Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul Sfântului Părinte Francisc adresat participanților la Întâlnirea Internațională Interreligioasă "Străzi de pace" (Münster și Osnabrück, Germania, 10-12 septembrie 2017)

Stimați și dragi reprezentanți ai Bisericilor și comunităților creștine și ai religiilor mondiale,

Vă adresez vouă tuturor salutul meu cordial asigurând apropierea mea spirituală.

La inițiativa diecezelor de Münster și Osnabrück și a comunității "Sfântul Egidiu", căror le mulțumesc din inimă, v-ați reunit pentru o nouă Întâlnire Internațională, cu titlul "Străzi de pace". Acest drum de pace și de dialog, voit și început de sfântul Ioan Paul al II-lea la Assisi în 1986 și al cărui aniversar de treizeci de ani l-am trăit împreună, este actual și necesar: conflicte, violență răspândită, terorism și războaie amenință astăzi milioane de persoane, calcă în picioare sacralitatea vieții umane și îi fac pe toți mai fragili și vulnerabili.

Tema din acest an este o invitație de a deschide și a construi noi străzi de pace. Este nevoie de acestea, în special acolo unde conflictele par să fie fără cale de ieșire, unde nu se vrea să se întreprindă parcursuri de reconciliere, unde se pune bază pe arme și nu pe dialog, lăsând popoare întregi cufundate în noaptea violenței, fără speranța unor zori de pace. Atâtora, prea mulți, le este încă "sete de pace", așa cum am spus anul trecut la Assisi. Alături de responsabilii politici și civili, obligați să promoveze pacea pentru toți, astăzi și în viitor, religiile sunt chemate, îndeosebi cu rugăciunea și cu angajarea concretă, umilă și constructivă, să răspundă la această sete, să găsească și să deschidă, împreună cu toți bărbații și femeile de bunăvoință, străzi de pace, fără să înceteze.

Calea noastră pentru pace, în fața iraționalității celui care-l profanează pe Dumnezeu semănând ură, în fața demonului războiului, a nebuniei terorismului, a forței înșelătoare a armelor, nu poate să fie decât o cale de pace, aceea care unește "multe tradiții religioase, pentru care compasiunea și nonviolența sunt esențială și arată calea vieții" (Mesaj pentru Ziua Mondială a Păcii, 1 ianuarie 2017, 4). Pentru a deschide breșe de pace este nevoie de curaj umil și perseverență tenace, și mai ales trebuie să ne rugăm, pentru că - eu cred asta cu fermitate - rugăciunea este la rădăcina păcii. Ca leader religioși, avem, mai ales în acest moment istoric, și o responsabilitate deosebită: a fi și a trăi ca oameni ai păcii, care mărturisesc și amintesc că Dumnezeu detestă războiul, că războiul nu este niciodată sfânt, că violența nu poate fi niciodată comisă sau justificată în numele lui Dumnezeu. În afară de asta, suntem chemați să trezim conștiințele, să răspândim speranța, să-i ridicăm și să-i susținem pe făcătorii de pace.

Ceea ce nu putem și nu trebuie să facem este să rămânem indiferenți, așa încât tragediile urii să cadă în uitare și să ne resemnăm cu ideea că ființa umană este rebutată și ca să fie puse înaintea ei puterea și câștigul. Întâlnirea din aceste zile, care dorește să deschidă și să întărească străzi de pace și pentru pace, pare că vrea tocmai să răspundă la această invitație: de a învinge indiferența în fața suferinței umane. Vă mulțumesc pentru asta și pentru faptul că sunteți împreună, în pofida diferențelor, pentru a căuta drumuri de eliberare de relele războiului și urii. Pentru a face asta, primul pas este să știm să ascultăm durerea celuilalt, a ne-o însuși, fără a-l lăsa să cadă și fără a ne obișnui cu ea: niciodată nu trebuie să ne obișnuim cu răul, niciodată nu trebuie să fim indiferenți față de rău.

Și totuși ne putem întreba: ce trebuie făcut în fața răului care se răspândește și amenință? Nu este prea puternic? Nu este zadarnic orice efort? În fața acestor întrebări riscăm să fim paralizați de resemnare. În schimb, voi ați pornit la drum și sunteți reuniți astăzi pentru a oferi un răspuns, ba chiar, deja faptul de a fi împreună reprezintă un răspuns de pace: niciodată să nu mai fim unii împotriva altora, ci unii împreună cu alții. Religiile nu pot să vrea altceva decât pacea, active în rugăciune, prompte să se aplece asupra rănilor vieții și asupra asupriților istorice, vigilenți în a contrasta indiferența și în a promova căi de comuniune.

Este semnificativ că întâlnirea voastră se desfășoară în inima Europei, în anul în care continentul celebrează cei șaizeci de ani ai tratatelor care au întemeiat Uniunea, semnate la Roma în 1957. Pacea este în inima construcției europene, după ruinele provocate de două războaie mondiale dezastruoase și de tragedia teribilă a Shoah. Prezența voastră în Germania să fie un semn și o chemare pentru Europa de a cultiva pacea, prin angajarea de a construi căi de unitate mai solidă în interior și de deschidere tot mai mare în exterior, fără a uita că pacea nu este numai rod al angajării umane, ci al deschiderii la Dumnezeu.

Să continuăm astfel să deschidem împreună noi străzi de pace. Să se aprindă lumini de pace unde este întuneric de ură. Să fie "voința tuturor de a depăși barierele care despart, de a crește legăturile de caritate reciprocă, de a-i înțelege pe ceilalți, de a-i ierta pe cei care au adus injurii; [...] să se înfrățească toate popoarele pământului și să înflorească în ele și să domnească mereu pacea foarte mult dorită" (Ioan al XXIII-lea, Scrisoarea enciclică Pacem in terris, 91).

Din Vatican, 28 august 2017

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat