Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Violența asupra femeilor. Card. Ravasi: Este nevoie de o schimbare culturală

De Andrea Tornielli

"Împotriva violenței asupra femeilor nu este nevoie de educație sexuală, pentru că tinerii de astăzi știu deja tot. Este nevoie de o educație culturală". Cardinalul Gianfranco Ravasi, președinte al Consiliului Pontifical pentru Cultură, vorbește având încă în fața ochilor întrebările care a venit de la studenții din școlile romane în cele două întâlniri ale Curții Neamurilor dedicate temei violenței asupra femeilor. "Am încercat să-i implicăm și în pregătire și am cerut să fie aleși 40 de tineri și tinere pentru aceasta. S-au prezentat 35 de fete și numai 6 băieți. Apoi la întâlnirea propriu-zisă erau mai mulți băieți. Dar asta demonstrează că nu este adevărat că tinerii, în special băieții, sunt așa de sensibili față de problemă...".

De ce într-o epocă tot mai atentă față de egalitatea dintre bărbat și femeie asistăm la aceste răbufniri de violență?

Nivelul de omucideri în Italia este printre cele mai scăzute din lume, dar este, în schimb, printre cele mai ridicate nivelul violenței asupra femeilor. Înseamnă că la origine este un element cultural, legat de masculinism și de o societate care o considera pe femeie ca o ființă inferioară. Apoi, să ne amintim că abia în anii optzeci în Italia a fost abolită delictul de onoare.

Care sunt originile fenomenului?

Deja Martin Buber afirma că există două tipuri de relații: cea "eu-tu" și cea "eu-acesta". În prima, cealaltă persoană este un "tu". În a doua, celălalt este un obiect. În violența asupra femeilor bărbatul o consideră pe femeie "acest" al său, nu vrea ca să-i smulgă cineva ceea ce el consideră o posesie a sa. Este "transformarea în lucru" a persoanei, redusă la obiect. Acest lucru este favorizat de o pervertire a categoriei sex. În natura noastră umană sunt sădite trei niveluri de raport: primul este cel sexual, fundamental și instinctiv. Apoi este al doilea, cel al erosului, care începe să fie o realitate care nu este numai instinctuală și animală: descoperirea frumuseții, a duioșiei, a fanteziei. Al treilea, pe care-l numim iubire, este tipic uman și este la nivelul cel mai înalt.

Este tot așa pentru tinerele generații?

Cultura contemporană a simplificat aceste niveluri. Tinerii au raporturi sexuale la 14-15 ani. Eventual este o licărire de afect, dar inserată într-o serie de experiențe de posesie. Ideea de posesie o au în creier. Când sunt îndrăgostiți, relația normală are loc prin mesajele cu smartphone-ul, cu relații reci. Trebuie să li se învețe tinerilor tandrețea, care face parte din eros, și sentimentele, pentru ca să nu trăiască numai posesia. Până în urmă cu câțiva ani, în relația interpersonală tradițională exista contact de priviri, de culori, de mirosuri. Astăzi în schimb relația are loc în chat-uri. Este problema transumanismului. Nu este nevoie de educația sexuală pentru că tinerii știu deja tot. Este nevoie de o educație culturală, nu numai psihologică. Unul dintre indiciile violenței asupra femeilor este faptul de a nu fi niciodată capabil de a-l considera pe celălalt ca o planetă în sine, care are o autonomie a sa, și nu un lucru de posedat.

Când se întâmplă aceste fapte se discută mult. Și după aceea?

Există analizele și datele sociologilor. Lipsește punctul de vedere antropologic. Provoacă frică întrebarea despre motiv, despre cauzele profunde. Aici intră discursul despre păcat și despre libertatea persoanei. Așa cum citim în romanul "Sonata Kreutzer" de Tolstoi: când nu păzești sentimentul, poți trece de la iubire la ură. Și există cazuri în care misterul răului este foarte evident: să ne gândim la pervertirea de a ucide fiica propriei foste partenere pentru a-i provoca o durere de nespus, așa cum s-a întâmplat cu recenta asasinare a lui Nicolina.

Cum se poate încerca să se schimbe această tendință? Care este rolul culturii?

S-a schimbat mediul, atmosfera pe care-o respirăm. Chiar dacă sunt agenții educative ca școala sau Biserica, este greu de creat o atmosferă diferită: cum poți să-i înveți pe tineri să aibă o relație adevărată? Cultura contemporană nu dă acest ajutor și web-ul merge în cu totul altă direcție, vehiculând violență. Și totuși nu trebuie să ne resemnăm: cultura și comunicarea n-ar trebui să se limiteze să înregistreze evenimentele, ci să reflecteze în profunzime. Cultura ar putea să facă ceva mai mult.

Papa Francisc insistă asupra valorizării femeii în Biserică: la ce punct suntem?

Desigur că în trecut nu s-a făcut mult. Este interesant de a reafirma funcția Mariei. Papa a spus un lucru relevant depășind logica "clericală" care stă și la baza cererii preoției feminine: a amintit că la Rusalii sunt apostolii - episcopii - dar în centru este Maria, care nu este preot, dar contează mai mult decât ei toți. Trebuie descoperită funcția "ierarhică" a Mariei și, prin analogie, și aceea a prezenței feminine în Biserică. Apoi este Maria Magdalena, o sfântă calomniată pentru că este considerată o prostituată (în timp ce Evanghelia în realitate nu spune că era o prostituată): în Biserică ar trebui să existe un spațiu înalt, relevant, pentru a recunoaște toate victimele în domeniul feminin, femeile care au trăit o experiență negativă.

(După Vatican Insider, 19 octombrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat