Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Creștinii și hindușii, Vaticanul: nu numai toleranță, ci respectare a diversităților

Nu numai "toleranță", ci și mai ales "respect" și "atenție față de diversitatea culturilor". Este misiunea care revine creștinilor și hindușilor în acest moment în care se experimentează o "creștere a intoleranței" religioase "care este cauză de violență în atâtea părți ale lumii". Asta subliniază cardinalul Jean-Louis Tauran și monseniorul Ángel Ayuso Guixot, președinte și respectiv secretar al Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios în mesajul adresat credincioșilor hinduși - trimis și în limba hindi - cu ocazia sărbătorii Deepavali, care în traducerea literală înseamnă "fir de candelă cu untdelemn". Este vorba despre o dată întemeiată simbolic pe o antică mitologie care reprezintă victoria adevărului asupra minciunii, a luminii asupra întunericului, a vieții asupra morții, a binelui asupra răului. Celebrarea propriu-zisă durează trei zile marcând începutul unui an nou, reconcilierea familială, în special între frați și surori, și adorația adusă lui Dumnezeu.

În mesajul Vaticanului, intitulat "Creștinii și hindușii: dincolo de toleranță", se citește: "Respectul față de alții este un antidot important la «intoleranță», pentru că manifestă față de persoană și față de «demnitatea» sa înnăscută o apreciere autentică. În lumina responsabilității noastre față de societate, pentru a face să crească acest respect, trebuie să se demonstreze stimă față de diferitele obiceiuri și practici sociale, culturale și religioase, precum și față de recunoașterea drepturilor inalienabile precum dreptul la viață sau de a mărturisi și a practica propria religie aleasă".

"În timp ce toleranța îl protejează pur și simplu pe celălalt - continuă textul - respectul merge mai departe: favorizează coexistența pașnică și armonia pentru toți. Respectul creează spațiu pentru fiecare persoană și hrănește în noi senzația de a ne simți bine cu ceilalți. În loc de a despărți și a izola, respectul ne permite să vedem diferențele noastre ca un semn al diversității și bogăție a unicei familii umane". "A primi provocarea de a merge dincolo de granițele «toleranței» și a arăta respect față de indivizi și comunități", afirmă Dicasterul pentru Dialogul Interreligios, "cere construirea unei adevărate culturi a respectului, capabilă să promoveze rezolvarea conflictelor, construirea păcii și viața armonioasă".

Deci creștinii și hindușii vor putea încuraja "respectul față de orice persoană, în special față de cele din culturi și credințe diferite de ale noastre, care se află în mijlocul nostru", pentru "a construi o societate armonioasă și pașnică, în care toți sunt respectați și încurajați pentru a coopera la unitatea familiei umane cu unica lor contribuție".

(După Vatican Insider, 16 octombrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat