Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A murit cardinalul Vidal. Papa: "Promotor al dialogului și păcii în Filipine"

Miercuri, 18 octombrie, la 86 de ani, a murit cardinalul filipinez Ricardo J. Vidal, arhiepiscop emerit de Cebu. La 11 octombrie a fost internat din cauza unei infecții la spitalul "Ajutorul perpetuu" din Cebu City, unde s-a stins miercuri dimineață datorită unei septicemii. "Profund îndurerat" când a aflat știrea papa Francisc - într-un mesaj de condoleanțe adresat succesorului cardinalului, arhiepiscopul José S. Palma - exprimă "profundă recunoștință pentru slujirea neobosită și dedicată adusă Bisericii de cardinalul răposat și pentru promovarea constantă a dialogului și a păcii pentru toate persoanele din Filipine". Pontiful încredințează sufletul lui Vidal "iubirii și milostivirii infinite ale Tatălui nostru ceresc" și îi binecuvântează pe toți "cei care plâng pentru moartea sa având speranța sigură a învierii".

Născut la 6 februarie 1931 în orașul Mogpoc, în provincia Marinduque și în actuala dieceză de Boac (pe atunci dieceza de Lucena), cardinalul Vidal a făcut primele studii ecleziastice în Seminarul mic "Preasfântul Rozariu", care a asuma mai târziu titlul "Stăpâna Noastră de la Carmel". După aceea, ordinariul diecezei sale native l-a trimis în Seminarul "Sfântul Carol" la Manila, pentru a completa formarea teologică.

A fost hirotonit preot la 17 martie 1956; imediat după aceea a asumat funcția de director spiritual în Seminarul local "Stăpâna Noastră de la Carmel". Devenit superior al aceluiași institut, s-a dedicat formării tinerilor candidați la preoție până în 10 septembrie 1971, când a primit numirea de coadiutor al episcopului de Malolos (Bulacan), și a fost ales pentru Biserica titulară Claterna.

După ce a primit consacrarea episcopală la 30 noiembrie 1971, a fost promovat la 22 august 1973 la sediul arhiepiscopal de Liba în Batangas. La 13 aprilie 1981, a fost numit coadiutor cu drept de succesiune al arhiepiscopului de Cebu, cardinalul Julio Rosales, căruia i-a urmat la 24 august 1982.

În cadrul Conferinței Episcopale a fost vicepreședinte din 1985 până în 1987 și președinte al Comisiei Episcopale pentru Vocații. Sfântul Ioan Paul al II-lea l-a creat cardinal în consistoriul din 25 mai 1985, cu titlul "Sfinții Petru și Paul din via Ostiense". A participat la conclavul din aprilie 2005 care l-a ales pe Benedict al XVI-lea. din 15 octombrie 2010 este arhiepiscop emerit de Cebu.

Cu moartea lui Vidal, colegiul cardinalilor este constituit din 219 cardinali dintre care 120 electori și 99 non-electori.

(După Vatican Insider, 18 octombrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat