Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa reîntemeiază Institutul despre Căsătorie și Familie voit de Wojtyła

De Andrea Tornielii

Papa Francisc, cu scrisoarea apostolică în formă de motu proprio datată la 8 septembrie 2017 și făcută publică la 19 septembrie, reîntemeiază institutul de studii despre căsătorie și familie voit de sfântul Ioan Paul al II-lea, lărgind domeniul său de acțiune. Documentul, intitulat Summa familiae curae, amintește că papa Wojtyła, după Sinodul Episcopilor din 1980 și exortația apostolică Familiaris consortio din 1981, a dat urmă stabilă "Institutului Pontifical Ioan Paul al II-lea pentru Studii despre Căsătorie și Familie", activ la Universitatea Laterană.

Astăzi, după cele două Sinoade celebrate în 2014 și în 2015 dedicate familiei, și după publicarea exortației Amoris laetitia, Biserica a ajuns "la o reînnoită conștiință a evangheliei familiei și a noilor provocări pastorale la care comunitatea creștină este chemată să răspundă".

"Centralitatea familiei în parcursurile de «convertire pastorală» a comunităților noastre și de «transformare misionară a Bisericii» - scrie Francisc - cere ca - și la nivel de formare academică - în reflecția despre căsătorie și despre familie să nu dispară niciodată perspectiva pastorală și atenția față de rănile umanității".

Papa Bergoglio reafirmă că "binele familiei este decisiv pentru viitorul lumii și al Bisericii" și că este "sănătos a acorda atenție realității concrete" a familiei, dată fiind "schimbarea antropologico-culturală, care influențează astăzi toate aspectele vieții și cere o abordare analitică și diversificată" și "nu ne permite să ne limităm la practicile pastorației și misiunii care reflectă forme și modele din trecut".

"În propunerea limpede de a rămâne fideli față de învățătura lui Cristos - mai scrie Francisc - trebuie să privim așadar, cu intelect de iubire și cu realism înțelept, la realitatea familiei, astăzi, în toată complexitatea sa, în luminile sale și în umbrele sale. Pentru aceste motive am considerat oportun să dau o nouă structură juridică Institutului Ioan Paul al II-lea, pentru ca intuiția clarvăzătoare a sfântului Ioan Paul al II-lea, care a voit foarte mult această instituție academică, astăzi să poată fi și mai bine recunoscută și apreciată în rodnicia și actualitatea sa".

Noul Institut Teologic pentru Științele Căsătoriei și Familiei, care va purta tot titlul "Ioan Paul al II-lea", va lărgi domeniul său de interes, "fie în vederea noilor dimensiuni ale îndatoririi pastorale și misiunii ecleziale, fie cu referință la dezvoltările științelor umane și ale culturii antropologice într-un domeniu așa de fundamental pentru cultura vieții".

Papa Bergoglio precizează că noul Institut va trebui să țină cont de inspirația originară care a dat viață celui precedent, "contribuind în mod eficace să-l facă pe deplin corespunzător exigențelor actuale ale misiunii pastorale a Bisericii". În articolele scurte, care vor trebui să fie urmate după aceea de noile statute, se subliniază "raportul special al noului Institut Teologic cu slujirea și magisteriul Sfântului Scaun" care "va fi îmbogățit ulterior de relația privilegiată" pe care o va stabili cu Congregația pentru Educația Catolică, cu Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață și cu Academia Pontificală pentru Viață. Și se precizează că Institutul Teologic va avea "facultatea de a conferi iure proprio studenților săi următoarele grade academice: doctoratul în științe despre căsătorie și familie; licența în științe despre căsătorie și familie; diploma în științe despre căsătorie și familie.

"Cu această decizie - explică la Vatican Insider arhiepiscopul Vincenzo Paglia, mare cancelar al Institutului - papa lărgește perspectiva: de la una focalizată numai asupra teologiei morale și sacramentale, la una biblică, dogmatică și istorică, ce ține cont de provocările contemporane. Francisc a înțeles bine misiunea istorică a familiei, fie în Biserică fie în societate. Și familia nu este un ideal abstract, ci o realitate majoritară a societății, care trebuie să redescopere vocația sa în istorie".

Referința la continuitatea cu Institutul precedent, "deja în sine blochează drumul - explică Paglia - spre o interpretare care vrea să atribuie cu prejudecat acestui act autoritar de reîntemeiere o distanțare de inspirația lui Ioan Paul al II-lea". În sfârșit, arhiepiscopul afirmă că Papa a indicat înseși componentele actualului Institut ca "protagoniști ai adaptării și remodelării care vor fi necesare pentru obținerea obiectivelor noului subiect", și care așadar se bucură de încrederea Pontifului.

(După Vatican Insider, 19 septembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat