Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Desfigurată de acid, voia eutanasia, papa Francisc o îmbrățișează: "Ești curajoasă și frumoasă". Și ea își schimbă hotărârea

De Salvatore Cernuzio

"Ești curajoasă și ești și frumoasă". Consuelo Cordoba hotărâse să o termine cu viața înainte de a-l auzi pe papa Francisc adresându-i aceste cuvinte. Prea insuportabilă viața pentru această columbiană de 56 de ani, născută în Itsmina, desfigurată pe tot corpul de acidul aruncat peste ea de soț, constrânsă să sufere 87 de intervenții pentru a încerca să recupereze bucată cu bucată fața sa și care a fost diagnosticată recent că are și o infecție cerebrală. Într-adevăr prea mult. Așa încât Consuelo programase o eutanasie pentru data de 29 septembrie 2017, folosindu-se de legea care în Columbia permite să se folosească eutanasia în circumstanțe excepționale.

Însă după aceea a venit Francisc. Consuelo, prezintă Daily Mail, l-a întâlnit în nunțiatura apostolică din Bogotá în timpul recentei călătorii în țara sud-americană; ea însăși a cerut o întâlnire cu pontiful, numai pentru câteva minute ca să-i destăinuiască durerea sa și să-i ceară o "binecuvântare" înainte de a face ultimul său gest.

Femeia s-a prezentat în fața papei purtând cagula din țesut de culoarea cărnii care acoperă fața sa de șaptesprezece ani, pentru a o proteja de razele solare dar și de rușine că poartă semnele brutalității fostului soț, Dagoberto Esuncho, care a agresat-o în 2000 în casă, și care a fost închis pentru a fi eliberat după o lună. Brutalitate care a întrerupt orice vis de a deveni stilistă profesionistă și de a deschide un salon de frumusețe, dând în schimb început la un adevărat Calvar format din operații continue (mai lipsesc alte șase), terapii, tuburi puse în nări pentru a respira, hrană lichidă ca unic aliment. Precum și umilirea de a trebui să trăiască din caritatea altora. La toate acestea s-a adăugat acum diagnosticul unei toxoplasmoze cerebrale, care se manifestă de obicei cu crize epileptice și paralizie.

"Ajunge", a spus Consuelo Cordoba. A mers să spună asta și papei care, însă, ascultând istoria sa și cererea sa de a o binecuvânta înainte de a muri, i-a negat orice aprobare și i-a spus: "Nu, tu nu vei face asta", încurajând-o să meargă înainte și să lupte pentru visele sale. Pentru că, a adăugat Francisc dărâmând-o pe femeie, "ești curajoasă și ești și frumoasă".

"Papa m-a îmbrățișat și mi-a oferit acest cadou. Acum vreau să trăiesc", a revelat Consuelo câtorva media columbinene, "nu voi mai face asta (eutanazia, nt) pentru că Dumnezeu urmează să aducă măreție în viața mea. S-a săvârșit o minune". Și zâmbind a adăugat: "Medicul să nu mă aștepte, poate să pregătească injecția pentru altcineva".

(După Vatican Insider, 12 septembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat