Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Atac la Londra. Mărturia parohului, "vor să ne distrugă dar noi ne rugăm ca inimile lor să se convertească"

De M. Chiara Biagioni

Londra și londonezii nu se vor lăsa intimidați și înfrânți de terorism. Revine teroarea la Londra. Însă răspunsul dat teroriștilor este acela de a continua să trăiască și de a nu permite celui ce seamănă frică prin bombe să schimbe istoria, valorile și stilul de viață din acest oraș. Părintele Michael Daley, paroh al bisericii "Holy Cross" povestește la agenția SIR cum reacționează Londra la atac. Era ora 8.20 (în România era 10.20), în plină oră de vârf, când o bombă a explodat în stația de metrou Parsons Green. Parohia se află în imediata vecinătate și mai aproape de metrou este școala primară catolică "Holy Cross Catholic Primary" legată de parohie. Imediat după deflagrație poliția a izolat toată zona și parohul a mers în școală pentru a constata că toți, mai ales copiii, se simt bine.

Ce situație ați găsit?

Copiii erau înspăimântați. Din fericire niciunul dintre ei n-a fost rănit. Erau desigur impresionați pentru că au auzit și au înțeles ceea ce se întâmpla în jurul lor. Mulți dintre ei erau deja la școală și niciunul din fericire n-a fost implicat în tren. Oricum, părinții lor erau foarte preocupați și au venit la copiii lor la școală pentru a vedea dacă toți se simt bine. Am mers pentru a-i ajuta pe învățători să stau cu copiii și să vorbesc cu părinții. Lumea era șocată, apoi s-a calmat.

Londra iarăși sub atacul terorismului. Cum vă simțiți?

Ceea ce s-a întâmplat în această dimineață este o indicație că terorismul poate într-adevăr să lovească în orice moment și în orice loc. Dar ceea ce trebuie să facem acum este să nu ne lăsăm condiționați în modul nostru de a trăi. Desigur, ceea ce am trăit este un șoc. Cu atât mai mult dacă precum în cazul de astăzi, terorismul a lovit o zonă rezidențială ca aceea în care trăim. Nu suntem în centrul orașului. Parsons Green este un loc unde oamenii trăiesc, nu muncesc. De aceea nu sunt magazine sau birouri. Poliția ne-a spus că probabil că bomba nu trebuia să lovească această zonă, ci se îndrepta spre centrul orașului. Și că în mod clar ceva a mers greșit. Oamenii sunt impresionați pentru că dintr-o dată ne-am aflat într-o situație pe care am învățat s-o vedem în news, dar care astăzi ne-a atins personal, a intrat în viața noastră, a devenit parte din noi.

Ce v-a impresionat mai mult?

Nu am văzut scene de răniți, dar am văzut reacția oamenilor. Erau șocați și aveau nevoie să fie asigurați. Am fost în zona metroului și am vorbit cu persoanele. Și mi-au povestit ceea ce simțeau. N-am văzut deci imagini de răniți ci mai degrabă de șoc.

Primarul de Londra, Sadiq Khan, a spus că Londra nu se va lăsa intimidată de terorism. Va fi așa?

Ceea ce a spus este foarte important. Persoanele cu care am vorbit astăzi îmi spuneau tocmai asta, adică faptul că ceea ce s-a întâmplat astăzi nu va trebui să condiționeze viața noastră, modul nostru de a trăi. Scopul teroriștilor și al celor care pun bombele este tocmai acela de a distruge temeliile societăților noastre. Așadar dacă acesta este scopul lor, singurul nostru răspuns va trebui să fie aceea de a nu permite ca asemenea evenimente să poată schimba în niciun mod valorile noastre de libertate. Trebuie să reacționăm ancorându-ne în manieră și mai puternică în principiile pe care ei vor să le distrugă.

Cum au reacționat copiii?

Când am intrat în clase i-am întrebat cum se simt, dacă au înțeles ce se întâmpla afară și eu au răspuns că da, că se simt bine și că învățătorii le-au explicat foarte bine ce s-a întâmplat. Erau impresionați dar copiii, din păcate, se obișnuiesc cu acest soi de evenimente. Ei știu că acest tip de atacuri se întâmplă, dar știu și că tu încerci să-i protejezi. Au acces la social media și se uită la televizor. Au văzut întâmplându-se asemenea lucruri în trecut și nu numai aici la Londra, ci în lume. Însă au nevoie să se simtă protejați și că este o întreagă comunitate care se îngrijește de ei.

Ce veți spune duminică la liturghie?

Voi spune că pentru comunitatea noastră a fost desigur șocant ceea ce am trăit. Am fost parte din ceva cu care nu eram obișnuiți, dar trebuie să reacționăm, să continuăm să trăim viața noastră așa cum am făcut mereu, să nu ne fie frică să ieșim, să nu ne fie frică de celălalt. Lecturile din Evanghelie în această perioadă ne fac să medităm tema iertării. Ne rugăm ca inimile acelor persoane care voiau să ne facă rău să se convertească, să părăsească drumurile morții și să întreprindă calea dreptății și a păcii. Comunitatea noastră este una foarte unită și răspunsul nostru la teroare va fi și acela de a rămâne aproape unii de alții, uniți în idealurile noastre comune.

(După agenția SIR, 15 septembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat