu 16.723 de unități, deosebit de sensibilă în America (-13.506), urmată de Europa (-2.837) și Asia (-1.117). Creșterile se înregistrează în Africa (+679) și în Oceania (+58). În total misionarii laici în lume sunt 351.797. Botezații, confirmă cifrele luate din Anuarul Statistic al Bisericii Catolice (date referitoare la anul 2015), sunt în schimb 12 milioane și jumătate mai mulți față de anul precedent (2014).

În dosar sunt prezente și câteva numere despre operele realizate de Biserica catolică în cele cinci continente care gestionează 216.548 institute școlare frecventate de peste 60 de milioane de elevi. Aproape 5 milioane și jumătate sunt tinerii însoțiți de institute catolice în timpul studiilor la școlile superioare și la universități, în timp ce se număr 118 mii de institute sociale și caritative catolice (spitale, leprozerii, orfelinate, case pentru bătrâni) răspândite în fiecare țară din lume.

Operele Pontificale Misionare (Propagarea Credinței, Sfântul Petru Apostol, Copilăria Misionară, Uniunea Misionară) - se citește în sfârșit în raport - în sprijinirea Bisericilor locale (construirea de capele și seminarii, instruire, activități pastorale și de formare), au virat în 2016 ajutoare în valoare de circa 134 milioane de dolari americani.

(După Vatican Insider, 20 octombrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat