Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Învățătorule, unde locuiești? Curs inedit dedicat cateheților, educatorilor, învățătorilor, profesorilor

În perioada 8-10 septembrie 2017, la Centrul "Gaudium et Spes" din localitatea Traian județul Neamț, s-a derulat Cursul internațional de perfecționare a cateheților și educatorilor cu tema: Învățătorule, unde locuiești?, organizat de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei de Iași în parteneriat cu Facultatea de Teologie Didactică din cadrul Universității "Al. I. Cuza" Iași și Primus ONG.

Acest curs face parte din Proiectul interdiecezan: Reînnoirea catehezei din România prin metode pedagogice moderne - Formarea cateheților în Pedagogia lui Franz Kett care se desfășoară în cinci dieceze romano-catolice din România: Oradea, Alba-Iulia, Iași, Satu-Mare și Timișoara, pe perioada anilor 2017-2020. Pe fondul unei largi colaborări cu profesori de pastorală și cateheți din centre universitare europene, proiectul propune și garantează transferul de cunoștințe și practici catehetice din spațiul cultural german spre alte zone de educație și formare umană. Nevoia actualizării acțiunii catehetice, în lumina documentelor Magisteriului Bisericii, este percepută ca o urgență în diecezele din țară și este concretizată în diverse programe sociale, educaționale, pastorale și catehetice locale, susținute și promovate de Fundația Renovabis.

Cursul de perfecționare propune participanților să analizeze oportunitatea unor noi abordări pastorale și catehetice în contextul cultural, social și eclezial local. În acest sens, metodele propuse de cateheți acreditați de Institutul Kett din Germania sunt prezentate și expuse în mod practic prin câteva elemente de bază ale pedagogiei lui Franz Kett, cum sunt: implicarea personală în transmiterea credinței și înțelegerea sensului vieții, capacitatea de a sărbători și de a lua decizii pe baza valorilor creștine, folosirea procedeelor care facilitează inițierea creștină a copiilor și dezvoltarea competențelor didactice care permit implicarea activă a copiilor, exprimarea trăirilor prin mișcare, cuvinte, joc etc. Acestea sunt câteva elemente ce îi ajută pe participanții cursului să intre în contact cu un nou mod de a face cateheză. În termeni actuali, se poate spune că este vorba de o perfecționare a personalului catehetic și didactic în demersul formării continue conform principiului schimbării educaționale.

Propunătorul și organizatorul principal al acestui proiect și curs este pr. dr. Mihai Roca, responsabil al Oficiului pentru Cateheză din Dieceza de Iași. Metodele, temele și expunerile au fost susținute de lect. univ. drd. Edit Sipos de la Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola Ungaria și de Enikő Nagy (Sr. Kriszta - Surorile Franciscane din Mellersdorf, Odorheiu Secuiesc) profesor de religie, Parohia Romano-Catolică "Sfinții Petru și Paul" din Brașov. Traducătorul acestui curs a fost doamna lect. univ. dr. Monica Gomoescu de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, din cadrul Universității "Spiru Haret" din Brașov. Pe parcursul acestor zile au mai fost prezenți și pr. József Binszki (Theologica Academia, Dieceza Romano-Catolică de Kalocsa - Kecskemét) și lect. univ. dr. Bánkúti Gábor de la Universitatea de Teologie din Pécs, Ungaria.

Ceea ce s-a desfășurat la Traian a fost un real succes, lucru exprimat în cuvinte și gesturi de către participanți. Considerăm foarte importante impresiile câtorva participanți pentru a concluziona efectele produse de acest curs:

  • "Mulțumesc Domnului pentru posibilitatea de a participa la acest curs. Pot spune că m-am îmbogățit spiritual, dar și din punct de vedere pedagogic participând cu atenție, dăruire și dorința de a învăța cât mai multe metode didactice. Prin aceasta voi contribui la educația pozitivă a celor din jurul meu, dar mai ales a copiilor cu care lucrez de ceva timp la catedră. Domnul să vă ajute în acest demers didactic și catehetic". (Mariana)

  • "Am participat cu mare bucurie și emoție la acest curs de Pedagogie Kett. Pot să mă declar fascinată de ceea ce am descoperit aici. Am învățat metode și tehnici noi de a transmite un mesaj educativ. Aveam nevoie de acest «refresh», dar și «update», oferit acum la început de an școlar. Mulțumesc mult pentru această oportunitate". (Anca)

  • "Trăiește frumusețea credinței! Ce s-a întâmplat în aceste zile se potrivește perfect cu acest slogan. Am primit această frumusețe pe care trebuie s-o transmitem mai departe cu toată ființa noastră, așa cum au demonstrat în aceste zile formatorii și organizatorii. Proiectul acesta e îndrăzneț, dar cu multă priză la toate categoriile de vârstă. Cu multă bucurie și recunoștință am primit momente extraordinare în compania unui grup frumos, compatibil, ne-am conectat la tot ce am trăit. Nu pot să mulțumesc îndeajuns lui Dumnezeu și tuturor celor ce au inițiat și organizat această întâlnire și totodată începutul unui proiect îndrăzneț și frumos. Mă înclin în fața persoanelor care au inițiat și organizat acest curs. Putere pentru a ajunge la final". (Daniela)

  • "O vorbă spune: «La pomul lăudat să nu vii cu sacul!» Eu m-am gândit să îndrăznesc și nu am greșit. L-am umplut din belșug și vreau să încep să împart din el celor din jur". (Cristina)

  • "Mă bucur că Dumnezeu mi-a dat șansa să particip în aceste zile la cursurile de la Traian. Au fost zile pline cu activități educative frumoase și atractive. Este nevoie de o schimbare în sistemul educațional, iar această nouă abordare poate produce schimbarea în bine; a educa tinerele generații prin joc, cu bucurie și multă dragoste. Am avut ocazia să întâlnesc oameni minunați de la care am avut ce învăța. Felicitări organizatorilor și formatorilor, iar colegilor le doresc mult succes și inspirație în munca educativă pe care o desfășoară, pentru a reuși să aplice ceea ce s-a dobândit prin aceste cursuri". (Cristina)

  • "Cursul pentru predarea pedagogiei Kett, ne-a introdus într-o lume plină de liniște, calm, culoare, creativitate care se împletesc cu credința și cu elementele care dau valoare vieții. Eu, ceilalți, cuvânt, gesturi, creația, conceptul, concluzia toate au venit cu o mare noutate în abordare. Mulțumim organizatorilor și în mod special pr. Mihai! O mare mulțumire formatorilor care ne-au dat o lecție de disponibilitate, inventivitate și profesionalism și mulțumim doamnei prof. Monica pentru talentul de traducător și căldura transmisă. A fost un timp de renaștere, provocare și reconstrucție a propriei viziuni! Plec acasă purtând în inimă o mare recunoștință!" (Mariana)

  • "Îi mulțumesc părintelui Mihai pentru că ne-a invitat la cursul Pedagogia Kett, la care am învățat cum să le arăt copiilor că fiecare este un «mărgăritar neprețuit» și cum să pun în valoare acest lucru". (Maricica)

  • "A fost o experiență minunată. Citisem despre o astfel de pedagogie și m-am bucurat să o văd în exemple practice. Mi-ar face plăcere să mai învăț și alte povești transpuse în acest fel. Sper să pot face și eu acest lucru la orele de religie". (Teo)

  • "Mulțumesc pentru frumoasele cursuri organizate aici la Traian. M-am simțit foarte bine la cursuri dar și aici în casă. Îmi doresc să mai particip la astfel de cursuri în care să învăț cât mai multe lucruri. Pentru mine acest curs al cateheților a fost ca un mesaj din partea lui Dumnezeu care mi-a adresat invitația de a merge și de a vesti și altora ceea ce am văzut și am auzit aici, dar totodată invitația de a mă schimba și de a schimba lumea în jurul meu să fiu ca fântâna care își revarsă apa sa pe pământul uscat și astfel totul în jur va înverzi. Bucuria și faptele atrag cel mai bine și-l fac pe om să se întrebe «Oare nu pot fi și eu ca el?»" (Carmen)

Fulvina Blînda și Loredana Cojan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8-10 septembrie: Traian: Învățătorule, unde locuiești? Curs inedit dedicat cateheților, educatorilor, învățătorilor, profesorilor


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat