Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Yemen, a fost eliberat salezianul răpit

De Giorgio Bernardelli

Este liber părintele Tom Uzhunnalil, salezianul indian răpit în martie 2016 în tragicul atac jihadist împotriva casei Misionarelor Carității din Aden, care a costat viața a patru călugărițe. A anunțat asta cu un comunicat Vicariatul apostolic din Arabia meridională, sub jurisdicția căruia se află Yemenul.

"Episcopul Paul Hinder - se citește în scurta notă - este bucuros să anunțe că părintele salezian Tom Uzhunnalil, care a fost răpit în casa Misionarelor Carității din Aden la 4 martie 2016, a fost eliberat astăzi. Se află acum în mâini sigure. Episcopul - continuă comunicatul - le mulțumește tuturor celor care au fost implicați în eforturile pentru eliberare și tuturor celor care în lume s-au rugat fără încetare pentru ca părintele Tom să se întoarcă acasă sănătos și teafăr".

Știrea eliberării călugărului indian - care este originar din Kerala - a fost anunțată cu un tweet și de ministrul de externe indian, Sushma Swaraj, care chiar cu puține zile în urmă întâlnind o delegație a episcopilor indieni promisese spunând că eliberarea era de acum aproape.

Nota vicariatului apostolic nu precizează despre eliberare, explicând că vor fi furnizate "cum și când vor fi disponibile". Agenția de informație saleziană ANS revelează în schimb că părintele Tom se află în afara Yemenului, la Muscat, în sultanatul Oman.

Chiar de acolo cotidianul local Oman Observer a difuzat și o fotografie a sa, care-l arată într-o haină tradițională locală și explică faptul că în curând va putea să se întoarcă în India. În afară de asta cotidianul din Muscat revendică rolul pe care l-a jucat în eliberare sultanul din Oman, Qaboos bin Said, "în colaborare cu diferitele părți din Yemen". În sfârșit adaugă că salezianul a exprimat "mulțumirea sa lui Dumnezeu Atotputernicul și aprecierea față de opera desfășurată de sultan", amintindu-i și el pe toți cei care s-au rugat pentru eliberarea sa.

"Exprimăm profundă recunoștință lui Dumnezeu pentru încheierea fericită a acestui eveniment - a comentat la agenția Fides secretarul general al Conferinței Episcopale Indiene, episcopul Theodore Mascarenhas -. Apoi trebuie să mulțumim acțiunii guvernului indian, care a depus toate eforturile pentru eliberarea părintelui Uzhunnalil. Și trebuie să mulțumim și angajării personale a papei Francisc, care și dedicat toată influența sa". Conform monseniorului Mascarenhas, părintele Tom, înainte de a ajunge în India, ar putea să se oprească în Vatican.

Mare satisfacție pentru știrea eliberării a fost exprimată la agenția Asia News și de sora Mary Prema, superioara Misionarelor Carității, cu care părintele Tom își desfășura slujirea la Aden. "Sunt cuprinsă de bucurie pentru această frumoasă veste - a comentat ea - și îi aduc laudă lui Dumnezeu pentru milostivirea sa. Nu am abandonat niciodată speranța că într-o zi părintele Tom va fi eliberat. Fotografia sa a rămas lipită pe mormântul Maicii Tereza. Surorile, săracii și oamenii s-au rugat în fiecare zi pentru eliberarea sa".

(După Vatican Insider, 12 septembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat