Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Filipine: Eliberat preotul ostatic al jihadiștilor la Marawi

De Paolo Affatato

Părintele Chito este liber. Biserica filipineză s-a trezit cu o veste bună. În zorii zilei de duminică 17 septembrie 2017, armata din Filipine a reușit să smulgă din mâinile jihadiștilor care luptă în centrul din Marawi, orașul de pe insula Mindanao ocupat din 23 mai, pe vicarul de Marawi, Teresito Suganob. și pe un altul dintre ostatici. Confirmând că preotul se simte bine, purtătorul de cuvânt al procesului de pace, Jesus Dureza, a făcut cunoscut că operațiunile militare din Marawi merg înainte și armate strânge rândurile pentru a pune capăt acțiunii violente a militarilor din grupul "Maute", care au jurat fidelitate Statului Islamic.

După ocupația armată, începută în urmă cu peste trei luni, și răspunsul armatei care a asediat orașul, ultimii jihadiști s-au baricadat în moscheea care este în centrul orașului și acolo îi folosesc drept scuturi pe ostatici.

Va găsi vestea bună și episcopul de Marawi, Edwin De la Pena, în zbor spre Filipine, întorcându-se de la o întâlnire promovată la Roma de Comunitatea "Sfântul Egidiu". Înainte de a părăsi Italia, episcopul, într-o întâlnire cu Vatican Insider, a exprimat speranțe profunde: "Dumnezeu știe să scoată binele și din rău. Aceasta este experiența noastră astăzi. Între creștini și musulmani am depășit prejudecățile reciproce și am experimentat umanitatea comună. Evenimentul trist al distrugerii din Marawi a fost oportunitatea pentru a dezvolta compasiune și milostivire reciprocă".

Episcopul a scăpat prin minune de sechestrare: aflându-se în vizită pastorală într-o parohie din afara orașului, a fost reținut pentru a celebra botezuri și miruri și astfel a întârzia sosirea în catedrală, unde au năvălit jihadiștii, sechestrându-l pe părintele Chito și pe alții.

Cheia sa de lectură, în fața distrugerii catedralei sale și a unui oraș care, așa cum amintește el, "astăzi seamănă cu Alep", recunoaște "o mână de Sus care conduce istoria, chiar și în momentele întunecate și dureroase". Și, în timp ce asediul orașului Marawi continuă, episcopul De la Pena relatează istorii extraordinare de solidaritate interreligioasă: "Musulmanii au salvat creștini și, pentru a-i proteja de teroriști, și-au pus în pericol însăși viața lor. Creștinii în zonele din jurul orașului Marawi au primit cu brațe deschise pe refugiații musulmani fugiți dintr-un oraș care este 90% islamic. Această atitudine va continua în viitor. O nouă societate, marcată de milostivire, se va renaște la Marawi din cenușa acestui eveniment tragic".

În pofida a toate, speranțele unei încheieri pozitive a evenimentului devin tot mai clare: "Avem știri încurajatoare. Armata ne-a garantat că ostaticii nu vor fi tratați ca «daune colaterale», că se va face totul pentru a-i salva. Și președintele Duterte a spus că moscheea unde se află acum rebelii nu va fi bombardată. În această fază se fac operațiuni militare chirurgicale. Suntem satisfăcuți de această abordare. A bombarda un loc de cult islamic ar putea mări ura și instrumentalizări ușoare ale musulmanilor radicali".

"Continuă să ne rugăm și să sperăm. Confrații noștri răpiți au în inimă o mare forță care-i susține: credința și harul lui Dumnezeu", continuă De la Pena, afirmând "buna voință a liderilor musulmani precul conducătorii de la Islamic Libertation Front. Lucrăm împreună: acest lucru îmbunătățește relațiile noastre și îi încurajează pe toți. Este un semn bun pentru viitorul lui Marawi, care vinde fie de la lideri, fie de la oamenii obișnuiți: multele speranțe de împărtășire și solidaritate fac să sperăm bine pentru viitor".

În fața dărâmăturilor catedralei sale nu prevalează descurajarea: "Încă nu am vizitat biserica pentru că, deși a fost pusă în siguranță, se află în «zona roșie», încă sub asediu. O vor reconstrui cu ajutorul creștinilor, musulmanilor și al atâtor donatori internaționali. Suntem încrezători. Va fi mai frumoasă decât în trecut", afirmă el.

Este convins de asta și cardinalul Orlando Quevedo, care a semnat și el declarația intitulată "Un strigăt de pace pentru Mindanao", promovată de "Sfântul Egidiu". Viitorul păcii, explică el fiind interpelat de Vatican Insider, "trece prin aprobarea lui Bangasamoro Basic Law", legea-cadru care instituie o nouă regiune autonomă musulmană în Filipinele de Sud. "Ca Biserică o susținem și nutrim speranțe solide ca legea să fie aprobată de congres, deoarece președintele Rodrigo Duterte a promis angajarea sa personală în acest sens".

Cu privire la extremismul armat care înflorește în Filipinele de Sud, Quevedo sfâșie un văl: "Evenimentul de la Marawi a scos în evidență conexiunea dintre operațiunile de recrutare ale grupurilor jihadiste și traficul de droguri. Ideologia radicală prinde pentru că tinerii musulmani, în condiții de sărăcie și marginalizare, sunt atrași de banii pe care, grație profiturilor din traficul de droguri, grupurile jihadiste pot să-i ofere. În afară de asta, aspirațiile tinerilor sunt frustrate datorită neaprobării regiunii autonome: așadar, aceasta este o trecere crucială pentru a scăpa teren de propaganda Califatului și a construi o pace durabilă. Apoi, acea ideologie a Califatului, legată de gloriile trecute, încă exercită o anumită fascinație de tip mitologic. Aprobarea regiunii autonome va fi un pas decisiv pentru a-i convinge pe tinerii musulmani să construiască viitorul lor departe de arme și de terorism".

(După Vatican Insider, 17 septembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat