Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Austria: Bucuria și împlinirea slujirii la dublul jubileu a doi preoți români

În anul împlinirii a 25 de ani de preoție, doi dintre preoții promoției 1992 a Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, care activează în Austria, pr. dr. Iosif Antoci și pr. Eronim Ciceu, au fost sărbătoriți de comunitățile în care slujesc, în zilele de 9 și 10 septembrie 2017. În plus, părintele Ciceu sărbătorește, miercuri, 13 septembrie 2017, frumoasa vârstă de 50 de ani.

Cu 25 de ani în urmă, primind în dar de la Isus, Marele Preot, pecetea eternă sacerdotală, am pornit la drum cu această rugăciune: "Doamne dă-mi ochi să văd, inimă să iubesc și capacitate să te slujesc pe tine în aproapele meu, mai ales în cei bătrâni și bolnavi".

Noutatea lui Dumnezeu în slujire mă surprinde... și mă surprinde mereu. Cât de înălțător și minunat lucru este să slujești cu adevărat! Departe de țară, într-o societate semi-atee în care trăiesc de peste 20 de ani, nu mi-am putut închipui să întâlnesc oameni de caracter, cu o conduită morală irefutabilă și cu o implicare totală în vastul "Șantier al slujirii".

Împreună cu ei, am învățat spiritul adevăratei evanghelii, al slujirii. Am conștientizat o mare realitate care înnobilează ființa umană, realitatea simplă de a te bucura mai mult atunci când dăruiești decât când primești.

Bucuria noastră se prelungește în fiecare zi, mai ales în urma vizitei noastre la Sfântul Părinte Papa Francisc, cu ocazia celor 25 de ani de preoție, atunci când Sfântul Părinte văzându-ne, ne-a mulțumit și ne-a îndemnat să slujim mai departe Biserica. Cuvinte rostite de Sfântul Părinte pe care nu avem cum să le uităm.

Cu această ocazie vrem să aducem mulțumirea noastră episcopului Petru Gherghel, episcopului Aurel Percă, tuturor superiorilor noștri de la Seminarul din Iași, care ne-au îndrumat pe acest drum al slujirii preoțești și au riscat să ne trimită în via Domnului spre a sluji.

Suntem o serie foarte mică numeric, însă foarte diversificată ca mod de slujire. Nu-i vom uita niciodată în rugăciunile noastre pe toți binefăcătorii noștri, care ne-au ajutat să ajungem la acest moment aniversar.

Un mod special de-a mulțumi se îndreaptă spre acele surori de la Seminarul din Iași, cât și personalului auxiliar care s-au străduit să avem cele necesare pe masă în fiecare zi.

Un gând de recunoștință se îndreaptă și spre bunicuțele noastre care zilnic cu rozariul în mână se rugau pentru noi să ajungem să putem sluji la altar.

Apoi gândul nostru la aniversarea celor 25 de ani de preoție se îndreptă și spre acele persoane care zilnic cu palmele lor bătătorite s-au rugat zilnic lui Dumnezeu ca noi să ajungem la ceea ce ne-am propus.

Tuturor le rămânem recunoscători și le purtăm în inima noastră o prețuire deosebită.

Într-adevăr, mare a fost surpriza pentru mine când, împreună cu colegul pr. Eronim Ciceu, originar din Dieceza de Iași, am celebrat 25 de ani de preoție, în comunitățile care ne-au fost încredințate de cardinalul de Viena, arhiep. Cristoph Schönborn; cu respect și bucurie, credincioșii din parohie împreună cu primarii și oficialitățile acestor orașe, în taină, au pregătit pentru noi (pentru sărbătoarea noastră) adevărate semne ale prețuirii și iubirii lor față de noi, duminică, 10 septembrie 2017.

Pr. Eronim Ciceu, în semn de recunoștință pentru cei 50 de a ani de viață, împliniți la 13 septembrie 2017, pentru care îi spun "La mulți ani" pe aceasta cale, pentru cei 20 de ani de ani ca paroh în Pulkau și 10 ani de când se află în fruntea Organizației "Europahaus", a primit medalia de aur cu emblema primăriei din Pulkau și medalia de argint din partea primăriei din Schrattenthal. Sunt mai multe comunități (trei parohii și cinci comunități) în administrare cu doua primării separate care se află pe teritoriul parohiilor încredințate spre păstorire.

Apoi Landul Austriei Inferioare a organizat sâmbătă, 9 septembrie 2017, un concert de muzică de fanfară militară, unde au fost foarte mulți oaspeți invitați din Austria și România. A fost un moment bine pregătit și bine sărbătorit.

Surpriza cea mare a venit și pentru mine, când cei doi primari din localitățile de mai sus menționate s-au mobilizat și, fără ca noi să știm sau să bănuim ceva, duminică, 10 septembrie 2017, mi-au oferit o diploma de recunoștință și mulțumire, precum și un ulcior de culoare verde cu stema primăriei orașului. Este pentru mine cât și pentru toți locuitorii acestei comunități un semn deosebit de onorant și înălțător. Ambii primari și-au arătat recunoștința că în comunitățile unde ei activează au parte de păstor, în ciuda crizei acute de preoți din Austria.

Așa cum odinioară (acum 25 de ani) am pornit la drum plin de optimism și credință, acum, mulțumind Domnului pentru toate darurile primite în acești ani, continui drumul sfintei preoții cu aceeași rugăciune: "Doamne, dă-mi ochi să văd, inimă să iubesc și capacitate să te slujesc pe tine în aproapele meu, mai ales în cei bătrâni și bolnavi".

Pr. dr. Iosif Antoci

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9-10 septembrie: Austria: Bucuria și împlinirea slujirii la dublul jubileu a doi preoți români


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat