Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Campusul tinerilor din Parohia "Sfântul Nicolae"

În perioada 4-8 septembrie 2017, tinerii din Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău au trăit bucuria unor zile minunate, pline de har în nordul țării, Maramureș, însoțiți fiind de pr. Dominic Sorin Ciobanu, responsabil cu pastorația tinerilor. Tema campusului a fost: Descoperă România. În aceste zile tinerii au avut ocazia să se cunoască, să se împrietenească, să trăiască asemenea unei adevărate familii, să descopere frumusețea Creației, dar și să surprindă crâmpeie din istoria poporului lui Dumnezeu, a sacrificiului pe care l-au făcut înaintașii noștri în apărarea adevărului, mărturie vie a trăirii în cuvinte și fapte iubirea față de Dumnezeu și aproapele.

După cum ziua bună se cunoaște după zâmbetul de dimineață, începutul campusului din acest an ne-a surprins cu zâmbete și voie bună, nu numai pentru o zi, dar pentru o săptămână. Aventura în care am pornit ne-a purtat pe meleagurile Maramureșului unde, vizitând obiectiv cu obiectiv, ne-am bucurat împreună de locuri, momente, oameni și peisaje.

După un drum lung, petrecut unul alături de celălalt, în care nu se putea lăsa decât cu râsete, jocuri și voie bună, am făcut un prim popas, într-un loc care ne-a încărcat cu energie și totodată ne-a răsfățat cu un peisaj cum rar întâlnești. Transrarăul, căci despre el este vorba, ne-a încântat privirile și ne-a oferit un răgaz mai mult decât perfect pentru lunga noastră zi.

Mult a fost puțin a rămas, astfel că ajunși la destinație am fost primiți cu căldură în locul în care urma să ne petrecem următoare săptămână, și anume Oratoriul din Strâmtura. După o odihnă bine meritată, aventura noastră începea de-a binelea. Aceasta nu s-a limitat doar la a vizita anumite locuri și a ne distra, ci a avut ca scop și apropierea unul față de celălalt, dar și de Dumnezeu. În acest sens, începutul fiecărei zile era marcat de o sfântă Liturghie, care ne pregătea sufletește pentru activitățile care urmau să ne întâmpine.

Deoarece este necesară cunoașterea trecutului, tocmai pentru ca acesta să nu se repete, un prim obiectiv a fost Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighet. Aici am fost întâmpinați de vocea Anei Blandiana care ne-a pregătit pentru ceea ce urma să vedem și să auzim. Ca om în secolul XXI, ți se pare de necrezut ce a făcut comunismul din oameni, însă după ce intri în camerele în care te întâmpină povești care mai de care mai cutremurătoare ale persoanelor încarcerate aici, nu ai cum să ieși pe ușă așa cum ai intrat. Ieși un pic mai răscolit și gânditor, purtând în suflet dorința de face lumea mai bună, ca istoria să nu se mai repete. Considerat ca parte a Memorialului, Cimitirul Săracilor este un loc întins dedicat oamenilor care au luptat împotriva comunismului și au plătit cu viața. Aici îți amintești de unde vii și unde vei ajunge. Ieșind prețuiești totul, mai mult, mult mai mult.

După aceste locuri dominate de o liniște incomodă, următoarea pe listă, Mănăstirea Săpânța - Peri, ne-a întâmpinat cu o altfel de liniște. O liniște sufletească plusată de un loc surprinzător și tăcut. Plecând cu imaginea impozantei Biserici în gând, am pornit către un alt obiectiv din Săpânța care avea să ne facă mai veseli, și anume Cimitirul Vesel. Socotind moartea ca un eveniment vesel, cimitirul se diferențiază clar de altele. Am observat imediat de la distanță Turla Bisericii și acoperișul frumos colorat, fiind câteva elemente anticipative a ceea ce urma să vedem. Intrând în acest loc, nu puteai să nu zâmbești fiind întâmpinat de culori care te binedispuneau și versuri care te făceau curios, dar și vesel totodată. Recunoscători pentru ceea ce ne-a oferit ziua, am plecat de la Cimitirul Vesel cu o ploaie, care treptat ne-a părăsit și cu speranța că următoare zi va fi la fel de darnică cu noi. Așa a și fost.

O nouă zi ne-a surprins cu și mai multe surprize. Pe listă a fost Mănăstirea Bârsana, un loc întins unde am regăsit liniștea specifică unui astfel de loc, dar totodată am rămas surprinși de construcțiile care alcătuiesc acest Ansamblu Monahal. De asemenea, am fost impresionați și de Muzeul Satului Maramureșean, un loc și mai vast unde am descoperit gospodării și unelte, și unde pășeam pe ulițe cu drag. Însă, cum orice lucru bun are și-un sfârșit, iată că o altă zi a ajuns la capăt, iar noi am profitat cât s-a putut de ea. Ne-am bucurat în continuare de campus, cu jocuri și muzică, cu dans și râsete, dar și cu o partidă de fotbal mult așteptată de băieți.

Campusul este despre comunicare și prietenie, este despre apropierea dintre oameni, despre locuri și momente, dar și despre apropierea de Dumnezeu. Și cum altfel să ne apropiem de El, decât descoperindu-i creația.

O nouă zi a campusului ne-a pregătit un peisaj mai mult decât superb aflat la 2303 metri înălțime și la numeroșii pași bătuți de noi către Vârful Pietrosul Rodnei. Ne-am convins fiecare de ce se numește Pietrosul, asta este clar. Dar cu toate acestea am reușit să străbatem traseul, efortul fiind și recompensat, în primă fază de priveliștea Lacului Iezer, așezat la poalele Vârfului, lac ce are forma României, iar mai apoi de peisajul impresionant de la 2.303 metri.

Printre fotografii și filmări, important este să nu uiți să și trăiești momentul. Iar un astfel de moment, aflat la 2.303 metri, merită trăit din plin și admirat așa cum se cuvine. Tocmai cu un astfel de moment a luat sfârșit și acest campus. Aventura noastră s-a încheiat la înălțime, la propriu, dar și la figurat, aventură posibilă datorită părintelui decan Isidor Dâscă și părintelui Dominic Ciobanu, cărora le mulțumim pentru implicare și pentru tot ce face pentru noi, tinerii.

Următoarea zi urma să ne luăm rămas bun de la locul care ne-a găzduit pentru o săptămână și să ne întoarcem la casele noastre. Nu înainte, însă, să sărbătorim Nașterea Sfintei Fecioare Maria, într-un loc în care am fost primiți cu brațele deschise și cu multă căldură. Casa de copii "Sfântul Iosif" din Odorheiul Secuiesc a fost un ultim și binevenit popas, unde am învățat că este de ajuns să ai credință ca miracolele să aibă loc.

Însoțiți de acest gând, ne-am continuat drumul către case. Obosiți, dar fericiți, deoarece am avut parte de o săptămână minunată. O săptămână din care nu ne vom aduce aminte zilele, ci mai degrabă momentele.

Ioana Ciuraru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4-8 septembrie: Bacău: Campusul tinerilor din Parohia "Sfântul Nicolae"


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat