Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Este viu preotul sechestrat în Nigeria, telefon dat mamei: "Sunt bine"

De Salvatore Cernuzio

Este viu și se simte bine părintele Maurizio Pallù, preotul italian de la Drumul Neocatecumenal sechestrat zilele trecute la Benin City, în sudul Nigeriei. Mama preotului, Laura, afirmă asta după ce a primit, pe la ora 20.00 duminică, 15 octombrie 2017, un telefon de la fiul său care o asigura despre condițiile sale de sănătate și îi spunea și că peste câteva zile va fi eliberat de răpitorii săi. Totuși, aceasta este o ipoteză care încă n-a primit nicio confirmare. Femeia, de aproape 92 de ani, a făcut publică știrea în timpul unei veghe de rugăciune dedicată preotului și eliberării sale celebrate, tot aseară, în parohia "Santa Lucia La Sala" în nordul orașului Firenze.

Părintele Maurizio Pallù, 63 de ani, figură carismatică expresie "de toscan" ("toscanaccio"), "fost militant al mișcării tinerilor din 1968" devenit preot de frontieră între Nigeria, Italia, Olanda și Regatul Unit, este "un misionar de rasă care ar vesti Evanghelia și pietrelor", cum afirmă la Vatican Insider părintele Alessandro Tucci, paroh la Signa și prieten al său de multă vreme, precum și "frate" al comunității sale de referință la San Bartolomeo in Tuto. De trei ani este itinerant în Africa aceea care deja îl cunoscuse deja ca laic din 1983 până în 1986 în timpul misiunii la Abuja și pe care o definea "marea sa iubire".

Chiar în urmă cu cincisprezece zile, Pallù se întorsese în continentul negru, unde în această vară a invitat cincizeci de italieni, îndeosebi tineri, pentru a desfășura misiunile pe străzile, în școlile și în închisorile din sudul Nigeriei. Însă luna octombrie a fost pentru părintele Maurizio o plecare chinuită: preotul - povestește tot Tucci - trăia în lupta interioară dacă să se întoarcă în Africa sau să se stabilească la Firenze pentru a n-o lăsa singură pe mama bătrână. Însă chiar doamna Laura l-a liniștit pe fiul său spunându-i să nu se îngrijoreze pentru ea și "să meargă și să vestească Evanghelia", misiune mult mai importantă decât s-o asiste pe ea. Îndatorire pe care, de altfel, o desfășoară în aceste zile celelalte femei din comunitatea sa, prietenele și vecinele care încearcă s-o ferească pe cât posibil de întrebările curioșilor și jurnaliștilor.

Pallù s-a întors deci în țara africană agitată în nord de grupuri extremiste, în prima linie plutoanele extremiste din Boko Haram, și în satele din centru-sud de criminali care caută bani cu ușurință. Pare că tocmai unul dintre aceștia din urmă, înarmat, l-a atacat pe Pallù pe la 13.30, vineri 13 octombrie, în timp ce mergea cu mașina împreună cu alte patru persoane la Benin City, pentru o întâlnire de cateheză. Toți au fost blocați și tâlhăriți de puținii bani pe care-i aveau și de un computer, numai preotul a fost luat, așa cum au anunțat diferitele agenții de presă. Totuși, surse locale afirmă în aceste ore că împreună cu părintele Maurizio sunt și alte persoane sechestrate.

Nu era primul atac pe care-l îndura misionarul: deja în februarie 2016 a fost răpit în aceeași zonă din Nigeria și reținut timp de o zi. Problema s-a rezolvat în mai puțin de 24 de ore grație autorităților locale.

Mai îngrijorătoare este această a doua răpire pentru care s-a activat imediat Unitatea de Criză de la Farnesina, în timp ce Procuratura din Roma a deschis un dosar urmărind delictul de sechestrare pentru scopuri de terorism. În timp ce tratativele pentru a obține eliberarea continuă cu rezerva maximă pentru a evita incidente de parcurs, pista cea mai probabilă - și telefonul dat mamei ar putea să fie confirmarea - pare aceea a unei "sechestrări economice" făcută de delincvenți de acolo obișnuiți să facă furturi și răpiri pentru a obține răscumpărări. În special împotriva preoților, așa cum s-a întâmplat deja în lunile trecute. În special împotriva unui preot "alb" de proveniență italiană.

Sechestrarea lui Pallù a provocat preocupare puternică din mai mult părți, începând de la papa Francisc care, prin purtătorul său de cuvânt Greg Burke, a anunțat că se roagă pentru el, apoi vicarul de Roma Angelo De Donatis și președintele CEI, cardinalul Gualtiero Bassetti, care au lansat apeluri pentru eliberarea sa concomitent cu vârfurile din Conferința Episcopală Nigeriană. Și Kiko Argüello, inițiator al Drumului Neocatecumenal din care face parte preotul, a exprimat apropierea sa telefonând mamei pentru a o încuraja.

În același timp comunitățile din diferitele parohii în care părintele Maurizio a slujit - de la Scandicci la Harleem, de la Londar la Dragona și Casal Palocco, în dieceza de Roma -, la vestea răpirii sale, au demarat lanțuri de rugăciune și au celebrat liturghii pentru acest preot care a făcut din apropierea de cei din urmă și de cei săraci, mai ales cei africani, scopul oricărei acțiuni a lui pe urma părintelui Daniele Comboni, figura sa de referință. Și care în mai multe ocazii a declarat că este gata "să accepte voința lui Dumnezeu în orice formă a sa", chiar și aceea a martiriului.

(După Vatican Insider, 16 octombrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat