Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Francisc îl întâlnește pe părintele Tom, preotul indian răpit în Yemen

Papa Francisc l-a întâlnit în dimineața de 13 septembrie 2017 în casa "Sfânta Marta" pe preotul indian Thomas Uzhunnalil, eliberat în zilele trecute în Yemen după 18 luni de sechestrare, după atacul terorist din martie 2016 care a costat viața a patru călugărițe de la Misionarele Carității.

Întâlnirea dintre pontif și salezianul în vârstă de 57 de ani originar din Kerala a avut loc după audiența generală. Însuși părintele Tom furnizează detaliile la L'Osservatore Romano explicând că imediat ce l-a văzut pe papa sosind s-a plecat la pământ pentru a-i săruta picioarele, dar Bergoglio l-a ajutat imediat să se ridice și i-a sărutat mâinile, îmbrățișându-l și asigurându-l că va continua să se roage pentru el așa cum a făcut în timpul cât a fost răpit. Vizibil emoționat, conform relatării preotului, Francisc i-a dat și binecuvântarea sa.

Răpit la 4 martie 2016 la Aden în atacul împotriva unei case pentru bătrâni a surorilor Maicii Tereza, călugărul a exprimat o "amintire cu totul deosebite față de cele patru surori și față de cele douăsprezece persoane asasinate în momentul răpirii sale". Apoi a avut "expresii deosebite de recunoștință față de guvernul din Oman care s-a angajat pentru a obține eliberarea sa".

Chiar ieri Sfântul Scaun, confirmând știrea eliberării, exprima într-un comunicat recunoștința vie "celor care s-au străduit pentru găsirea lui, îndeosebi maiestatea sa sultanul de Oman și autoritățile competente ale sultanatului". La rândul său, Conferința Episcopală Indiană, prin secretarul general, lăuda "angajarea personală a papei Francisc, care a dedicat toată influența sa".

Astăzi pe părintele Tom l-a însoțit la "Sfânta Marta" cardinalul Oswald Gracias, arhiepiscop de Bombay. Înainte de a pleca spre Kerala, călugărul va rămâne câteva zile la Roma pentru analize medicale; va fi primit de comunitatea saleziană condusă de rectorul major Ángel Fernández Artime. Condițiile sale de sănătate "sunt bune", precizează cardinalul Gracias, asigurând că "în perioada cât a fost prizonier n-a avut probleme deosebite și a fost tratat bine".

(După Vatican Insider, 13 septembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat