Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Deschiderea anului universitar 2017-2018

În catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași s-a celebrat, în ziua de duminică, 15 octombrie 2017, ora 16.00, o sfântă Liturghie prin care s-a marcat deschiderea anului universitar 2017-2018. Sfânta jertfă a Liturghiei a fost prezidată de PS Petru Gherghel, înconjurat fiind de preoți din Iași, de preoții care se ocupă de pastorația studenților și de numeroși studenți dornici să înceapă anul universitar cu binecuvântarea Domnului.

La începutul Liturghiei, PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași, i-a întâmpinat și i-a salutat pe tinerii prezenți în număr foarte mare, de asemenea și pe toți cei care au venit să participe la celebrare. Cântarea liturgică a fost animată de corul de tineri al catedralei, "Juvenes Ecclesiae".

Cuvântul de învățătură a fost ținut pr. prof. Bogdan Herciu, care a început omilia prin a spune că: "Evanghelia nu este o simplă carte motivațională, asemenea celor care se găsesc în librării, ci este cu adevărat un cuvânt viu, care dă putere celor care trăiesc conform ei". Astăzi este foarte căutată distracția, cu precădere în rândul tinerilor, care uită de lucrurile care cu adevărat contează în viață. Confundarea libertății cu libertinajul este calea care, din păcate, ne ruinează sensul vieții. Trăim un post-nihilism ideologic, în care omului i-a fost obnubilată dimensiunea sa transcendentă și este limitat doar la lucrurile contingente. Omul este ținut să nu mai vadă "lucrul în sine", fiind orientat doar către "fenomen". Din ce în ce mai mult suntem "sclavii grijilor trupului, mult prea condiționați de trup".

Fragmentul evanghelic al duminicii a 28-a de peste an, din versiunea sfântului evanghelist Matei, este bogat în semnificații. "A îmbrăca haina de nuntă" înseamnă, de fapt, "a ne îmbrăca în Cristos". Această haină de nuntă ne ajută să redescoperim dimensiunea transcendentă a omului. Omul de știință francez Louis Pasteur spunea: "Puțină știință te îndepărtează de Dumnezeu, în schimb, multa știință te face sa îl redescoperi mai profund". Într-adevăr, știința multă te face conștient de limitele rațiunii și te ajută să recunoști că această lume nu este totul, că există ceva ce "ochiul nu a văzut, urechea nu a auzit și la inima omului nu s-a suit". Părintele Bogdan Herciu a încheiat omilia cu următoarele cuvinte ale sfântului Augustin: "Înțeleg ca să cred și cred ca să înțeleg". Acest gând să-i însoțească totdeauna pe cei care vor să studieze.

La încheierea sfintei Liturghii PS Petru Gherghel s-a adresat tinerilor urându-le ca acest an universitar să fie plin de roade bogate atât din punct de vedere intelectual, dar și din punct de vedere spiritual și uman.

Alin-Corneliu Sabău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 octombrie: Iași: Deschiderea anului universitar 2017-2018


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat