Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

CĂLĂTORIA APOSTOLICĂ A SFÂNTULUI PĂRINTE FRANCISC ÎN COLUMBIA

(6-11 septembrie 2017)

Cuvinte ale Sfântului Părinte la nunțiatura apostolică

Nunțiatura Apostolică, Bogotá
Sâmbătă, 9 septembrie 2017

Fiecare dintre cei care au venit au auzit că Isus îi spune ceva, că Isus spunea care era numele său și că îl voia pe drumul acela. Și când la început preoții au cântat ceea ce Isus i-a spus lui Petru, mi-am spus: cât de fericit a fost Petru când i-a fost spus așa; și eu cred că noi toți suntem bucuroși când Isus ne spune: te vreau pentru locul acela, pentru acesta, pentru acela, pentru acel drum, ca tu să fii călugăriță, ca să te căsătorești și să formezi o familie, ca să te îngrijești..., și așa mai departe.

Îmi vine să mă gândesc că atunci când Petru a auzit că Isus i-a spus: "Iată, tu ești piatra", i-a dat numele, el poate că s-a gândit: "asta mi-a spus când m-a cunoscut, mi-a spus că eu eram Petru", și poate că a început să-și dea seama că acel nume trebuia să aibă diferite melodii, diferite muzici. Așa cum sunt diferite melodiile cântecului pe care l-ați cântat. Și astfel Petru a mers înainte, bucuros și dansând, dar după 15 minute Isus i-a spus contrariul, i-a spus: îndepărtează-te căci este o satană pentru mine. [Petru] Greșise.

Și apoi mă gândesc la momentele în care Petru își va aminti ceea ce i-a spus Isus în acea noapte de joi [sfântă], când după aceea, așa de sigur de sine, el a spus: "Pe acela nu-l cunosc". Cu s-a gândit oare la ceea ce îi spusese. Și cum și-a amintit oare ceea ce îi spusese Isus, când l-a văzut ieșind din chilie, l-a privit și a început să plângă.

Adică, ceea ce Isus ne spune, se trăiește în decursul vieții. Același cuvânt, aceeași vocație, în diferite maniere. Viața ne face s-o trăim în bucurie, în durere, în păcat, într-un har mai mare... Oare ce a făcut Petru în noaptea aceea de joi plângând, oare s-a ascuns de rușine, oare a mers s-o viziteze pe mama lui Isus, să-i ceară sfat, nu știm.

Și după aceea, stătea închis acolo și fricos, iar apoi Isus îl întreabă de trei ori dacă-l iubește și își amintește și spune: eu nu înțeleg nimic, și este o altă melodie a aceluiași nume. Eu aș vrea ca fiecare dintre noi să-și amintească prima chemare, când Isus ne-a dat un nume, prima vocație, prima iubire, și să-l conjuge în diferitele melodii ale vieții. În aceea care ne aduce viața, momente frumoase, momente depline, momente de greșeală, momente de păcat, momente întunecate, momente când vrem să renunțăm la tot și să reîncepem altceva... Însă numele să nu-l pierdem. Isus a dat un nume fiecăruia dintre noi și ne-a pus pe un drum, un drum de consacrare: în viața de familie și în familia consacrată. Un drum de dăruire Lui și fraților în numele său. Așadar, de fiecare dată trebuie conjugat din nou acel nume în diferitele situați pe care ne este dat să le trăim. Când Isus ne cheamă și ne dă numele, nu de dă asigurarea pe viață, asta trebuie s-o apărăm noi cu umilința, rugăciunea și s-o cerșim de la Domnul. Dă-ne forță, Doamne, pentru ca să putem merge înainte fiecare pe drumul pe care a fost chemat. Dar nimeni nu posedă siguranța perseverenței în acel nume, trebuie cerută. Și El o dă, pentru că ne iubește foarte mult și vrea ca să rămânem, însă trebuie s-o cerem. Nu uitați asta. Dacă vreți să triumfați în viață așa cum vrea Isus, cerșiți, pentru că protagonistul istoriei este cerșetorul, cel pe care fiecare dintre noi îl poartă înlăuntrul său. Mulțumesc pentru asta! Și fie ca această mărturie pe care o dați să o puteți purta înainte și să aducă mult rod. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat