Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Protagoniști și nu numai spectatori

Constituirea unei echipe de tineri care să sprijine munca secretariatului general al Sinodului Episcopilor și a consultanților săi în munca pregătitoare a adunării din octombrie 2018, mai ales în ce privește elaborarea lui Instrumentum laboris; și calendarizarea, în contextul lucrărilor sinodale, a unor momente în care părinții sinodali să se poată confrunta cu tinerii, să dialogheze cu ei, să schimbe opinii și idei. Sunt cele două sugestii care au reieșit de la seminarul internațional despre situația tineretului - organizat în vederea celei de-a cincisprezecea adunări generale ordinare de anul viitor - care s-a încheiat la Roma vineri, 15 septembrie 2017. Le-a subliniat cardinalul secretar general Lorenzo Baldisseri intervenind la încheierea simpozionului.

Cardinalul a evidențiat și o cerere formulată de participanți, care - a precizat el - "nu este în competențele noastre, dar pe care o putem încredința oricum reflecției părinților sinodali", adică aceea de "a-i implica în mod stabil pe unii tineri în organismele Sfântului Scaun", având conștiința că, "dacă vrem în mod serios să promovăm reforma Bisericii în linia indicată de papa Francisc, putem și trebuie să pornim de la prospețimea noilor generații".

În orice caz, experiența avută în timpul seminarului internațional a întărit o convingere fundamentală: "Și sinodul tinerilor - a spus secretarul general - poate să reprezinte o pietricică din acea reînnoire misionară a Bisericii" care pentru exortația apostolică Evangelii gaudium constituie "provocarea de nu poate fi amânată a timpului nostru". Noilor generații, a adăugat el, trebuie "să ne adresăm nu numai pentru ca să ne ajute să înțelegem «cum» să vestim mesajul creștin astăzi", ci și pentru a înțelege mai bine "«ce anume» cere astăzi Domnul Isus Bisericii sale , «ce anume» așteaptă de la ea în acest moment istoric, «ce anume» trebuie scos și «ce anume» trebuie regăsit în schimb în interiorul misiunii sale". Cardinalul a afirmat și că tot materialul adunat în cursul seminarului, inclusiv rapoartele grupurilor de studiu și intervențiile pe care participanții "vor voi să le trimită în mod liber", va fi "publicat drept contribuție preliminară pentru apropiata adunare sinodală". Urarea este ca părinții sinodali, aleși în următoarele luni de conferințele episcopale, "să poată găsi în el material util pentru a se documenta în vederea lucrării din adunare".

Cardinalul a ilustrat și câteva date ale seminarului: au fost 82 de participanți, dintre care 21 de tineri, 15 experți care provin din universități laice, 17 experți care provin din universități ecleziastice, 20 de formatori și lucrători în pastorația tineretului, 9 reprezentanți ai organismelor Sfântului Scaun. Din punct de vedere geografic, 52 de participanți proveneau din Europa, 18 din America, 7 din Asia, 4 din Africa, una din Australia. În afară de aceștia, au fost circa cincizeci de oaspeți, angajați în diferite moduri în pastorația tinerilor.

Seminarul, a explicat cardinalul, nu a avut desigur pretenția de a explora în mod exhaustiv situația complexă a tinerilor de astăzi, "și din cauza pluralității incredibile a contextelor geografice și culturale, care ne cere să evităm cât mai mult posibil o abordare abstractă și simplificatoare". Mai degrabă a intenționat să sugereze o metodă: "metoda ascultării reciproce, pentru că nu poate să existe drum sinodal care să nu pornească de la ascultare". De altfel, a adăugat cardinalul, cuvântul "Sinod", așa cum amintește adesea și papa Francisc, înseamnă "drum comun", "stradă împărtășită". De fapt, "cei care merg împreună sunt chemați la cunoașterea reciprocă, la dialogul fratern, la ajutorul reciproc".

"Identitate, proiectare, alteritate, tehnologie, transcendență" sunt cuvintele cheie în jurul cărora a fost organizată reflecția. Este vorba, pentru a spune așa, "de concepte-umbrelă, sub care se adună numeroase alte chestiuni și nenumărate provocări". Pentru aceasta, a afirmat cardinalul, nu surprinde că "toate comunicările programate, dezbaterea din aulă și lucrările grupurilor adesea și cu plăcere au lăsat să iasă în evidență alte teme nu mai puțin importante sau măcar au explorat aspecte diferite ale aceleiași probleme". De fapt, seminarul s-a străduit "să păstreze o privire realistă asupra situației tineretului". Nu a fost "ascunsă dezorientarea care caracterizează astăzi noile generații" și care este adesea "rezultatul crizei familiei și a societății civile însăși, care apar șovăitoare față de membrii lor mai tineri". Însă realismul nu "s-a transformat niciodată în pesimism: tinerii de astăzi, în pofida multelor contradicții ale timpului în care trăiesc", sunt, "probabil și mai mult decât generațiile care i-au precedat, însetați de adevăr, libertate, iubire, adică sunt «căutători de sens»".

Și episcopul Fabio Fabene, subsecretar al Sinodului Episcopilor, după seminar a subliniat că Biserica vrea "să-i însoțească pe tinerii de astăzi pentru ca să poată construi viața lor pe alegeri profunde, pe baze solide, pe pilaștri mari. Pentru ca să poată fi tineri fericiți și să poată contribui cu adevărat la edificarea lumii și a Bisericii". Sinodul, a explicat el, îi privește pe toți tinerii, "așa cum a afirmat papa adesea. Toți înseamnă tinerii din toate continentele și din toate situațiile vieții. Nu numai tinerii catolici sau creștini, ci și aceia care au abandonat practicarea credinței".

(După L'Osservatore Romano, 17 septembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat