Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sviatoslav Șevciuc (Ucraina): "Europa, fii unită, fii tu însăți, fii creștină!"

De M. Chiara Biagioni

"Popoarele din Europa de Est se simt europene, prin cultură, prin istorie, prin tot ceea ce ne leagă cu lumea creștină care mai ales în primul mileniu s-a format în acest spațiu cultural și religios". Cel care se face glas al popoarelor din Europa de Est este Preafericirea Sa Sviatoslav Șevciuc, conducătorul Bisericii greco-catolice ucrainene. Agenția SIR l-a întâlnit în redacția romană a agenției, în ajunul întâlnirii de dialog și confruntare despre "(Re)thinking Europe - Contribuția creștinilor la viitorul proiectului european" care, la inițiativa episcopilor europeni din COMECE și a papei Francisc, se va ține în Vatican de la 27 la 29 octombrie 2017. "Se spune că Europa s-a născut pe trei fundamente: filozofia greacă, dreptul roman și Evanghelia", spune Șevciuc. "Și acestea sunt și fundamentele societății ucrainene și ale Europei de Est, de aceea atunci când se vorbește despre Europa ca despre o identitate politică, economică, geografică și culturală, noi ne simțim parte din acest pământ".

Poporul dumneavoastră, Ucraina, ce raport are cu Europa?

La nivel politic, ucrainenii sunt mai euro-optimiști decât popoarele din UE. Când a căzut zidul din Berlin, statele satelit din fosta Uniune Sovietică au încercat să se integreze în lumea occidentală, pentru că vedeau în această integrare o garanție de libertate, de independență și ireversibilitate a procesului democratic. Au fost primele care au cerut să fie integrate în UE. Și în urmă cu cinci ani, revoluția de la Maidan a fost o explozie a acestui euro-optimism, pentru că s-a născut ca o contestare care pornea de jos, mai ales de la tineri, împotriva deciziei fostului nostru președinte de a opri procesul de asociere cu UE. Din acel moment, poporul ucrainean a mărturisit și cu prețul sângelui său principiile care îi apropie de integrarea cu UE.

Care sunt aceste principii care determină în Ucraina așa de multe persoane să se bată pentru Uniunea Europeană?

Sunt principiile doctrinei sociale a Bisericii: demnitatea persoanei umane, în fața faptului că în statul comunist demnitatea persoanei umane era puternic călcată în picioare și statul nu este în slujba persoanei și persoana era în slujba statului. Binele comun, nu impus și nici redus la câțiva, așa cum se întâmpla în spațiul post-sovietic, ci binele tuturor cetățenilor. Solidaritatea, care nu este colectivism forțat, ci mișcare de primire și generozitate și, în sfârșit, subsidiaritatea, prin care toți și în mod diferite sunt responsabili ai statului.

Dar vă simțiți acceptați și luați în considerare în Europa?

Euro-optimismul nostru este văzut chiar de europeni ca o utopie. Mulți reprezentanți ai Uniunii Europene când veneau să viziteze Ucraina în timpurile revoluției de la Maidan, sau când îi vizitează acum pe soldații noștri care apără Ucraina, convinși că își dau punctul lor de vedere cu privire la valorile europene, se simt deranjați pentru că spun ei că astăzi niciun european nu este dispus să-și verse sângele pentru acele valori.

Din "observatorul" dumneavoastră, ce i se întâmplă Europei?

Se pun în discuție, ba chiar nici nu se mai reușește să se perceapă bogăția valorilor europene. Cred că Europa își pierde rădăcinile sale creștine și, în acest mod, pierde și fundamentele identității sale. Dacă Europa uită rădăcinile sale creștine, nu va mai avea motivații pentru a afirma demnitatea persoanei umane, pentru a lucra pentru binele comun, pentru a fi solidar cu alții. Stimulentele de a se închide în propriul egoism național, tendința spre naționalismele extreme sunt rezultatul acestui proces. Aș vrea să fac acest apel: Europa, fii unită, fii tu însăți, fii creștină!

Populismul își are rădăcina sa profundă în ură. O ură care amenință legătura Uniunii. Dumneavoastră care sunteți un om din est, care a trăit în istoria sa și personală rezultatele cele mai atroce ale urii, de ce fel de medicament are nevoie Europa astăzi?

Aș răspunde la această întrebare pornind de la un punct de vedere spiritual și aș lăsa altora analiza politică. Unul este împins să urască pe celălalt pentru că nu se simte iubit. Când descoperim că Dumnezeu ne iubește, și suntem în viață pentru că Dumnezeu ne-a voit, atunci se descoperă că iubirea este modul de a fi al vieții. Fără capacitatea de a iubi nu avem posibilitatea de a trăi și de a exista. Încercăm atunci să afirmăm cu orice preț egoul nostru, eliminându-l pe celălalt. Și celălalt care trebuie urât este străinul, este migrantul, este populația care trăiește într-o altă regiune, este cel diferit de mine. Devenim astfel o societate străbătută de ură și de egoism. O societate a celor urâți și a celor care urăsc.

Remediul?

Ioan Paul al II-lea vorbea despre iertare. Uniunea Europeană s-a născut ca un proiect de pace. Părinții fondatori erau determinați să garanteze că războaiele, ciocnirile, urile și naționalismele extreme care au divizat continentul european, nu vor mai putea să se întoarcă. De aceea Uniunea Europeană este un proiect de pace nu de ură, este un proiect de bun comun nu de bun privat, este o cale de reconciliere. Însă Ioan Paul al II-lea știa că nu poate să existe o societate însănătoșită pașnic dacă mai întâi nu vindecă amintirea sa și nu alină rănile sale. Și indica în iertare o cale de parcurs. Iertarea - spunea el - este un balsam. Iertarea, acordată și primită, este un balsam, capabil să vindece rănile, să purifice amintirea, să construiască și căi de reconciliere.

Dumneavoastră sunteți fiu al unui ținut în care încă se duce un război. Ce ați vrea să spuneți astăzi Uniunii Europene?

Aș vrea să adresez tuturor responsabililor Uniunii, mai mult decât un apel, un strigăt în numele poporului ucrainean: gata cu investiția în moarte. Investiți în viață. Nu investiți în războaie ci în dezvoltarea umană. Ucraina s-a săturat de războaie. Dacă războiul continuă, este pentru că cineva investește o mare cantitate de bani. Are dreptate papa Francisc atunci când spune că piața armelor este pătată de sânge și cei care semnează acorduri militare și comerciale cu privire la vânzarea și cumpărarea de arme, fac asta cu mâinile pline de sânge. De aceea strigătul meu este: investiți în viață, nu în război. Gata cu armele. Dacă spuneți că Europa este un proiect de pace, trebuie să înțelegeți că războiul din Ucraina nu este un război ucrainean, ci război european și că tot continentul european trăiește această hemoragie. Dacă într-adevăr suntem cu toții conștienți că pacea în Europa este puternic legată de pacea în Ucraina, și suntem cu adevărat uniți, dacă această conștiință se va trezi, sunt sigur că războiul din Ucraina se va termina.

(După agenția SIR, 17 octombrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat