Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Misionari până la sfârșit. La Barcelona beatificarea a 109 martiri claretieni

109 călugări de la Fiii Misionari ai Inimii Neprihănite a Mariei (claretieni), care au aparținut comunităților din Barcelona, Lérida și Valencia, uciși din ură față de credință în anii 1936 și 1937, în cursul războiului civil spaniol. Este grupul de martiri - condus de părintele Mateo Casals Mas, superior al comunității din Sabadell, de călugărul Teófilo Casajús Alduán și de fratele Fernando Saperas Aluja - pe care cardinalul Angelo Amato, prefect al Congregației Cauzelor Sfinților, reprezentându-l pe papa Francisc, i-a beatificat sâmbătă 21 octombrie 2017, în bazilica "Sagrada Família" la Barcelona.

Între ei se evidențiază figura fratelui Fernando. S-a născut la Alió, în provincia și dieceza de Tarragona, la 8 septembrie 1905. După două zile a fost botezat în parohia "Sfântul Bartolomeu apostol". A urmat primele cursuri școlare în satul său, remarcându-se prin comportamentul său și pentru talentele sale. În 1912 a rămas orfan de tată și mama a trebuit să se ocupe de cei trei copii: Juan de zece ani, Fernando de șapte și Román de patru. Mama a început să umble prin sate cu scopul de a vinde bunuri alimentare și a reușit să deschidă o mică pescărie la Valls, unde s-a mutat.

Fernando era foarte evlavios și, când putea, participa la Liturghia zilnică în parohie. La treisprezece ani, mama i-a încredințat îngrijirea ogoarelor lor. Pentru Fernando nu a fost ușor, pentru că îl costa multă oboseală. Atunci mama i-a făcut rost la Valls un serviciu de ospătar în două hoteluri. După doi ani s-a mutat la Barcellona, unde a găsit de lucru într-un magazin și trei ani mai târziu s-a întors în familie. În 1925 a început serviciul militar și a fost din nou la Barcelona. A fost destinat la detașamentul de cavalerie în cazarma apropiată de sanctuarul "Inima Mariei", ținut de misionarii claretieni. Însă mediul militar nu era făcut pentru el, care frecventa celebrările în sanctuar. Chiar acolo s-a născut în el vocația la viața consacrată. A intrat printre claretieni, la 14 august 1929 a îmbrăcat haina călugărească și a început noviciatul. S-a dovedit că este un mare muncitor și cu un caracter puternic. La sfârșitul anului de probă a depus voturile, la 15 august 1930. După o săptămână a fost trimis ca bucătar în postulandatul din Alagón (Zaragoza), unde erau peste o sută de tineri. La 13 octombrie a fost destinat ca ajutor de bucătar la Cervera, unde trăia o comunitate formată din 243 de claretieni, inclusiv postulanții.

Proclamarea Republicii, la 14 aprilie 1931, a comportat câteva schimbări și printre misionari. Fratele Fernando a fost numit responsabil de poarta de intrare, pentru că era robust și cu puține cuvinte, foarte discret. Poarta de intrare era departe de locuințe și astfel, când trebuia să cheme pe cineva, mergea de-a lungul coridoarelor interminabile recitând rozariul.

Când au început persecuțiile împotriva Bisericii cu uciderea de frați și preoți, fratele său Juan a mers ca să-l ia pentru a-l duce acasă, dar el a refuzat. La începutul lunii februarie 1934 a fost transferat la Mas Claret, ocupându-se de bucătărie precum și de îngrijirea animalelor domestice. Venind momentul depunerii voturilor perpetue, în vara anului 1936, nu i s-a permis, așa încât a fost pus în fața unei alegeri: să abandoneze congregația sau să facă un alt an de probă. A acceptat să profeseze un an, pentru că simțea că trebuie să fie călugăr.

La 21 iulie 1936, comunitatea a trebuit să lase conventul din cauza milițienilor care îi amenințau. Fratele Fernando s-a refugiat într-o familie din Montpalau. Aici s-a pus în slujba proprietarilor care aveau o tutungerie și un bar. Niciodată n-a neglijat rugăciunea și dorința de a deveni călugăr, cu toate că mulți îl sfătuiseră să se căsătorească și să se gândească la mântuire. Când auzea blesteme și înjurături intervenea cu hotărâre și asta îi aducea dușmănii și ostilitate. Asta l-a determinat pe proprietarul care-l găzduia să-l transfere într-un adăpost provizoriu la Cal Berenguer de Villagrasseta. De aici a mers în nordul lui Mas Claret. Capturat de patru milițieni, a fost supus la violențe și samavolnicii. Voiau să-l facă să păcătuiască în orice mod, dar el a rămas ferm și a preferat să moară afirmând că era un călugăr și nu putea să cedeze păcatului. Văzând că erau inutile tentativele și chinurile la care milițienii îl supuneau pe fratele Fernando, au decis să-l împuște. Era 13 august 1936. A fost înmormântat în cimitirul din Tárrega.

(După L'Osservatore Romano, 21 octombrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat