Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Părintele Tom Uzhunallil: "N-am fost niciodată maltratat, m-am rugat mult. Dumnezeu a fost gentil cu mine"

De Patrizia Caiffa

Părintele Tom Uzhunallil este un indian gentil care n-a pierdut simțul ironiei și al umorului în pofida evenimentului dramatic în care a fost protagonist. Timp de 18 luni a fost în mâinile unui grup de sechestratori care l-au răpit după ce au intrat cu forța la 4 martie 2016 în casa Misionarelor Carității, la Aden, în Yemen, în plin război civil. "Acolo ne simțeam în siguranță". În schimb, comandoul înarmat ucide 16 persoane, între care patru surori Misionare ale Carității și îl cruță pe el. "Probabil pentru că eram indian, străin, pentru bani". La 12 septembrie a fost eliberat în mod neașteptat și dus în Oman, la 13 septembrie l-a întâlnit pe papa Francisc. Astăzi a putut să povestească timp de două ore lungi, în sediul central al salezienilor la Roma, ceea ce a trăit. Cu seninătate, forță interioară și mare emoție la amintirea celor patru călugărițe ale Maicii Tereza ucise împreună cu personalul yemenit. După controalele medicale și reînnoirea pașaportului se va întoarce în India, unde va rămâne.

"Dumnezeu a fost foarte gentil cu mine". A spus părintele Tom Uzhunallil, explodând într-un plâns de emoție împărtășit de multele călugărițe Misionare ale Carității prezente în sală. "Este prea repede pentru a vorbi despre surori, trebuie să aștept să fiu mai calm". Părintele Tom, 59 de ani, a slăbit 30 de kilograme în timpul detenției forțate, dar a repetat de mai multe ori că n-a îndurat niciodată violență nici n-a fost vreodată amenințat sau forțat să se convertească la islam. "Mi-au dat mereu mâncare și medicamente pentru a-mi îngriji diabetul - a povestit el -. Petreceam timpul meu ca să mă rog pentru toți, mai ales pentru surorile și pentru ceilalți yemeniți uciși, ca să fac exerciții pentru a ține antrenată mintea («număram secundele vieții mele») și trupul, uneori reușeam chiar să celebrez spiritual liturghia, chiar dacă nu aveam pâinea și vinul. Și din când în când citeam Coranul în engleză pe care mi-l dăruise un cunoscut".

Răpirea: "Niciodată nu mi-a fost frică". Atunci când comandoul a intrat în casa Misionarelor Carității i-au spus părintelui Tom să se așeze într-un colț, "probabil pentru că și-au dat seama că eram indian, străin, deci puteau să ceară bani". Apoi l-au închis în portbagajul unei mașini împreună cu tabernacolul și cu alte obiecte pe care le-au furat în capelă. "Niciodată nu mi-a fost frică - a subliniat de mai multe ori - și am fost mereu senin. Mi-am spus: fără voința lui Dumnezeu nu mi se poate întâmpla nimic, nici măcar un fir de păr nu va putea să fie smuls dacă Dumnezeu nu vrea. Asta mi-a dat forța. În fiecare zi mulțumeam înainte de a mă culca și când mă trezeam spuneam: Dumnezeule, dă-mi forța de a trăi această zi". La început era legat la ochi, după aceea, în timpul detenției - a fost mutat în patru locuri diferite - a văzut mereu fața răpitorilor săi, care chiar i-au pus la dispoziție un medic și insulina și medicamentele pentru diabet, foarte greu de găsit într-o țară în război ca Yemenul. "Când am înregistrat materialele video cu apelurile mele părea că mă maltratau - a explicat el -. În realitate, mi-au spus să mă prefac pentru a avea răspunsuri mai rapide și a trezi interes".

Eliberarea, ascuns într-un burka în Oman. După aceea, părintele Tom a povestit în detalii momentul eliberării sale: "Cu o zi înainte, unul dintre sechestratorii mei mi-a spus: «Avem vești bune pentru tine. Te trimitem acasă»". Îi restituie aceeași pantaloni pe care-i avea cu 18 luni înainte cu o curea (deși pierduse între timp 30 de kilograme), îi spun să facă un duș și îl conduc într-o mașină cu alte 3 persoane într-o localitate la trei sau patru ore de călătorie. Așteaptă, dar ceva merge greșit, pentru că se întorc înapoi. "Mi-au spus: «Poate că l-ai rugat numai pe al treilea Dumnezeu al tău, încearcă să-l rogi pe al doilea». Asta pentru că ei nu înțeleg bine Treimea", a explicat părintele Tom, care n-a pierdut simțul ironiei și povestește în continuare anecdote. Îl readuc în casa unde era închis și în miezul nopții îl trezesc. De data aceasta îi spun să se îmbrace cu burka peste hainele sale și din nou îl pun într-un automobil cu trei persoane. "Am ajuns în același loc ca ziua dinainte - a spus el - și am așteptat două ore". Până la sosirea eliberatorilor săi. "Un om m-a luat de mână, a controlat fotografia dacă eram eu și am călătorit până dimineața următoare în deșert. Am înțeles numai după aceea că am trecut granița Yemenului și eram în Oman". Aici a fost primit de autoritățile care i-au dat haine, o valiză și un aparat de bărbierit pentru a-și bărbieri o barbă lungă de 18 luni. Ziua următoare era la Roma la Papa. "Fără această aventură - a încheiat cu un zâmbet - nu l-aș fi văzut niciodată personal. N-am fost capabil să-i spun cuvintele corecte pentru că eram foarte emoționat. Papa Francisc mi-a sărutat mâinile și m-a binecuvântat și m-am simțit nevrednic. Știu că s-a rugat pentru mine".

Rectorul major, părintele Artime, "telefon neașteptat". "Nu știm dacă a fost plătită o răscumpărare și cine a făcut posibilă eliberarea. Eu eram în Malta când ne-au telefonat ca să ne spună că părintele Tom era într-un avion din Oman care îl aducea la Fiumicino": așa a spus rectorul major al salezienilor, părintele Angel Fernandez Artime: "Nu știm cu au fost mișcările: nu ne așteptam la nimic până în momentul în care am primit telefon".

(După agenția SIR, 16 septembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat