Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Spre sinodul tinerilor

Seminar internațional la Roma

Dorința papei Francisc este ca sinodul din octombrie 2018 "despre" tineri să fie și un sinod "al" tinerilor, în care toți să aibă posibilitatea de a fi ascultați. Asta a subliniat cardinalul Lorenzo Baldisseri în timpul inaugurării seminarului internațional despre situația tineretului, care se desfășoară de la 11 la 15 septembrie 2017 la Roma.

Se inserează în acest context lansarea unui portal internet dedicat sinodului din 2018, cu acest chestionar în mai multe limbi adresat direct noilor generații. "În circa trei luni de prezență online - a explicat secretarul general al Sinodului Episcopilor - au fost peste 110.000 de tineri care au răspuns la chestionar". Este vorba, a subliniat el, despre "un număr semnificativ, luând în considerare și noutatea absolută a inițiativei, care poate să mai crească în următoarele luni, ceea ce este suficient pentru a da mărturie despre marea dorință a tinerilor de a-și spune părerea".

Importanța de a-i asculta pe tineri, a amintit cardinalul, a fost bine "remarcată de papa Francisc în omilia de la veghea de rugăciune ca pregătire pentru Ziua Mondială a Tineretului din acest an, celebrată în bazilica Santa Maria Maggiore". Cardinalul a afirmat și că în peste cincizeci de ani de activitate, organismul sinodal s-a "configurat ca un loc privilegiat de receptare a bogatului magisteriu al Conciliului al II-lea din Vatican", contribuind în modul său "la replăsmuirea - sau întocmai «la reîntinerirea» - feței Bisericii contemporane. De altfel, ultimul dintre mesajele concluzive ale Conciliului către omenire este adresat tocmai tinerilor, celor cărora "părinții conciliari intenționează în mod ideal să le încredințeze «ștafeta» Bisericii care va veni".

Tinerii "reprezintă una dintre «căile» privilegiate ale Bisericii, mai ales într-o epocă de mari schimbări cum este aceea pe care o trăim", a amintit cardinalul. Pentru acest motiv, anul viitor părinții sinodali, reuniți la Roma cum Petro et sub Petro, se vor întreba împreună "despre îngrijirea pastorală a noilor generații, ținând bine minte de cheia specială de lectură oferită de papa Francisc, care cere Sinodului să se concentreze în mod special asupra credinței și asupra discernământului vocațional al tinerilor". În această optică, obiectivul seminarului este să ofere o contribuție preliminară, care "să permită «să se încadreze» - sau «să se fotografieze» - situația tineretului, găsind trăsăturile fundamentale care unesc tinerii de astăzi", fiind în același timp atenți la pluralitatea contextelor geografico-culturale, "pluralitate care face extrem de fluctuant însuși conceptul de «tânăr»".

În această privință, seminarul asumă "un caracter nu numai internațional", dând spațiu pe cât posibil aportului experților care provin din toate continentele, ci și "multidisciplinar, favorizând întâlnirea și dialogul între sectoare disciplinare diferite: sociologia, psihologia, economia, informatica, filozofia, teologia și pastorația". În afară de "specialiști", nu lipsește "o reprezentare calificată a tinerilor, găsiți cu colaborarea Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață". Este vorba despre delegați ai pastorației tineretului din diferite țări, despre membrii ai asociațiilor de tineret, despre reprezentanți ai mișcărilor studențești.

În sfârșit, cardinalul a subliniat că seminarul internațional, care "deja în el însuși reprezintă o noutate pe drumul sinodal", se pune în continuitate clară cu documentul pregătitor al Sinodului din 2018. Auspiciul este ca rezultatele zilelor de studiu, adunate cu nenumăratele inițiative puse în aplicare de dieceze, conferințe episcopale, școli și asociații, "să folosească la desțelenirea terenului în vederea sinodului, pentru ca semănatul, încredințat părinților sinodali, să poată produce roade îmbelșugate printre tinerii din întreaga lume".

(După L'Osservatore Romano, 13 septembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat