Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bârnova: O nouă parohie, un prim paroh

Prin decret episcopal, la 1 iulie 2017, Preasfințitul Petru Gherghel a procedat la înființarea unei noi parohii: Bârnova și împrejurimi - cu hramul Sfânta Fecioară Maria, Îndurerată (la 15 septembrie în calendarul catolic). Paroh a fost numit părintele Pavel Beșleagă. Liturghia de instalare a fost prezidată de PS Petru Gherghel, înconjurat de alți opt preoți, în capela "Sfânta Fecioară Maria, Îndurerată", din cadrul Centrului de Spiritualitate Catolic din Bârnova, duminică, 17 septembrie 2017.

Ce este o parohie? Aici ne răspunde Codul de Drept Canonic (can. 515) unde aflăm următoarele: "Parohia este o comunitate precisă de credincioși, constituită în mod stabil în cadrul Bisericii particulare, a cărei grijă pastorală, sub autoritatea episcopului diecezan, este încredințată unui paroh în calitate de păstor propriu al ei". Această organizare pastorală o surprindem încă din primele pagini ale cărții Faptele Apostolilor și mai ales din scrisorile sfinților apostoli către comunitățile precise, constituite în mod stabil ale timpului respectiv, rădăcinile Bisericii apostolice creștine.

Venind spre timpurile noastre, ne oprim la documentele Conciliului Ecumenic Vatican II, unde în Decretul despre apostolatul laicilor "Apostolicam auctositatem" (Activitatea apostolică a poporului lui Dumnezeu) citim, la nr. 10: "Înlăuntrul comunităților bisericești acțiunea laicilor este atât de necesară încât, fără ea, însuși apostolatul păstorilor de cele mai multe ori nu-și poate atinge deplina eficacitate; iar puțin mai departe: apostolatul soților și al familiilor are o deosebită importanță și pentru Biserică și pentru societatea civilă".

Ajungând la Biserica noastră locală, suntem bucuroși să amintim Cartea Sinodală, unde, la nr. 112/2, este scris: "Parohia să-i ajute pe credincioși să descopere în vocația baptismală varietatea carismelor slujirii și să promoveze responsabilitatea fiecăruia în interiorul comunității [...] făcând să se înțeleagă faptul că darul cel mai mare ce se poate oferi fraților este acela de a-i implica în descoperirea iubirii lui Dumnezeu".

Dar și mai actuală este scrisoarea pastorală a Preasfințitului Petru Gherghel intitulată "Amoris laetitia" - un dar pentru Biserică, unde ni se vorbește, cu autoritate și grijă părintească, despre realitatea gravă prin care trece familia zilelor noastre și anume aceea a pierderii demnității: [...] misterul familiei și al căsătoriei cu luminile ei, dar și cu problemele care nu trebuie să umbrească planul lui Dumnezeu[...]; Însuși Fiul lui Dumnezeu, născut după trup într-o familie, ridică misterul familiei la demnitatea de sacrament, făcându-l să fie mijloc de mântuire veșnică.

Vă mulțumim, Excelență! Bunul Dumnezeu să vă ocrotească cu sănătate!

Întorcându-ne spre părintele paroh Pavel, pe care-l cunoaștem drept om destoinic, curajos și plin de râvnă în slujba sfintei Biserici, nu putem decât să-l felicităm și să-l încurajăm cu cuvintele primului episcop al Diecezei de Iași, Nicolae Iosif Camilli, cuvinte adresate într-o scrisoare pastorală parohului catedralei, părintele Iosif Malinowski, decembrie 1893: "Să nu te cuprindă deci nici un fel de teamă, Cucernice Părinte, precum nici eu însumi nu mă las a fi cuprins față cu amenințările unor pretinși catolici, cari nu sunt catolici decât numai după nume, și cari ar vroi să ne împedice de a ne face datoria, cari s'ar bucura văzându-ne neascultători, ca dânșii, față cu legile lui Dumnezeu și ale Bisericii. [...] Deocamdată, aducându-ți lauda cuvenită pentru râvna ta, îți împărtășesc Cucerniciei Tale și poporului întreg, din toată inima, binecuvântarea mea păstorească".

Pentru acestea toate suntem azi prezenți aici, în parohia noastră.

Vă mulțumim, părinte paroh! Multă sănătate!

Comunitatea din Bârnova

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 septembrie: Bârnova: O nouă parohie, un prim paroh


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat