Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Filipine: Așa răspunde cardinalul Tagle (Manila) la "războiul drogurilor" al lui Duterte

De Patrizia Caiffa

A ales calea dialogului, a nonviolenței active și a propunerilor "întreprinzătoare" cardinalul Luis Antonio Tagle, arhiepiscop de Manila, pentru a înfrunta pumnul de aur pe care președintele Filipinelor Rodrigo Duterte în folosește în "războiul împotriva drogurilor". Conform surselor asiatice sunt cel puțin 12.000 de persoane ucise de la jumătatea anului 2016 până astăzi, organizațiile pentru drepturile umane vorbesc despre mii de victime. Cea mai mare parte sunt execuții extrajudecătorești, torturi și abuzuri comise de forțele de ordine care au "permisiunea de a ucide", uneori chiar nevinovați, și întotdeauna în comunitățile mai sărace. Biserica catolică filipineză a ridicat adesea glasul pentru a denunța și a protesta împotriva unei așa violențe de stat și a disprețului față de viețile umane, cu poziții mai mult sau mai puțin puternice ale episcopilor. De la Festivalul Misiunii care s-a desfășurat de la 12 la 15 octombrie 2017 la Brescia, cardinalul Tagle nu a evitat întrebările jurnaliștilor cu privire la situația din țara sa. Și a relatat câteva inițiative interesante ale arhidiecezei de Manila, cum sunt cursurile de formare adresate forțelor de ordine, pentru a le ajuta să reflecteze și să stăvilească abuzurile, și un program pentru reabilitarea tinerilor dependenți de droguri.

Cardinal Tagle, cu trăiți această perioadă a președinției Duterte?

Am fost 9 ani în seminar sub dictatura lui Marcos, pentru mine nu este un lucru nou. Fiecare președinte are un mandat de 6 ani și după aceea este un alt președinte. Eu am fost norocos pentru că, deși a fost o perioadă dură, am învățat în seminar mișcarea nonviolenței active, întemeiată pe afirmațiile Bibliei: răul crește dacă răspund la un alt rău. Dacă strigă cineva eu zâmbesc și acela încetează să strige. Este o disciplină interioară dificilă, dar cu hotărâre se reușește.

Cum vă relaționați față de guvern?

În acest moment Biserica îi spune guvernului că problema traficului de droguri este gravă și nu putem să ne prefacem că nu este nimic, atâtea familii sunt distruse de droguri și de alcool. Apreciem eforturile guvernului și ale persoanelor de bunăvoință pentru a căuta o soluție și Biserica vrea să contribuie, după propriile capacități și propria misiune. Însă există o diversitate în abordări. Personal mențin deschisă o linie de comunicare cu președintele. Dacă există posibilitatea merg direct la dialog. O altă cale este a propune programe concrete. De exemplu, în arhidieceza de Manila am început într-o parohie un program pentru reabilitarea tinerilor dependenți de droguri, în colaborare cu poliția și biroul primarului. Facem activități de counseling pentru familii, Caritas-ul ajută în căutarea de locuri de muncă sau burse de studiu și încet-încet comunitatea asumă diferite responsabilități. Folosim o abordare pozitivă și întreprinzătoare.

Și președintele Duterte cum răspunde?

În urmă cu două săptămâni am primit un mesaj de la un secretar al președintelui Duterte: a spus că este foarte interesat de programul Bisericii și vrea să știe cum merg înainte parohiile.

Forțele de ordine mai au permisiunea de a ucide?

Eu nu vreau să judec însă pentru a răspunde la această problemă am convocat generalii și șefii forțelor de ordine implicați în "războiul împotriva drogurilor". A fost o conversație senină, umană. Am pus la dispoziție, din partea arhidiecezei de Manila, o formare continuă adresată polițiștilor și militarilor. Generalii au acceptat. Sunt deja trei grupuri care au încheiat formarea. În loc să criticăm, propunem.

Ce învățați în timpul acestor cursuri adresate forțelor de ordine și pe cei care participă la ele?

Începem cu ceva foarte uman. De exemplu, am participat la o sesiune pentru a face să se înțeleagă, în manieră diplomatică, faptul că fiecare persoană este rod al unui trecut și al unei istorii formate din umbre și lumini. Fiecare grup este compus din 80/100 de militari și polițiști de orice ordin și grad. Sunt musulmani, protestanți și catolici. Am implicat și generali și șefi ai poliției care sunt la pensie. Președintele a spus că vrea să înțeleagă programul Bisericii.

Sunt mii de persoane ucise până acum, sperați că se poate schimba ceva cu aceste inițiative?

Sperăm, sperăm, sperăm și sperăm. Este importantă și formarea comunităților de bază pentru a supraveghea străzile și a ajuta familiile, în special pe tineri. Sărăcia este una dintre motivațiile fenomenului drogurilor. Recent am vorbit cu colegii mei de universitate pentru că anul acesta celebrăm 40 de ani de când am absolvit. I-am convins să facem ceva pentru copiii străzii, vulnerabili la prostituție și droguri. Ei au denat 36/38 de viori și în urmă cu o lună au început lecții de muzică pentru copiii străzii. Acum visul meu este ca în timpul primei liturghii a novenei de Crăciun, în catedrala din Manila, să poată cânta orchestra de viori a copiilor străzii. Cinci ore de practică muzicală sunt cinci ore departe de stradă și de influențele rele. Este bună critica, dar dacă este însoțită de propuneri.

De ce atâtea persoane, într-o țară majoritar catolică, dau consens unui "om puternic" ca Duterte?

Unii dintre preoții noștri diecezani au făcut sondaje informale: gravitatea problemei drogurilor a împins persoanele, în special pe părinți, la disperare. Fiind creștini ei cred, la nivel doctrinal și moral, că viața fiecărei creaturi este un dar al lui Dumnezeu, însă părinții simt o puternică disperare existențială și nu știu unde să meargă pentru a găsi soluții la problema drogurilor. Acest guvern propune o soluție și părinții au spus: "Să încercăm". Dar au făcut asta din disperare.

(După agenția SIR, 16 octombrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat