Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bologna, comunitatea islamică îi scrie papei: "Împărtășim pozițiile dumneavoastră și condamnăm orice violență"

de Salvatore Cernuzio

Mai întâi condamnarea "oricărei forme de violență", apoi garanția unei angajări puternice pentru "a o contrasta cu toate mijloacele aflate la dispoziția noastră", împreună cu refuzarea "oricărei forme de instrumentalizare religioasă" care "mărește ura, rasismul" precum și "islamofobia". Comunitatea istorică islamică din Bologna, înrădăcinată de decenii în teritoriu, îi scrie papei Francisc cu ocazia vizitei în capitala regiunii Emilia Romagna pentru a reafirma apropierea de vederi cu privire la tematici precum pacea, tinerii, creația, lupta împotriva terorismului și voința de a continua împreună pentru a face în așa fel încât să se poată întoarce lumina în aceste "timpuri întunecate" agitate de intoleranță, neîncredere, rasism.

"Sanctitate, ne recunoaștem cu toții fii ai unui tată, Abraham, care ne-a învățat valoarea încrederii, a răbdării și a iubirii", afirmă Comunitatea musulmană din Bologna în scrisoarea transmisă pontifului de purtătorul de cuvânt Yassine Lafram la sfârșitul rugăciunii Angelus în Piazza Maggiore și prezentată de mass-media locale. "Urmărim cu interes și atenție acțiunea dumneavoastră - se citește - și nu putem decât să împărtășim poziții ca acelea exprimate de dumneavoastră cu privire la tema sărăciei și a primirii, și cu privire la necesitatea unei reforme sociale, precum și a unei apărări a mediului care să implice o reformă radicală în apropierea de raportul dintre om și creație".

Musulmanii din Bologna spun că simt ca proprie "obligația de a-i susține pe tineri dându-le spațiu și oportunități", precum și "obligația de a contribui la o reformă asupra legii cetățeniei și dreptul de a trăi fiecare propria credință în practica zilnică".

În acest sens se reafirmă în scrisoare aprecierea față de "parcursul întreprins pe calea dialogului interreligios" care a permis "să se instaureze raporturi optime cu comunitățile religioase din oraș, in primis cu Biserica locală", în persoana arhiepiscopului Matteo Zuppi. "Facem asta convinși de necesitatea de a construi punți pentru a permite tuturor să asculte și să fie ascultați".

"Niciodată ca astăzi - afirmă Comunitatea islamică - nu este necesară o puternică operațiune culturală care să determine persoanele să caute în celălalt pe ele însele, pentru că întâlnirea cu Celălalt, atât de temut de mulți, este un efort pentru a căuta răspunsuri la întrebările adesea ascunse în adâncul fiecăruia. Întrebări care, dacă nu găsesc răspunsuri, devin teren fertil pentru sentimente precum frica, neîncrederea și - în cazuri extreme - chiar violența".

De aici invitația la o cunoaștere reciprocă mai aprofundată "ca o cale mai bună de pace" pentru aceste "timpuri întunecate ca acelea pe care le trăim" în care "intoleranța crește". "Vrem să fim în prima linie pentru a contrasta aceste rele născute din deprecierea valorii vieții și dintr-o concepție despre lume care pune în centrul priorităților banul, neglijând orice etică și morală", afirmă scrisoarea.

Și se încheie cu o promisiune: "Ca musulmani, vrem să lucrăm pentru a contrasta orice formă de mistificare a adevăratei semnificații a islamului, religia salutului care urează pacea. Trădarea mesajului divin și profetic este inacceptabilă".

(După Vatican Insider, 1 octombrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat