Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Deschiderea anului școlar 2017-2018 la Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi"

Luni, 11 septembrie 2017, a avut loc deschiderea anului școlar 2017-2018 la Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi". Ceremonia solemnă a început la ora 10.30, în capela Institutului Teologic Franciscan, și a debutat cu sfânta Liturghie prezidată de pr. Virgil Blaj, secretar provincial, împreună cu pr. Cristinel Sociu, directorul liceului, pr. Marius Bîlha, rector de formare în cadrul Institutului Teologic Franciscan, și alți părinți formatori din cadrul seminarului.

În fiecare an calendaristic, luna septembrie este asociată, de către elevi, părinți și profesori, cu începutul noului an școlar, un început pe care îl punem, de fiecare dată, sub grija călăuzitoare și ocrotitoare a lui Dumnezeu, Părintele luminilor, în munca de formare, de creștere intelectuală și spirituală, de cultivare a virtuților. Este un drum pe care mergem împreună, un drum care cere sacrificii, disponibilitate deplină, dăruire, răbdare, consecvență, responsabilitate, atât din partea profesorilor, cât și din partea elevilor și a părinților acestora.

Călăuziți de cele mai înălțătoare gânduri și dorințe de noi împliniri, cu toții am participat la Sfânta Liturghie, la începutul căreia pr. Cristinel Sociu, directorul liceului, a salutat prezența părintelui Virgil Blaj, a celorlalți preoți, a profesorilor, a elevilor de la profilul teologic și de la profilul pedagogic, a părinților și a autorităților locale.

Sfânta Evanghelie a fost proclamată de pr. Alin Burlacu, iar cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Virgil Blaj, care a început cu câteva reflecții pe marginea unui verset din Scrisoarea sfântului Apostol Paul către Romani: "Prin harul care mi-a fost dat, eu spun fiecăruia dintre voi să nu aibă despre sine o părere mai înaltă decât se cuvine, ci să aibă simțiri cumpătate despre sine, potrivit cu măsura de credință pe care a împărțit-o Dumnezeu fiecăruia" (Rom 12,3). Cum am putea trăi acest an școlar "cum se cuvine?" Purtându-ne și tratându-ne cu iubire, cu multă căldură și considerație. Să învățăm unii de la alții și împreună de la Cristos, Învățătorul nostru prin excelență. "Să luăm din cărți cât ni se potrivește nouă și cât se înrudește cu adevărul", a mai spus părintele, făcând referire la principiul pedagogic recomandat de sfântul Vasile cel Mare: "Trebuie să citiți așa cum fac albinele; ele nu se duc fără nicio alegere la toate florile, nici nu încearcă să aducă tot ce găsesc în florile peste care se așază, ci iau cât le trebuie pentru lucrul lor, iar restul îl lasă cu plăcere. Noi, dacă suntem înțelepți, să luăm din cărți cât ni se potrivește nouă și cât se înrudește cu adevărul, iar restul să-l lăsăm".

La sfârșitul sfintei Liturghii, părintele director a adresat elevilor, profesorilor și echipei formative un gând bun pentru noul an școlar. Un cuvânt de mulțumire și recunoștință pentru prezență și pentru susținere a adus Provinciei Franciscane, Primăriei Municipiului Roman, reprezentată de Doina Păvăloaei, Inspectoratului Școlar Județean Neamț, reprezentat de doamna inspector Maria Ghiniță. Totodată, a prezentat directorul adjunct al liceului nostru, în persoana profesorului Nicușor Pop, menționând faptul că, începând cu acest an școlar, liceului nostru i-a fost arondată Școala Gimnazială "Costache Negri" din Roman. O prezență discretă a fost și cea a deputatului Iulian Bulai, în calitate de fost elev al școlii noastre.

Înainte de binecuvântarea finală, pr. Virgil Blaj a transmis salutul părintelui provincial, Teofil Petrișor, care, din motive obiective, nu a putut fi prezent la celebrare.

După încheierea sfintei Liturghii, am avut onoarea să fim vizitați de primarul orașului nostru, Lucian-Ovidiu Micu, care, împreună cu părintele director, a trecut pe la fiecare clasă și a urat elevilor și profesorilor succes și multe realizări.

Cu binecuvântarea și harul lui Dumnezeu, prin mijlocirea preacuratei Fecioare Maria și a sfântului Francisc din Assisi, patronul spiritual al liceului nostru, să pornim la drum!

Prof. Monica Grosu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 septembrie: Roman: Deschiderea anului școlar 2017-2018 la Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi"


 

lecturi: 50.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat